Iztoka Čopa in Luko Špika čaka prvi skupni nastop po olimpijskih igrah v Pekingu. Foto: EPA
Iztoka Čopa in Luko Špika čaka prvi skupni nastop po olimpijskih igrah v Pekingu. Foto: EPA

Na štartu bo pet slovenskih posadk, visoke cilje pa ima le šampionska naveza v dvojnem dvojcu Iztok Čop-Luka Špik. Nastopili bodo še Rajko Hrvat v lahkem skifu, Jure Cvet in Matevž Malešič v lahkem dvojnem dvojcu, Rok Kolander, Tomaž Pirih, Urban Ulčar in Janez Jurše v četvercu brez krmarja ter Žiga Pirih, Gašper Fistravec, Jan Špik in Matej Rojec v dvojnem četvercu.

Po tekmi v Münchnu nove posadke
"Uvodna tekma svetovnega pokala v Münchnu za veslače ni pomenila zapleta, ampak razplet. Le nekaj dni po tekmi na Bavarskem smo vnovič sestavili posadko Čop-Špik, v dvojnem četvercu je Gašper Fistravec zamenjal Aleša Zupana, ki bo nastopil na svetovnem prvenstvu mlajših članov, vesel pa sem tudi, da smo oblikovali četverec brez krmarja, kjer sta ob najizkušenejših Roku Kolandru in Tomažu Pirihu dobila priložnost še Urban Ulčar in Janez Jurše. Pri lahkih veslačih so posadke ostale nespremenjene," je o sestavi posadk spregovoril selektor Miloš Janša.

"Luzern bo pokazatelj, kaj lahko pričakujemo. Pri Čopu in Špiku si želim izid, ki bi nakazoval medaljo za svetovno prvenstvo na Bledu. Manjka jima še kakšna tekma, a sta posamezno dokazovala, da je mogoče priti zelo visoko. Pri preostalih posadkah je glavni cilj uvrstitev na mesta, ki bi kazala, da si posadke na Bledu lahko zagotovijo olimpijsko normo za London. Morda je cilj na prvi pogled skromen, a ta naloga nikakor ni lahka. Premik iz finala A v C je v veliki gostoti izidov zelo majhen," je pred tekmo v Luzernu dodal Janša.

Na treningih skladnost že dobra
"Moja naloga je, da čim bolje sledim štrokerju. Sicer pa bo Luzern pokazal vse, saj je to prva tekma po toliko letih. A jasno je, da v čoln nisva sedla zato, da ne bi naredila nič ali pa da bi se zadovoljila s povprečnim izidom," je dejal Špik, ki ga čaka prvi skupni nastop s Čopom po olimpijskih igrah v Pekingu. "Ni slabo. Na treningih je skladnost že dobra, nekoliko slabša je pri tekmovalni hitrosti. Upam, da je to posledica težkih treningov in da bo to v Luzernu - zdaj se bomo malce spočili - vendarle boljše. Dokazala sva, da sva vsak zase dobro pripravljena, zdaj morava to pokazati še skupaj," je pristavil starejši izmed posadke, ki je v Sydneyju leta 2000 osvojila olimpijsko zlato.