Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je pojasnila oziroma navodila v petek posredovalo športnim zvezam in organizacijam. Kot so zapisali na direktoratu za šport na ministrstvu, je za dejavnosti registriranih športnikov dovoljena izvedba vseh oblik športnih tekmovanj ter treningov tako v zaprtih športnih objektih kot v športnih objektih na prostem.

Športna tekmovanja bodo do preklica potekala brez gledalcev. Foto: www.alesfevzer.com
Športna tekmovanja bodo do preklica potekala brez gledalcev. Foto: www.alesfevzer.com

Pri tem morajo organizatorji upoštevati predpisane omejitve: zagotavljanje minimalne varnostne razdalje med ljudmi ob smiselnem upoštevanju vseh higienskih navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in njegovih priporočil za športna tekmovanja. Tekmovanja in treningi pa morajo biti zaprti za javnost. Športna tekmovanja v regijah, ki so zaradi največjega števila okužb označene kot rdeče (gre za devet od 12 statističnih regij v državi, izjema so le tri zahodne regije), posledično ne smejo biti organizirana v obliki javne prireditve.

Za namen izvajanja tekmovalnega športa so na voljo notranji športni objekti in tudi zunanji športni objekti. Pri uporabi vseh pa morajo organizatorji upoštevati veljavna priporočila NIJZ-ja za njihovo uporabo in preostala veljavna higienska priporočila, so poudarili na direktoratu.
Za namen prevoza na uradna tekmovanja in treninge je kljub delni omejitvi gibanja v rdečih regijah dovoljeno prehajanje meja med regijami za tekmovalne dejavnosti po zakonu o športu v skladu z izjemo, ki velja za prihod in odhod na delo ter zaradi izvajanja delovnih nalog.

Športne organizacije nasprotujejo prepovedi rekreacije

Že v četrtek je ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec potrdila, da nove omejitve, ki jih je sprejela vlada za zajezitev širjenja novega koronavirusa, ne bodo vplivale na opravljanje tekmovalne športne dejavnosti v Sloveniji. Za tekmovalce "vse ostaja tako kot do zdaj, ob upoštevanju smernic NIJZ-ja", je pojasnila ministrica na novinarski konferenci. Merilo za ločevanje športnih dejavnosti, ki sodijo pod nove omejitve, je registriranost udeležencev. V Sloveniji je po javno dostopnih podatkih okoli 36.000 registriranih športnikov vseh starostnih kategorij, ki jih prijavljajo športne zveze.

Organizirana rekreativna skupinska vadba prepovedana
Kustečeva je ob tem kot glavno spremembo, ki jo prinašajo nove omejitve v športu, poudarila organizirano rekreativno skupinsko vadbo. Ta je po novem v rdečih regijah prepovedana. Lahko pa se v teh regijah izvajajo individualne rekreativne vadbe in dejavnosti, pri katerih je mogoče zagotoviti zadostno varnostno razdaljo (tenis, badminton in namizni tenis), je razvidno iz petkovega pojasnila.

Rekreacija v notranjosti: en vadeči na 20 m2
Pri izvedbi rekreativnih športov v notranjih prostorih je največje število vadečih v prostoru eden na 20 m2, skupaj je lahko v enem prostoru največ 10 ljudi, zagotoviti pa je treba tudi minimalno varnostno razdaljo med vadečimi v skladu s sprejetimi navodili NIJZ-ja, je še zapisano. Vadeči se morajo držati tudi priporočila NIJZ-ja in preostalih veljavnih omejitev ter higienskih priporočil.

Končno usklajena priporočila za šport in treninge v dvoranah

Individualna rekreativna vadba na prostem dovoljena
Na prostem je dovoljena športna rekreacija individualnega značaja ali izvajanje takšne športnorekreacijske dejavnosti, pri kateri ob običajnem izvajanju ni mogoč stik z drugimi posamezniki. Pri tem velja omejitev zbiranja več kot 10 ljudi in predpisane minimalne varnostne razdalje, določila za uporabo zaščitnih mask in higienskih priporočil NIJZ-ja, so zapisali na direktoratu. V rdečih regijah so z novimi omejitvami prepovedane tudi vse športnorekreacijske prireditve, v oranžnih so te še dovoljene, a le za največ 10 ljudi. Pri izvajanju športnih programov velja nošenje mask ali druge zaščite ustnega in nosnega predela. Izjeme so individualne športne vadbe, kjer je mogoče zagotoviti razdaljo vsaj treh metrov (dveh metrov za vadbe na prostem v oranžnih regijah).