Tina Trstenjak je na velikem tekmovanju osvojila novo medaljo, tokrat srebrno. Foto: EPA
Tina Trstenjak je na velikem tekmovanju osvojila novo medaljo, tokrat srebrno. Foto: EPA
Trstenjak se je po treh dopoldanskih zmagah prebila v polfinale, kjer je imel veliko težav s kitajsko tekmico, v finalu pa je bila Clarisse Agbegnenou močnejša. Foto: EPA

Francozinja je v Budimpešti le dočakala dan, da se je oddolžila veliki tekmici za prejšnje poraze. 24-letna Francozinja je Trstenjakovo nazadnje premagala leta 2014. Dvoboja je bilo konec minuto in 12 pred koncem, potem ko je slovenska borka dobila tretjo kazen.

Finale je bil tokrat izrazito enostranski, saj Trstenjakova, nosilka zlate startne številke za najboljšo na svetu, ni našla načina za resen boj. Vseeno gre za nov izjemen uspeh, s srebrom je Trstenjkakova dopolnila zlato iz Astane 2015 in bron iz Čeljabinska 2014.

"Dan je bil zelo naporen. Vse borbe so bile težke. Seveda je nekaj razočaranja, a medalja je le medalja. Največja napaka v finalu je bila, da nisem upoštevala taktike, za katero sva se zmenila s trenerjem in vse je šlo le še navzdol. To je bil glavni razlog za poraz, ne dolgi polfinale. Enkrat pač gre, drugič ne, a več bom o razlogih lahko povedala po analizi," je povedala tekmovalka celjskega Sankakuja.

S srebrom Trstenjakova ni bila prav zadovoljna: "Če je kdo v moji koži, je seveda razočaran, saj je navajen zmagovati, a medalja je medalja in tega ne smem gledati kot slab dosežek. Sama sem seveda zelo kritična do sebe in težko sem zadovoljna s srebrom ali bronom, seveda pa je res, da je težko vedno osvojiti zlato."

V polfinalu, ko je bila tekmica Kitajka Junšja Jang, je bila Tina Trstenjak dvakrat na robu poraza, ko je Kitajka že naredila vzvod in Celjanka v tretji minuti podaljška vseeno ni popustila, nato se je situacija na kratko ponovila še enkrat. Trener Marjan Fabjan je prepričan, da si je njegova varovanka v polfinalu roko tudi poškodovala. Na srečo je Slovenka maratonski dvoboj zaradi novega opomina Kitajki dobila ter razmerje zmag in porazov z Azijko povišala na 5:0.

Na poti v polfinale je 27-letna Celjanka dopoldne premagala Španko Cristino Perez Cabano, Avstrijko Magdaleno Krssakovo in Britanko Amy Livesey. Trstenjakova je bila zlasti v četrtfinalu zelo prepričljiva, že po minuti in pol ji je uspel met za vazari.

V isti kategoriji je nastopila tudi 20-letna Andreja Leški in se poslovila v drugem krogu po zmagi nad Kanadčanko Stefanie Tremblay in porazu s Francozinjo Margaux Pinot.

Fabjan že pred finalom vedel, da ne bo šlo
Tina Trstenjak: Največja napaka, da nisem upoštevala taktike trenerja
SP v judu: Boj Trstenjakove za zlato medaljo
Boj Tine Trstenjak v polfinalu SP-ja
Fabjan že pred finalom vedel, da ne bo šlo
Tina Trstenjak: Največja napaka, da nisem upoštevala taktike trenerja
SP v judu: Boj Trstenjakove za zlato medaljo
Boj Tine Trstenjak v polfinalu SP-ja