Eva Terčelj na zmagovalnem odru z zlato medaljo. Foto: Nina Jelenc
Eva Terčelj na zmagovalnem odru z zlato medaljo. Foto: Nina Jelenc
Že štiri kolajne za Slovenijo

Slovenija ima na prvenstvu zdaj že štiri kolajne, Nejc Žnidarčič dve, saj je bil najboljši že z ekipo. Svetovna prvakinja je v slalomu kanuistk postala Eva Terčelj, Luka Božič pa je bil tretji v slalomu kanuistov.

V slalomu na divjih vodah reke Serge so bili v soboto na sporedu sklepni boji v slalomu za kanuiste in kajakašice, ki so prinesli dve medalji za Slovenijo. Eva Terčelj je presenetila vse v finalu, kjer je še nadgradila polfinalno vožnjo, v kateri je imela šesti čas. V finalu je odpeljala popolno, brez napak in izjemno hitro, zlasti v spodnjem delu, ter prišla v cilj z izidom 94,27.

27-letna Ljubljančanka je v zadnjih metrih ugnala tudi najboljšo kajakašico zadnjih let in olimpijsko prvakinjo Jessico Fox. Avstralka je imela na vseh vmesnih časih prednost pred Slovenko, a na koncu zaostala za 42 stotink. Bron je osvojila Novozelandka Luuka Jones, ki je bila le 0,50 sekunde počasnejša od nove svetovne prvakinje.

Terčeljeva je postala svetovna prvakinja za leto 2019. Foto: Nina Jelenc
Terčeljeva je postala svetovna prvakinja za leto 2019. Foto: Nina Jelenc

Za zdaj še ne dojamem, kaj se dogaja
"V kajaku nikoli ne moreš napovedovati kolajne, kaj šele zmage. Vsak si jo seveda želi, toda zato je potrebno marsikaj. Zato o kolajni nisem razmišljala, nikoli si niti nisem predstavljala, kako bi bilo, če bi postala prvakinja. Mogoče bom zdaj ugotovila. Res sem presrečna, za zdaj še ne dojamem, kaj se dogaja,"
je dejala nova svetovna prvakinja, potem ko jo je kolega Peter Kauzer po podelitvi kolajn zalučal v reko Segre.

Obrestovalo se je trdo delo
"Zmaga na način, s kakršnim sem jo dosegla jaz, je še več vredna. To je bila zasluga moje vožnje, in ne napak tekmic. Sem pa bila ob čakanju na to, kaj bodo opravile, kar živčna. Takrat sem bila celo bolj emocionalna, kot sem zdaj. Ko pa je na cilj prišla še zadnja tekmovalka in ko sem videla, da sem svetovna prvakinja, pa se je zadovoljstvo spremenilo v velikansko srečo. Obrestovalo se je trdo delo v vseh teh letih, v katerih sem imela vzpone in padce,"
je bila vzhičena Terčeljeva.

Zlata vožnja Eve Terčelj

Terčeljeva je postavila nov mejnik za ženske divjevodašice, saj je na svetovnih prvenstvih osvojila sploh prvo slovensko posamično kolajno v ženski konkurenci. Katalonski Seu d'Urgell je srečen kraj za Ljubljančanko, saj je že pred šestimi leti na olimpijski progi osvojila svojo do zdaj edino zmago za svetovni pokal.

Savšek besen po polomu v polfinalu
Po pričakovanjih je moški razred C-1 prinesel uspeh Sloveniji, a glede na kvalifikacijske dosežke je bil favorit predvsem evropski prvak Benjamin Savšek, leta 2017 tudi že svetovni prvak. Vendar se je 30-letni Ljubljančan opekel v polfinalu in ostal brez boja za odličja.

Luka Božič na zmagovalnem odru. Foto: Nina Jelenc
Luka Božič na zmagovalnem odru. Foto: Nina Jelenc
Luka Božič je s 3. mestom v polfinalu priboril Sloveniji olimpijsko vstopnico v kanuju, hkrati pa postal eden izmed kandidatov za odličje v opoldanskem finalu. Foto: Nina Jelenc
Luka Božič je s 3. mestom v polfinalu priboril Sloveniji olimpijsko vstopnico v kanuju, hkrati pa postal eden izmed kandidatov za odličje v opoldanskem finalu. Foto: Nina Jelenc

Božič najhitrejši, a obakrat z dotikom
Na obeh sobotnih nastopih je blestel drugi slovenski kanuist Luka Božič. Tretji najboljši izid je imel tako v polfinalu kot finalu, obakrat je bil tudi najhitrejši, a tudi obakrat si je zaradi dotika prislužil po eno dvesekundno kazen.

Pred 10 leti v Seu d'Urgellu s Taljatom prvič na odru
Uspeh kariere za 28-letnika iz Šempetra pri Gorici, ki je osvojil prvo posamično medaljo na velikih tekmovanjih. Predtem je Božič redno osvajal odličja v dvojcu (C-2) skupaj s Sašem Taljatom. Očitno je Seu d'Urgell srečni kraj za Božiča, saj je prvo medaljo s Taljatom osvojil prav na katalonski strani Pirenejev pred 10 leti.

Skupaj s Taljatom je bil na SP-ju 2009 bronast, svetovna prvaka pa sta postala v Deep Creek Laku leta 2014, z evropskih prvenstev pa imata bron z Dunaja 2014. Ob tem ima Božič še dva ekipna brona: s SP-ja 2014 in EP-ja 2013.

