Najboljši športniki leta 2014 (in prevzemniki nagrad v njihovem imenu). Foto: BoBo
Najboljši športniki leta 2014 (in prevzemniki nagrad v njihovem imenu). Foto: BoBo
Marcel Rodman
Nagrado je v imenu hokejske reprezentance sprejel Marcel Rodman. Foto: www.alesfevzer.com
Športniki leta Mazejeva, Prevc in hokejisti
Športnik leta Slovenije 2014
Na obisku pri Anžetu Kopitarju v Los Angelesu

Najboljša slovenska športnica je drugič zapored, skupaj pa petič, postala Mazejeva, dvakratna olimpijska prvakinja iz Sočija. Korošica je v glasovanju članov DŠNS prejela 386 točk, s čimer je prehitela biatlonko Tejo Gregorin (191) in smučarko tekačico Vesno Fabjan (155).

"Lep pozdrav vsem v dvorani. Hvala za priznanje. Žal danes ne morem biti z vami, a imam naporen urnik, saj si tekme hitro sledijo. Kar se tiče kratkoročnih načrtov, si želim da čim bolje izpeljem letošnjo sezono," je v videoposnetku dejala Črnjanka, ki je že na naslednji postaji svetovnega pokala, to je v švedskem Äreju. V njenem imenu je nagrado sprejela njena mama Sonja.

Prevcu 122 točk več kot Kopitarju
Skakalec Prevc, srebrn in bronast iz Sočija ter drugi v skupnem seštevku lanskega svetovnega pokala, je dobil 318 točk. Drugi je bil hokejist Anže Kopitar (196), tretji pa deskar Žan Košir (168). "Tu sem bil že lansko leto, zdaj sem spet. Očitno si me želite. Se bom boril, da bom tudi drugo leto blizu," je povedal Prevc.


Hokejisti pred nogometaši Maribora

Najboljša ekipa leta so postali slovenski hokejisti, ki so na olimpijskih igrah v Sočiju osvojili sedmo mesto. Hokejisti so prejeli 69 točk, drugouvrščeni nogometaši Maribora 55, tretjeuvrščena košarkarska reprezentanca Slovenije pa dve. Slovenski hokejisti so drugo leto zapored postali ekipa leta. "Upam, da bom ob naslednjem nastopu reprezentance na olimpijskih igrah star 36 let," je ob prevzemu nagrade med drugim dejal Marcel Rodman.

Najbolj izstopajoča športnica Mišmaševa
Posebno nagrado za izstopajočo mlado športnico, nagrada je bila podeljena prvič, je prejela 20-letna atletinja Maruša Mišmaš, sicer tudi uspešna študentka fakultete za farmacijo.

Prireditev v Cankarjevem domu je vodil Igor E. Bergant, ki je sodeloval tudi pri pripravi scenarija. Pomagali so mu športni novinarke in novinarji različnih slovenskih medijev. Za glasbene točke pa so poskrbeli Tina Marinšek (pevka skupine Tabu), Gojmir Lešnjak - Gojc ter Murat in Jose.

Športnike sprejel predsednik Pahor
Že popoldne je najboljše športnike sprejel tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. "Slovenski šport, kljub naši majhnosti, osvaja olimpe," je dejal predsednik ter se športnikom in športnicam zahvalil za navdih in ponos, ki nas prevzameta, ko spremljamo njihove spektakularne uspehe. Zahvalil se jim je tudi za to, da s svojimi uspehi, zlasti kadar zaigra slovenska Zdravljica, krepijo ugled države. V imenu športnic in športnikov se je predsedniku zahvalil skakalec Prevc.

Športniki leta Mazejeva, Prevc in hokejisti
Športnik leta Slovenije 2014
Na obisku pri Anžetu Kopitarju v Los Angelesu