Kohej Učimura je s štirimi kolajnami - zlato v mnogoboju in na bradlji, bron na parterju in drogu - najuspešnejši telovadec letošnjega svetovnega prvenstva. Foto: EPA
Kohej Učimura je s štirimi kolajnami - zlato v mnogoboju in na bradlji, bron na parterju in drogu - najuspešnejši telovadec letošnjega svetovnega prvenstva. Foto: EPA
Epke Zonderland
Epke Zonderland je na drogu osvojil svoj prvi naslov svetovnega prvaka. Foto: EPA

V prvi finalni odločitvi dneva, finalu preskoka, je zmago pričakovano slavil južnokorejski telovadec Jang Hak Seon, tudi olimpijski prvak iz Londona, in s tem ubranil naslov prvaka iz Tokia 2011. Drugi je bil Američan Steven Legendre, tretji pa Britanec Kristian Thomas. Bolj zanimivo je bilo v finalu na bradlji, kjer je nastopilo devet telovadcev. Naslov prvaka sta si razdelila dva telovadca, Čaopan in Učimura; oba sta prejela po 15,666 točke. Bron je pripadel Američanu Johnu Orozcu (15,533).

Do naslova tudi Učimura
Vodilna po kvalifikacijah bradlje Grk Vasileios Colakidis in Uzbekistanec Anton Fokin pa sta v finalu prikazala povsem ponesrečena nastopa in končala na osmem oziroma devetem mestu. Za vstopno oceno med najboljšo osmerico - današnji prvak Učimura si je, denimo, kot osmi pritelovadil finale z oceno 15,400 - je v kvalifikacijah s 15,366 točke zgolj za nekaj tisočink zaostal tudi Petkovšek, ki je vajo prikazal dobro, a so ga sodniki, kot sam pravi, ocenili prestrogo, "kot mulca".

Zonderland prvič svetovni prvak
Na paradnem orodju Aljaža Pegana, ki je tokrat na SP v Belgijo odpotoval kot vodja slovenske delegacije, je zmagal olimpijski prvak Zonderland. To je bila tudi edina evropska zmaga v finalih na tem SP-ju, v katerih so prevladovali azijski telovadci; daleč najuspešnejši so bili Japonci. Epke Zonderland (16 točk) je finale na drogu, osvojil je svoj prvi naslov svetovnega prvaka, dobil z majhno prednostjo pred Nemcem Fabianom Hambüchnom (15,933), tretji je bil Učimura (15,633), ki je s štirimi kolajnami - zlato v mnogoboju in na bradlji, bron na parterju in drogu - najuspešnejši telovadec tega SP-ja.

Mustafina zmagala na gredi
V ženski konkurenci je prav tako s štirimi odličji prvenstvo končala komaj 16-letna Američanka Simone Biles, od tega ima dve zlati kolajni za mnogoboj in današnji finale na parterju, srebro je prejela za finale preskoka, bron pa je osvojila na gredi. Na tem orodju je zmagala ruska zvezdnica Alija Mustafina, ki je lani v Londonu osvojila štiri olimpijske kolajne, na tem prvenstvu pa je bila to zanjo tretja kolajna po dveh bronih v mnogoboju in na dvovišinski bradlji. Devetnajstletnica je zmagala s 14,900 točke pred Američanko Kylo Ross (14,833) na drugem mestu in Bilesovo (14,333) na tretjem. Zadnjo žensko odločitev prvenstva, finale na parterju, je dobila Bilesova (15,000) pred Italijanko Vanesso Ferrari (14,633) in Romunko Lariso Iordache (14,600).

Najuspešnejše države 44. SP-ja:
                   zlato srebro bron    skupaj
 1. Japonska         4     1     2         7
 2. ZDA              3     6     3        12
 3. Kitajska         2     0     0         2
 4. Rusija           1     1     2         4
 5. Brazilija        1     0     0         1
  . Nizozemska       1     0     0         1
  . Južna Koreja     1     0     0         1
 8. Nemčija          0     1     1         2
  . Velika Britanija 0     1     1         2
10. Italija          0     1     0         1
  . Mehika           0     1     0         1
12. Severna Koreja   0     0     1         1
  . Romunija         0     0     1         1