V konkurenci 234 judoistov iz 53 držav sta uvodni dan do brona prišli Slovenki Tina Trstenjak in Maruša Štangar. Foto: EPA
V konkurenci 234 judoistov iz 53 držav sta uvodni dan do brona prišli Slovenki Tina Trstenjak in Maruša Štangar. Foto: EPA
Judoistki Štangarjeva in Trstenjakova na stopničkah

Olimpijska prvakinja Trstenjakova je nastope začela z zmago nad nosilko bronastega odličja z letošnjega evropskega prvenstva, Britanko Lucy Renshall, nato pa se je srečala z izkušeno 29-letno Nemko Martyno Trajdos in medsebojni izkupiček zmag in porazov povišala na 12:4.

Nato se je še enkrat več pokazalo, da so Trstenjakovo dodobra proučili v japonskem taboru. Varovanka Marjana Fabjana iz celjskega Sankakuja je morala v polfinalu še enkrat v sezoni priznati premoč Nami Nabekura, ki je Štajerko ugnala že v finalu v Zagrebu. Tudi tokrat je bil dvoboj zelo izenačen, Japonka pa je slavila po skoraj štirih minutah podaljška. Kolajno je Celjanka nato reševala na tekmi z dobro znanko Nizozemko Juul Fransen, bronasto z letošnjega SP in slavila z iponom.

Nami Nabekura preprečila slovenski polfinale
V isti kategoriji je nastopila tudi Koprčanka Andreja Leški, ki se je v uvodu pomerila z bronasto z letošnjih azijskih iger 22-letno Kiyomi Watanabe s Filipinov, ki jo je slovenska reprezentantka letos ugnala v Budimpešti. Slovenski polfinale je nato preprečila Nami Nabekura, ki jo je šele v finalu ustavila Francozinja Clarisse Abegnenou. V repasažu je bila tekmovalka Bežigrada v podaljšku nato šibkejša od Trajdoseve.

Štangarjeva spet boljša od Nikolićeve
V najlažji ženski kategoriji do 48 kg je Maruša Štangar najprej po podaljšku ugnala letošnjo zmagovalko Tbilisija Francozinjo Melanmie Clement, nato Izraelko Šitro Rišoni. Za Ljubljančanko je bila v polfinalu premočna evropska podprvakinja Distria Krasniqi s Kosova. Slovenka pa je le prišla do brona, potem ko je v podaljšku premagala Milico Nikolić iz Srbije, bronasto z EP-ja v Izraelu, ki pa proti Štangarjevi ne najde prave borbe, saj jo je Slovenka premagala tudi v tretjem medsebojnem obračunu.

Gomboc neuspešen
Edini moški predstavnik, evropski prvak Adrian Gomboc, je imel po prostem prvem krogu že v uvodu težkega nasprotnika, lanskega svetovnega podprvaka Rusa Mihaila Puljajeva, a je bil tokrat uspešnejši Prekmurec. V četrtfinalu je bil od Gomboca boljši Izraelec Baruh Šmailov, ki ga je Gomboc v prejšnjih petih dvobojih štirikrat premagal. Tudi repasaž tekmovalcu Bežigrada ni prinesel sreče, saj ga je v podaljšku premagal 30-letni Altansuh Dovdon iz Mongolije.

Tekmovanje se bo končalo v nedeljo, ko bo slovenske barve v kategoriji do 78 kg branila Klara Apotekar.

Judoistki Štangarjeva in Trstenjakova na stopničkah