Luko Špika je v drugem delu proge zdelala tudi utrujenost. Foto: Veslaška zveza Slovenije
Luko Špika je v drugem delu proge zdelala tudi utrujenost. Foto: Veslaška zveza Slovenije

Synek je končno osvojil zlato na velikih tekmovanjih, saj ima s svetovnih prvenstev štiri bronaste kolajne in eno srebrno, drugi pa je bil tudi na olimpijskih igrah v Pekingu.

Špik v finalu brez možnosti

Špik je bil na jezeru Karapiro v prvi polovi proge še v igri za vrh, v drugem delu pa je moral priznati premoč drugim petim finalistom. Na začetku je pričakovano močno potegnil Britanec Alan Campbell, Špik pa je veslal na tretjem mestu za Synkom. Proti polovici proge je Čeh pospešil, takoj za njim se je pognal domači up in štirikratni svetovni prvak Mahe Drysdale. Špik je tedaj še držal stik z vodilnimi, saj je bil tik za Campbellom. Synek in Drysdale sta v drugi polovici bila svoj boj, ki se je na koncu končal z veliko zmago Čeha, saj je Novozelandca pustil za seboj skoraj za dve sekundi.

Vodilni dvojici je lahko sledil le Anglež, medtem ko se je v ozadju razvil boj za preostala mesta. Močno je pritisnil izkušeni Norvežan Olaf Tufte ter prehitel Kitajca Šiangova Žanga in Špika, ki je na 1.500 metrih padel na šesto mesto in proti koncu povsem popustil, potem ko ni videl več možnosti za višjo uvrstitev.

Začelo ga je zmanjkovati
"Začel sem nekako tako, kot sva se dogovorila s trenerjem Milošem Janšo. Na sredini proge me je na žalost začelo zmanjkovati, izgubil sem sproščeni ritem in brez tega nisem mogel priklopiti, ko so vodilni pospešili. Razplet pri vrhu je zame pričakovan. Sam sem imel željo, da bi se uvrstil nekje v sredino finala, vendar se na žalost ni izšlo. Glede na to sem nad finalno tekmo malo razočaran. Sicer šesto mesto med enojci ni slabo, zadnje mesto v A-finalu pa tudi ne more prinesti nekega zadovoljstva. Slabega občutka po tekmi nimam, moram pa še malo počakati in zbrati misli," je povedal Špik, ki je na svetovnem prvenstvu prvič nastopil v skifu.

Miloš Janša je dejal, da se Špik realno za vrh ni mogel boriti in da je na sredini proge na dan verjetno prišla njegova utrujenost iz kvalifikacijskih tekem.

Rok Kolander in Tomaž Pirih sta v dvojcu brez krmarja v finalu B prav tako zasedla šesto mesto in bila tako skupno 12. Sicer pa je sobota prinesla največ veselja domačim veslačem, saj so Novozelandci osvojili štiri medalje, med njimi dve zlati.

Enojec (M):                            
1. O. SYNEK ČEŠ 6:47,49
2. M. DRYSDALE NZL 6:49,42
3. A. CAMPBELL VB 6:49,83
4. O. TUFTE NOR 6:55,68
5. Š. ŽANG KIT 6:57,58
6. L. ŠPIK SLO 7:09,44

Preostali zmagovalci v
olimpijskih razredih:

MOŠKI

Lahki dvojni dvojec: VELIKA BRITANIJA
Četverec brez krmarja: FRANCIJA
Dvojni četverec: HRVAŠKA
Dvojec brez krmarja: NOVA ZELANDIJA
Lahki četverec brez krmarja: VB

ŽENSKE

Lahki dvojni dvojec: KANADA
Dvojni četverec: VELIKA BRITANIJA
Enojec: F. SVENSSON (ŠVE)
Dvojec brez krmarke: NOVA ZELANDIJA

Synek je končno osvojil zlato na velikih tekmovanjih, saj ima s svetovnih prvenstev štiri bronaste kolajne in eno srebrno, drugi pa je bil tudi na olimpijskih igrah v Pekingu.

Špik v finalu brez možnosti