Aleš Borčnik je Sloveniji priboril tretjo zlato medaljo na sredozemskih igrah v Tarragoni. Foto: www.alesfevzer.com
Aleš Borčnik je Sloveniji priboril tretjo zlato medaljo na sredozemskih igrah v Tarragoni. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenski košarkarji so se razveselili brona. Foto: www.alesfevzer.com
Bron si je priborila tudi tekvondoistka Dunja Lemajič, ki je v kategoriji do 67 kg prišla do polfinala, tam pa jo je premagala Hrvatica Matea Jelić. Foto: www.alesfevzer.com

Balinarji so si danes priborili dva boja za medalje; v hitrostnem zbijanju je pri ženskah Nina Volčina prišla do boja za bron, kjer se je merila z Italijanko Sereno Traverso in izgubila, pri moških pa je bil Aleš Borčnik finalist, njegov tekmec pa Italijan Stefano Pegoraro. Zmagal je Borčnik in Sloveniji priboril tretje zlato na igrah.

"To je najtežja disciplina, primerljiva z atletiko, kot bi tekli na 1.500 metrov. V petih minutah pretečemo kilometer in še mečemo kroglo, potrebna je velika moč v nogah," je takoj po koncu finala najtežjo balinarsko disciplino pospremil Borčnik.

Na prizorišču so bile sicer razmere za igro zelo zahtevne. Prireditelji so igrišča za balinarje postavili kar na velodromu, po besedah zlatega Slovenca tudi ne najbolj natančno, veter in predvsem vročina pa sta dodala svoje. A med tistimi, ki so vse to najbolje prenesli, je bil tudi Borčnik.

Judoisti so danes končali sredozemski program, nastopila sta še dva Slovenca in se prek repasažev prebila v boj za bronasti medalji. Patricija Brolih (do 78 kg) jo je dobila po zmagi proti Alžirki Kaouthar Oulalla, Vito Dragić (nad 100 kg) pa je ostal brez nje, potem ko je izgubil s Špancem Angelom Parro Labajoso.

Bron si je priborila tudi tekvondoistka Dunja Lemajič, ki je v kategoriji do 67 kg prišla do polfinala, tam pa jo je premagala Hrvatica Matea Jelić. "Nisem imela najboljšega dneva. Tukaj je zelo vroče in je težko dihati. Nasprotnica je malo neugodna, najmočnejša v tej kategoriji. A medalja je medalja, sicer vedno merim na zlato, bo pa na kakšni drugi tekmi," je bila slovenska borka zadovoljna tudi z najnižjo stopničko.

Rokometašice v igri za bron
Rokometašice pa so danes igrale polfinale. Njihove tekmice so bile Črnogorke, Slovenija je dvoboj izgubila s 23:26 (13:12) in se bo tako v soboto borila za bron.

Začetek je bil sicer dober, Slovenke so nadzorovale potek tekme in si priborile že tri gole naskoka. A že v prvem delu so nekoliko popustile, tekmice so jih ujele in tudi že prehitele, vseeno pa so Slovenke polčas dobile za gol (13:12).

Toda minimalna prednost se je hitro stopila. Črna gora je stopila na plin, povedla za tri gole, to pa je bila razlika, ki je Slovenkam ni več uspelo nadoknaditi. Črna gora je v končnici tekme zanesljivo nadzorovala potek dvoboja in z zmago s 26:23 prišla do finala, Slovenkam ostaja možnost, da igre končajo z bronom, tekma z Makedonijo bo v soboto. Pri Sloveniji je osem golov dosegla Tjaša Stanko, pet jih je dodala Tamara Mavsar.

Košarkarji na stopničkah v amfiteatru
Košarkarji na tekmovanju 3 x 3, igrišče so prireditelji postavili v amfiteater v samem središču starega dela mesta, so prišli do boja za bron. V četrtfinalu so popoldne premagali Makedonijo z 19:10, potem pa naleteli na premočne tekmece za vstop v veliki finale. Francozi so slavili kar z 21:3, tako da je Milanu Kovačeviču, Stojanu Đekanoviću, Dejanu Trnjaku in Janu Novaku ostal boj za bron z Grčijo. V tej so bili precej prepričljivejši in na koncu brez težav zmagali z 18:11.

Uspešen zaključek atletov
Atletski spored za Slovence se je v Tarragoni končal uspešno. Potem ko sta v četrtek medalji osvojili Maruša Mišmaš in Tina Šutej, jo je danes še Kristjan Čeh. V metu diska je v peti seriji vrgel 62,03 metra, nov osebni rekord, kar je bilo dovolj za srebro. Premagal ga je le Grk Apostolos Parellis (62,98), drugi slovenski predstavnik v finalu Tadej Hribar je bil deveti (55,80).