Foto: Aleksander Sokler
Foto: Aleksander Sokler

Na seznamu selektorja Štromajerja je nekaj novih imen, predvsem gre za mlajše igralce letnika 2004 in tudi 2005, ki predstavljajo prihodnost slovenskega vaterpola. Že tako med vabljenimi ni prav veliko izkušenejših igralcev.

Po lanskem evropskem prvenstvu sta se od reprezentančne kapice poslovila Matej Nastran in Martin Puš, prav tako Štromajer ne računa več na Marka Blažića, ki v letošnji sezoni sicer igra za Opatijo, vendar ne trenira več tako redno kot v preteklosti.

Med vabljenimi za prvo akcijo ni Martina Steleta (Calcit Water Polo), na katerega selektor še računa, prav tako bosta manjkala tudi Kranjčana Benjamin Popović (službene obveznosti) in Aljaž Troppan (poškodba).

"Prvi namen tega zbora je testiranje igralcev, čemur bo namenjena največja pozornost, da vidimo, kako so fantje pripravljeni. Ker bomo že ravno skupaj, bomo organizirali še tekmo za trening, s sodniki, semaforjem in vsem, kar sodi zraven. Razmišljamo še, ali bi igrali stari proti mladim, toda že pri starejših so v glavnem igralci, stari 22, 23 let. V vsakem primeru pa nadaljujemo tam, kjer smo končali v Splitu. Zraven je tudi nekaj novih igralcev, predvsem to velja za generacijo 2004 in 2005, kar je bila že tako ali tako ciljna generacija in tudi že zelo uspešna. Mislim, da je prav, da vidijo, kako je v članski reprezentanci," je svoj izbor pojasnil selektor, ki ne računa več tudi na dva izkušena igralca, Mariborčana Aljaža Pevca in Mateja Rajšpa.

Štromajer je še poudaril, da je slovenski klubski vaterpolo v vzponu: "Tekme v Alpe Waterpolo ligi koristijo vsem klubom, obeta se nam zelo izenačeno državno prvenstvo, tako da bi morala biti pripravljenost igralcev na dovolj visoki ravni."

Žreb kvalifikacijskih skupin za evropsko prvenstvo bo konec marca, kandidaturo za organizacijo enega od turnirjev je vložila tudi Slovenija.

Seznam slovenske vaterpolske reprezentance: Jure Beton, Jaša Lah, Dejan Gostić, Juš Vončina, Jan Justin, Aleksander Paunović, Nejc Osel, Nikola Rajlić (vsi Triglav Kranj), Gašper Žurbi, Aleksander Cerar (oba Calcit Water Polo), Matija Bernard Čanč, Enej Potočnik, Vukašin Stefanović, Nejc Žiberna, Jošt Čarni (vsi Ljubljana Slovan), Gašper Fičur, Alan Lončarević, Alexander Deković (vsi Grafist Koper), Tim Kačič, Jurij Seljak (oba Branik Maribor) in Jaša Kadivec (Primorje EB, Hrvaška).