Miran Stanovnik se glasno spogleduje s prvo deseterico. Foto: MMC RTV SLO
Miran Stanovnik se glasno spogleduje s prvo deseterico. Foto: MMC RTV SLO
Miran Stanovnik
Miran Stanovnik bo drugo leto zapored dirkal po južnoameriških brezpotjih. Foto: Foto Maindru

Vztrajnostni motociklisti in avtomobilisti so zaradi varnosti letos prvič nastopili v Južni Ameriki, kjer je Stanovnik osvojil 13. mesto. Zaradi istega razloga bodo tudi tokrat vozili v Ameriki. "Nam je vseeno, kje vozimo. Smo športniki, profesionalci in imamo športne ambicije. Afrika daje določen čar, seveda pa so lahko ta čas tudi teroristi in kalašnikovke," razmišlja vsestranski športnik, ki je nato šaljivo dodal: "Zaradi mene je lahko dirka tudi okrog Ljubljane, če bo Jankovič zbral dovolj denarja."

Najboljši pred izborom
Vodstvo dirke je zaradi premoči tovarniških voznikov KTM sprejelo pravilo, po katerem mora najboljših 30 dirkačev (med njimi je tudi Stanovnik) bodisi zamenjati motocikle s 450-kubičnimi motorji bodisi svoje 600 in več kubične opremiti z omejevalnikom, ki zmanjša moč agregata.

S seboj bo vzel 15 kompletov pnevmatik
"Odločil sem se za restriktor, ki omeji dotok zraka v uplinjač. Tako bomo zdaj imeli ne le težje motorje, ampak bodo tudi zadušeni," je svojo odočitev obrazložil Stanovnik, ki še meni, da bo tekmovanje s tem pridobilo na nepredvidljivosti. Puščavski lisjak je imel letos nekaj težav s pnevmatikami, tokrat se je odločil, da s seboj vzame kar 15 novih kompletov.

Reli Dakar 2010 se bo začel 1. januarja v Buenos Airesu, kjer bo tudi cilj 16 dni pozneje.