Luka Špik je dejal, da je v Sloveniji veliko vrhunskih športnikov, denarja pa malo. Foto: STA
Luka Špik je dejal, da je v Sloveniji veliko vrhunskih športnikov, denarja pa malo. Foto: STA

Špik je bil gost oddaje Športni izziv na TV Slovenija, v kateri so gostje voditelja Ervina Čurliča razpravljali o zaposlovanju slovenskih športnikov v javni upravi. Poleg že omenjenega Špika so bili to še Edvard Kolar, v. d. direktorja direktorata za šport na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport, Bogdan Gabrovec, podpredsednik Olimpijskega komiteja Slovenije in predsednik odbora za vrhunski šport pri OKS-ju, in Tomas Globočnik, vodja oddelka vrhunskih športnikov na Generalni policijski upravi.

Špik: Eden drugemu hodimo v zelje
"Ko greš enkrat na svoje, je pomemben vsak evro. Obžaluješ, da se nisi odločil za kakšen donosnejši šport. Moramo vedeti, da veslači na svetovnih pokalih ne dobimo nobene nagrade. Je pa dejstvo, da je vrhunskih športnikov v Sloveniji veliko, sredstev pa malo, zato drug drugemu hodimo v zelje," je dodal Špik.

Prav Špik je pred desetimi dnevi izrazil pomisleke o nagradi Tini Maze za nadpovprečno promocijo države, ki jo je najboljša smučarka sveta prejela od prejšnje vlade. O tem je tokrat dejal: "Strinjam se, da se uspešna oseba nagradi. Se mi pa zdi, da določene regulative niso vzpostavljene. Nekega posameznika se v določenem trenutku izvzame, ostale pa pusti."

Kolar: Prizadevamo si, da ohranimo zaposlitve
Kolar je o "primeru Maze" delil mnenje s Špikom: "Za mene je to nesorazmerno do drugih športov." Sicer pa je povedal, da si na ministrstvu prizadevajo, da vlada ne bi zmanjšala števila zaposlenih športnikov v javni upravi. Globočnik je pojasnil, da imajo za zaposlovanje športnikov v javni upravi izdelan sistem: "Prvi pogoj so uspehi mednarodne ali svetovne ravni, v izjemnih primerih izberemo tudi perspektivne športnike. Bistvo je, da ima ministrstvo prosta delovna mesta. Potem se koordinacijska skupina sestane in po predlogu olimpijskega komiteja se odločimo, koga bomo zaposlili."

V spodnji videonovici si oglejte celotno oddajo.

Športni izziv: Zaposlovanje športnikov v javni upravi
Športni izziv: Zaposlovanje športnikov v javni upravi