Slovenski športniki leta. V imenu judoistke Tine Trstenjak so nagrado sprejeli njeni starši. Jakova Faka zaradi tekem ni bilo na prireditev. Foto: BoBo
Slovenski športniki leta. V imenu judoistke Tine Trstenjak so nagrado sprejeli njeni starši. Jakova Faka zaradi tekem ni bilo na prireditev. Foto: BoBo
Športniki leta
Najboljše športnike leta je že pred prireditvijo sprejel predsednik republike Slovenije Borut Pahor. Foto: www.alesfevzer.com
Tim Gajser
Svetovni prvak motokrosist Tim Gajser je postal najobetavnejša športna osebnost leta. Foto: www.alesfevzer.com
Pogovor z Mazejevo, Prevcem in Kozamernikom
Celotna prireditev Športnik leta Slovenije 2015

Korošica je šestič osvojila to lovoriko. Mazejeva je februarja na svetovnem prvenstvu v ZDA osvojila dve zlati medalji in srebro, nato pa prav na zadnji tekmi sezone v Meribelu izgubila boj za veliki kristalni globus z Avstrijko Anno Fenninger.

Smučarki Tini 200 glasov več kot judoistki Tini
Črnjanka je prejela 376 glasov športnih novinarjev in tako premagala najbližji zasledovalki, judoistko Tino Trstenjak (177) in plezalko Mino Markovič (150).

Prevc pred Fakom in Koširjem
Skakalec Prevc se je podobno kot Mazejeva do zadnje tekme boril za veliki kristalni globus, ki pa ga je na koncu po dramatičnem razpletu v Planici za las izpustil iz rok. Zbral je enako število točk kot zmagovalec Severin Freund, to je 1.729, a manjše število zmag, zato je šla lovorika v roke Freundu. Prevc, ki je tretjič postal športnik leta, je zbral 236 glasov novinarjev, biatlonec Jakov Fak 177 in deskar na snegu Žan Košir 133.

Prevc: Gledam daleč naprej
"Neprimeren trenutek je govoriti, po čem si bom zapomnil leto 2015. Sem sredi tekmovalne sezone, gledam daleč naprej. Če se na hitro ozrem nazaj, potem rekord in dogodki v Planici, ti so najbolj zaznamovali mojo sezono. Po tem se je bom najbolj spominjal,"
je na vprašanje, po čem se bo spomnil leta 2015, odgovoril Prevc.

Maze: Užitek je bilo izgubiti s Fenningerjevo
Mazejeva pa je povedala: "Precej vrtiljaka je bilo. Delala sem napake, ki jih drugače nisem. Učila sem se iz tega. Sprejemala sem poraze, ki naj bi jih vrhunski tekmovalec sprejemal. Tako sem razumela dvoboj z Anno Fenninger. Užitek mi je bilo izgubiti s tako tekmovalko, ko sem vedela, da sem dala vse od sebe. Potem enoletni premor. To se ni rodilo z danes na jutri. To sem sprejela že pred začetkom lanske sezone."

Odbojkarji brez konkurence
Ekipa leta je postala odbojkarska reprezentanca Slovenije, ki je na evropskem prvenstvu v Bolgariji osvojila srebrno medaljo, že predtem pa dobila tudi Evropsko ligo. Odbojkarji (119 glasov) so zmagali pred padalci (4) in slovensko reprezentanco v športnem plezanju (3). V imenu odbojkarjev je nagrado sprejel Jan Kozamernik. "To je velika čast. Vsi v reprezentanci, vsi soigralci bi z veseljem prišli, ampak imajo klubske obveznosti. Edini sem tu, neizmerno sem vesel, da me je doletela ta čast, da lahko sprejmem ta pokal. Fenomenalno. Nismo si predstavljali, da bomo prilezli do sem. Poskušamo samo uživati in iti naprej," je z nasmeškom na obrazu in kipcem v rokah dejal Kozamernik, edini član odbojkarske reprezentance, ki igra v Sloveniji.

Gajser najobetavnejša osebnost leta
Za najobetavnejšo športno osebnost leta je bil razglašen motokrosist Tim Gajser. 19-letni Gajser je postal svetovni prvak v motokrosu razreda MX2.

Nagrade podelili "športni upokojenci"
Priznanja najboljšim so izročili letos upokojeni nekdanji vrhunski športniki Primož Kozmus, Mitja Petkovšek, Tomaž Razingar, Dejan Zavec in Mateja Pintar. Skupaj 48. prireditev Športnik leta sta vodila igralec Janez Hočevar - Rifle in Gašper Bolhar. Glasbeni gostje so bili Big Foot Mama in Tanja Žagar, slovensko himno pa je zapel operni pevec in nogometni poznavalec Juan Vasle.

Pahor: Šport kot zgled za slovensko politiko
Že pred tem sta najboljše slovenske športnike sprejela predsednik države Borut Pahor ter ministrica za znanost, izobraževanje in šport Maja Makovec Brenčič. Pahor je znova poudaril, da mora slovenska politika zgled iskati v športu. "Zdi se, da se je Slovenija pobrala. Zmag in porazov je bilo v iztekajočem se letu veliko. S slovensko zastavo sem z vami užival," so bile misli Pahorja. Za konec je dodal: "Postajamo zrel narod, tekmovalen in solidaren. Šport ima pri tem veliko zaslug." Sprejema v predsedniški palači so se poleg športnikov udeležili tudi predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, nekdanji prvi mož slovenskega olimpijskega gibanja Janez Kocijančič in legendarni telovadec Miro Cerar.


Spodaj si oglejte izide glasovanja za športnike leta. Prikazanih je najboljših deset v vsaki konkurenci. Pri glasovanju je sodelovalo 131 slovenskih športnih novinarjev.

Športnik leta:
Peter Prevc (smučarski skoki)          236 glasov
Jakov Fak (biatlon)                    177
Žan Košir (deskanje na snegu)          133
Tine Urnaut (odbojka)                   69
Tim Gajser (motokros)                   44
Filip Flisar (smučanje prostega sloga)  40
Benjamin Savšek (kajakaštvo)            22
Jan Oblak (nogomet)                     22
Simon Špilak (kolesarstvo)              14
Sašo Bertoncelj (gimnastika)             8
 
Športnica leta:
Tina Maze (alpsko smučanje)            376
Tina Trstenjak (judo)                  177
Mina Markovič (športno plezanje)       150
Teja Belak (gimnastika)                 35
Ana Velenšek (judo)                     30
Maja Mihalinec (atletika)                7
Katja Višnar (smučarski tek)             3
Janja Garnbret (športno plezanje)        2
Kristina Erman (nogomet)                 2
Tanja Žakelj (gorsko kolesarstvo)        2
 
Ekipa leta:
odbojkarska reprezentanca Slovenije    119
padalska reprezentanca Slovenije         4
reprezentanca Slovenije v šp. plezanju   3
Tina Mrak, Veronika Macarol (jadranje)   2
kanuistična reprezentanca Slovenije      2

 
Pogovor z Mazejevo, Prevcem in Kozamernikom
Celotna prireditev Športnik leta Slovenije 2015