Ronnie O'Sullivan je trenutno daleč najbolj priljubljen igralec snookerja. Foto:
Ronnie O'Sullivan je trenutno daleč najbolj priljubljen igralec snookerja. Foto:
Ronnie O'Sullivan
Ronnie O'Sullivan je že pospravil mizo v nekaj več kot 5 minutah.

Priljubljeni ''The Rocket'' (raketa) je na naslov na največjih turnirjih čakal vse od marca 2005, ko je osvojil Odprto prvenstvo Severne Irske v Belfastu. Mnogi poznavalci snookerja ga imajo za genija, za najboljšega igralca vseh časov. Po nadarjenosti naj bi prekašal celo Steva Davisa, ki je vladal v osemdesetih, in Stephena Hendryja, ki je bil razred zase v devetdesetih.

Polfinale končal na sanjski način
V zadnjih dveh letih nikakor ni našel prave igre, včasih je deloval tudi zelo nemotivirano. Ves teden tekmovanja v Telfordu je dajal povsem drugačen vtis. V polfinalu je odigral epski dvoboj proti svetovnemu podprvaku Marku Selbyju. Zaostajal je s 3:6 in 5:7, pri izidu 8:8 pa mu je v odločilni igri uspel t. i. maksimum (147). Najvišje možno število točk v eni igri je prava redkost, njemu se je to posrečilo že osmič. Gledalci so ga nagradili s stoječimi ovacijami.

Maguire je lahko srečen, da je dobil dve igri
Finale se je začel v nedeljo popoldne in ''raketa'' je silovito vzletela. V prvih dveh igrah je Maguire zadel le dve krogli, Ronnie pa je šestkrat presegel 50 točk (54, 66, 78, 66, 53 in 78) in ob odmoru je Stephena bolela glava. Na semaforju je pisalo neverjetnih 8:0 za O'Sullivana, ki je s fenomenalno igro prisilil nasprotnika, da njegove vragolije nemočno spremljal sede. Večerni del je bil le še paša za oči gledalcev, Ronnie pa je v 12. igri znova izpraznil mizo in povsem dotolkel Maguireja, ki je ta laskavi naslov osvojil leta 2004.

Pomiril je navijače in novinarje
''Ljudje so me že kar nekaj časa spraševali, kdaj bom znova dobil kakšen veliki turnir. Tudi novinarji so mi nenehno govorili, da popuščam. Nisem si mislil, da bom proti tako težkemu nasprotniku zmagal s tako razliko,'' je po četrti zmagi na OP Velike Britanije povedal 32-letni Anglež. Leta 1993 je prav na tem turnirju postal najmlajši zmagovalec OP Velike Britanije.

''Po treh ali štirih igrah sem videl, da je Ronnie v sijajni formi. Še sreča, da sem dobil dve igri. Ne bi bilo lepo končati uspešnega leta s porazom 10:0. Ko mu igra steče, ga je nemogoče ustaviti. Ves teden sem igral zelo dobro, tokrat pa res nisem imel nobene možnosti,'' je poraz športno priznal veliki talent škotskega snookerja.

Pravljična kariera se je začela zelo zgodaj
Že pri desetih letih je Ronnie presegel mejo 100 točk v eni igri, pri 15 letih je prvič dosegel 147 točk, o čemer lahko rekreativni igralci le sanjajo. Profesionalec je postal pri 16 letih, od takrat pa je nanizal 19 turnirskih zmag in zaslužil prek pet milijonov britanskih funtov.

Pred letom je zakuhal škandal
Lani je na OP Velike Britanije poskrbel za velik škandal, ki je mesece polnil časopisne stolpce na Otoku. V četrfinalu proti Hendryju je zaostjal z 1:4 v igrah, potem pa je zgrešil dokaj zahteven udarec in kar naenkrat predal dvoboj. Stephenu je stisnil roko in mu dejal, da ima vsega zadosti. Še sodnik Jan Vehaas ni vedel, kaj se dogaja, saj je Ronnie v šesti igri vodil s 24:0. Bil je na poti do znižanja na 2:4, legendarna igralca pa sta igrala na devet dobljenih iger. O'Sullivan je mirno odšel iz Barbican Centra v Yorku, gledalci pa so bili ogorčeni. Nekateri so prišli tudi iz drugih držav, da bi videli velemojstra na delu, Ronnie pa jih je pustil na cedilu. Organizatorji so jim dali vstopnice za polfinalni obračun zastonj, ''The Rocket'' pa je moral plačati 20.000 evrov kazni, odvzeli so mu tudi 900 točk na lestvici.

Ima dva obraza
Ronnie navdušuje številne navijače z zelo hitro igro. Aprila 1997 je na svetovnem prvenstvu v Sheffieldu v 1. krogu proti Marku Pricu dosegel maksimalnih 147 točk v petih minutah in 20 sekundah, kar pomeni, da je vsakih devet sekund pospravil eno kroglo. Ko ima svoj dan, je nasprotnk le statist. Lani je v Belfastu Dominica Dala osmešil v 53 minutah (6:0). Taktična igra mu ni pri srcu, pravi, da ubija snooker. Velikokrat preda igro, ko je v položaju, ko bi s taktično igro še lahko izvlekel zmago. O'Sullivan je igralec navdiha. Ko je v vodstvu, ga je težko ujeti, ponavadi je le še vprašanje časa, kdaj bo končal partijo. Če nasprotnik prevzame pobudo, se Ronnie lahko dokaj hitro zlomi in pade v veliko krizo. V zadnjih dveh letih se mu je to kar pogosto dogajalo.

Vstopnice za njegove dvoboje razgrabijo takoj
Odlično igra z obema rokama, kar je za druge igralce snookerja nerazumljivo. Dvorane so ob njegovih nastopih razprodane že mesece vnaprej. Za dvoboj z Maguirejem 13. januarja v 1. krogu mastersa na Wembleyju so vstopnice pošle že zdavnaj. Po priljubljenosti se z njim lahko primerja le Jimmy White, ki pa je v zadnih dveh letih precej popustil.

Tudi zunaj dvoran je razred zase
Ronnie, ki je na mizi perfekcionist, živi zunaj aren precej burno življenje. Večkrat je pregloboko pogledal v kozarec, zaradi prehitre vožnje je pri 19 letih izgubil vozniško dovoljenje. Njegov oče Ronald John, ki je lastnik verige erotičnih trgovin v Sohu, zaradi umora sedi v ječi že 15 let, odslužiti mora še tri leta. Z nekdanjo spremljevalko Bianco sta bila nadvse zanimiva za rumene medije. Razšla sta se leta 2001, skupaj pa imata hčerko Taylor-Ann. Ronnie je v nedeljo zvečer v Telfordu slavil zmago z drugo hčerkico Lilly. Z izjemno prikupno življensko sopotnico Jo Langley sta jo povila februarja 2006, julija letos pa je na svet prijokal še sin Ronnie.

Po finalni zmagi se je svet za O'Sullivana zdel res popoln, njegov veliki cilj pa je tretji naslov svetovnega prvaka. V Crucible Theatru v Sheffiledu je bil najboljši že leta 2001 in 2004.

Aleš Golob