Pred Slovencem samo Bask in Francoz
Novi svetovni prvak je postal Francoz Cedric Joly (90,84), ki je bil z brezhibno vožnjo za 1,12 boljši od Božiča. Torej je bil na sami progi brez napake hitrejši za 78 stotink. Z bronom je domače navijače razveselil Bask Ander Elosegui (+0,51). Olimpijski prvak Francoz Denis Gargaud in prvi favorit je osvojil peto mesto.

Bronasta finalna vožnja Luke Božiča

Božič: Ne obremenjujem se z dotikom
"Ta dotik si bom sicer zapomnil za vse življenje, a zaradi tega se vsaj za zdaj ne obremenjujem. Mogoče se bom popoldne ali v prihodnjih dneh, toda zdaj sem vesel. Res sem bil blizu zmage, a take napake se dogajajo tudi najboljšim. Vemo, da je nekaj favoritov izpadlo že v kvalifikacijah. Treba je tvegati, meni se je to v spodnjem delu nato obrestovalo. Kljub napakam sem še enkrat dokazal, da sodim med najboljše kanuiste na svetu. Hvala moji ekipi, ki mi je pomagala do tega. Sam sem že osvajal kolajne v C-2, a zdajšnji občutki so drugačni, še posebno ker sem prvi v Sloveniji, ki se lahko pohvali s kolajnama v dveh disciplinah. Obljubim pa, da bom naredil vse, da bom v tej disciplini postal tudi svetovni prvak,"
je povedal Primorec.

Benjamin Savšek je po odličnih četrtkovih kvalifikacijah v soboto ostal brez pričakovanega finala in zaostal za reprezentančnim kolegom v internem boju za nastop v Tokiu 2020. Foto: Nina Jelenc
Benjamin Savšek je po odličnih četrtkovih kvalifikacijah v soboto ostal brez pričakovanega finala in zaostal za reprezentančnim kolegom v internem boju za nastop v Tokiu 2020. Foto: Nina Jelenc

Božič priboril olimpijsko kvoto
V kvalifikacijah je bil Benjamin Savšek drugi, a to mu ni nič pomagalo v polfinalu. V zadnjih protitočnih vratih je storil napako, izgubil čas in si prislužil še dve kazenski sekundi. Na koncu je ostal brez finala, zasedel je 18. mesto.

Nasprotno je v polfinalu odlično vožnjo uprizoril Luka Božič, ki je bil kljub dvema kazenskima sekundama tretji, brez kazni bi bil zagotovo najboljši. S tretjim mestom je Sloveniji priboril olimpijsko kvoto, brez katere so sicer presenetljivo ostali Nemci in Italijani (kvoto si je priborilo 11 držav). Božiča sta v polfinalu premagala Francoz Denis Gargaud Chanut in Poljak Grzegorz Hedwig.

Ker je bila to tudi prva od treh izbirnih tekem za uvrstitev na olimpijske igre, na katerih lahko nastopa le en tekmovalec iz posamezne države, se je Savšek znašel v položaju, kjer je nastopu v Tokiu 2020 veliko bližje Božič.

Četrti naslov za Žnidarčiča!
Fantastičen dan slovenskih kajakašev in kanuistov na svetovnem prvenstvu v Seu d'Urgellu je zaokrožil kajakaš Nejc Žnidarčič, ki je v sprintu tekmovalcev v spustu še četrtič postal svetovni prvak. Pri tem je imel tudi nekaj sreče, saj je drugouvrščenega Francoza Felixa Bouveta premagal za vsega stotinko sekunde.

Nejc Žnidarčič je svetovni prvak! Foto: Nina Jelenc
Nejc Žnidarčič je svetovni prvak! Foto: Nina Jelenc

Slovenci so po uspešnih kvalifikacijah, ki jih je dobil Anže Urankar, Žnidarčič pa je bil drugi, pričakovali še kakšno medaljo, a na koncu ostali brez nje. Urankar je bil zaradi napake v spodnjem delu peti, mesto za njim je zasedel Tim Novak, Simon Oven pa je bil osmi.

"Slalomisti so nam bili vzor, rekli smo si, da moramo tudi mi zaokrožiti njihove uspehe. Moj cilj je bil, da zmagam, da ostanem neporažen v vsej sezoni. S tem, da je bila zmaga tako tesna, nisem najbolj zadovoljen, saj sem vse tekme letos dobival s prednostjo več kot sekundo. Tudi z vožnjo nisem zadovoljen, v spodnjem delu sem naredil napako, po kateri se mi je vse podrlo, mislil sem, da je konec. Bil sem živčen, a me je rešila stotinka. Zmagi pa ne bom gledal v zobe, čet nekaj let se nihče ne bo spomnil, kako sem prišel do nje," je po tekmi dejal Žnidarčič.

Naslova svetovnega prvaka pa pri kanuistih ni ubranil Blaž Cof, ki pa mu letos proga ni ustrezala, saj visi v levo, kar za njegov način veslanja ni najbolje (vesla na levi strani). Zasedel je deveto mesto.

Novi slovenski uspehi v Seu dUrgellu
Eva Terčelj osvojila svetovni prestol

KAJAK-KANU NA DIVJIH VODAH

SVETOVNO PRVENSTVO 2019 - SEU D'URGELL

C-1 (M):

 1. C. JOLY       FRA           90,84
 2. A. ELOSEGUI   ŠPA           91,35
 3. L. BOŽIČ      SLO           91,92
...                                  
18. B. SAVŠEK     SLO                

K-1 (Ž):

1. E. TERČELJ    SLO           94,27
2. J. FOX        AVS           94,69
3. L. JONES      NZL           94,77