Slovenija je do zdaj na svetovnih prvenstvih osvojila eno srebrno (Polavder) in tri bronaste medalje. Zadnjo je lani v Tokiu osvojila Raša Sraka Vuković. Foto: EPA
Slovenija je do zdaj na svetovnih prvenstvih osvojila eno srebrno (Polavder) in tri bronaste medalje. Zadnjo je lani v Tokiu osvojila Raša Sraka Vuković. Foto: EPA
Medaljo s svetovnega prvenstva ima tudi Urška Žolnir. Foto: EPA

Slovenske barve na tatamijih v dvorani Bercy bodo branili Urška Žolnir, Raša Sraka Vuković, Ana Velenšek, Lucija Polavder, Rok Drakšič, Sašo Jereb, Aljaž Sedej in Matjaž Ceraj.

Borce bo spodbujalo 18.000 gledalcev
Tekmovanje bo v vseh pogledih prvenstvo presežkov, o čemer zgovorno priča že število sodelujočih držav. Na prvenstvu v meki evropskega juda - Francija velja za velesilo tega športa - bo namreč sodelovalo kar 136 držav, skupno pa se bo na blazinah dvorane Bercy, kjer pričakujejo tudi po 18.000 gledalcev vsak dan prvenstva, borilo 949 borcev in bork, kar je največ v zgodovini.

Zbiranje točk za olimpijske igre
Prvenstvo je tako kot številna letošnja v drugih športih kvalifikacijsko za olimpijske igre prihodnje leto v Londonu, vendar pa vse ni odvisno od tega tekmovanja. Točke za kvoto, ki štejejo za nastop na OI 2012 v Londonu, namreč judoisti in judoistke zbirajo že vse od letošnjega evropskega prvenstva konec aprila v Carigradu, zbiranje pa bodo končali z evropskim prvenstvom prihodnje leto.

V Jerebovi kategoriji kar 101 tekmovalec
"Na prvenstvu si želim čim boljše boje od prvega naprej. Kot ste slišali, bo v moji konkurenci nastopil 101 borec. Gre za najmočnejšo kategorijo po številčnosti, veliko bo zato odvisno od žreba. Dejstvo je, da prvih deset nekako izstopa, preostali pa lahko 'tepejo' eden drugega. Mislim, da so tej prvi deseterici pri vseh preostalih zelo odprte karte," je pred prvenstvom dejal Sašo Jereb, ki je po poškodbi in vrnitvi v "matično" kategorijo do 73 kg znova del slovenske ekipe.

Finalne boje si lahko vsak dan od 15.30 naprej ogledate v živo na TV SLO 2 in spletni strani MMC-ja.

Torek:
do 48 kg ženske
do 60 kg moški
do 66 kg moški (Rok Drakšič)

Sreda:
do 52 kg ženske
do 57 kg ženske
do 73 kg moški (Sašo Jereb)

Četrtek:
do 63 kg ženske (Urška Žolnir)
do 81 kg moški (Aljaž Sedej)

Petek:
do 70 kg ženske (Raša Sraka Vuković)
do 78 kg ženske (Ana Velenšek)
do 90 kg moški

Sobota:
nad 78 kg ženske (Lucija Polavder)
do 100 kg moški
nad 100 kg moški (Matjaž Ceraj)

Nedelja:
ekipne preizkušnje