Bled bo med 27. avgustom in 4. septembrom gostil svetovno prvenstvo v veslanju. Foto: BoBo
Bled bo med 27. avgustom in 4. septembrom gostil svetovno prvenstvo v veslanju. Foto: BoBo

Turiste iz tamkajšnjega kampa bodo usmerjali na grajsko kopališče. Že pretekli konec tedna je bilo kopanje v Veliki Zaki omejeno. Nekateri plavalci omejitve niso upoštevali, čeprav je kopanje v bližini veslaških prog nevarno, saj že potekajo neuradni treningi. Nekaj reprezentanc trenira tudi v Bohinjskem jezeru, ki pa je tako veliko, da omejitve niso potrebne.

Od 600 do 700 obiskovalcev kampa brez dostopa do kopališča
Turisti bodo med veslaškim prvenstvom imeli na voljo Grajsko kopališče in naravno kopališče na Mlinem, je pojasnil blejski župan Janez Fajfar, ki se zaveda, da bo največja težava v kampu. Tam so prav v sklopu urejanja veslaškega centra in ciljne arene uredili kopališče in ga dali v najem kampu, ki ga ima v lasti Sava. "Drugače, kot da zapremo Veliko Zako, se ne izide, čeprav je pritisk zaradi lepega vremena zelo velik." V tem času je blejski kamp običajno dobro zaseden in je v njem od 600 do 700 gostov.

Na voljo bo 2.500 brezplačnih parkirnih mest
Dodatna težava bo tudi spremenjen prometni režim, saj bo v Veliko Zako mogoče priti le prek železniške postaje. Postavljene usmerjevalne table, ki že v semaforiziranem križišču turiste usmerjajo desno, so preslabo vidne, zato bo kamp najverjetneje na Pristavo postavil receptorja, ki bo goste usmerjal na pravo pot. Promet mimo Zake bo namreč potekal enosmerno po Prešernovi in Kolodvorski cesti mimo železnice in okoli. Sicer pa bodo na Seliški cesti uredili 2.500 brezplačnih parkirnih mest, od koder bodo zagotovili tudi brezplačne avtobusne prevoze do Bleda ali Velike Zake.

Pomislite na promocijske učinke SP-ja
Na Bledu bo vladalo kar nekoliko obsedno stanje, se zaveda župan. "Vendar če bodo ljudje stanje, ki je izredno, sprejemali s trezno glavo, večjih problemov ne sme biti," je prepričan Fajfar, ki je spomnil, koliko infrastrukture je Bled pridobil in kakšna promocija za vso Slovenijo bo prvenstvo. Zbralo se bo namreč več kot 1.200 tekmovalcev iz 68 držav, 900 bo spremljevalcev in 400 novinarjev.