Bosta Luka Špik in Iztok Čop na Bledu spet ugriznila v medaljo? Foto: EPA
Bosta Luka Špik in Iztok Čop na Bledu spet ugriznila v medaljo? Foto: EPA
Od zlatega odličja na olimpijskih igrah je minilo več kot deset let. Foto: EPA
Čop in Špik ponovno skupaj
Četverec posegel po prvem mestu

Čop in Špik sta v dvojnem dvojcu osvojila zlato olimpijsko odličje (Sydney 2000), trikrat pa sta se zavihtela tudi na svetovni prestol, nazadnje leta 2007 v Münchnu. Večletno sodelovanje sta vnovič prekinila po šestem mestu na olimpijskih igrah v Pekingu leta 2008.

Prav z razpadom te slovite kombinacije se je začel tudi zaton slovenskih veslaških uspehov, ki je posebej viden po sezoni 2009, ko "je razpadel" tudi četverec brez krmarja z bratoma Miho in Tomažem Pirihom, Rokom Rozmanom in Rokom Kolandrom.

Cilji morajo biti visoki
Čop, ki bo v prihodnjih dneh napolnil 39 let, ne skriva cilja, da si bosta z Luko Špikom prizadevala vnovič osvojita medaljo: "S tem namenom sem šel tudi v to sezono. Že 20 let startam na medaljo. Vedno se ne izide, a cilji morajo biti visoki. O tem se z Luko sicer nisva pogovarjala, a mislim, da je to logično. Kadar sva bila skupaj, sva startala na zlato medaljo in medalja je cilj tudi letos."

Prva preizkušnja bo Luzern
Sam pravi, da jo z gotovostjo ne upa potrditi, saj prav ocene po treh sezonah, odkar ne veslata skupaj, še ne more dati. "Po Luzernu bomo vedeli več, a apetiti so visoki. Luka je na svetovnem pokalu v Münchnu dokazal, da njegova pripravljenost ni slaba, zase računam, da sem na isti ravni. Vprašanje je le, ali se bova čolnu ujela, tako kot je treba."

"Pozna se, da dolgo nisva sedela skupaj"
Razlogov za optimizem je po Čopovem mnenju kar nekaj. "Po prvih skupnih treningih sem zelo zadovoljen, saj sta zbranost in želja pri obeh zelo veliki. Pravih tekmovalnih tempov sicer še nisva delala in pozna se, da dolgo nisva sedela skupaj, a zdi se mi, da je trenutna skladnost večja, ko je bila v zadnjih dve sezonah, ko sva še tekmovala skupaj."

Ocena trenutnega stanja 7 od 10
Čop pravi, da bi trenutno stanje na lestvici od ena do deset zaslužilo sedmico: "Ocene 10 tako ali tako ne dam nikoli, je pa kar nekje okrog sedem. Natančno pa se bo to videlo na tekmi, v zadnji tretjini, ko bova že oba utrujena. Takrat se bo točno videlo, kako nama teče čoln."

Časa za optimalno formo je še dovolj
Tudi to, da se sezona preveša v drugo polovico in da imajo tekmeci trenutno veliko prednost, Čopa na skrbi. "Časa je dovolj, težava bo le, če bo treba kaj popravljati. Leta 1999, ko sva prvič sedla skupaj v čoln, sva skupaj pred SP trenirala tri tedne, takrat sem bil v vojski in imel tudi zdravstvene težave in vse se je nato čudovito izšlo. Ko zadeve gredo, ni težav, čas ni ovira. Težava je, če zadeve razpadajo. Takrat je potreben čas. Malo kar upam, da bo tukaj kar nekako premalo časa za težave in da bova optimalno usklajena."

Čop in Špik ponovno skupaj
Četverec posegel po prvem mestu