Marko Rožman, veliko ime malega ekrana, je umrl v 83. letu starosti. Foto: Arhiv RTV Slovenija
Marko Rožman, veliko ime malega ekrana, je umrl v 83. letu starosti. Foto: Arhiv RTV Slovenija
Marko Rožman
Rožman je komentiral številne športe, tudi alpsko smučanje, ko je zmagoval Bojan Križaj. Foto: Arhiv RTV Slovenija
Umrl televizijski komentator Marko Rožman

Od leta 1952 je bil novinar pri športnem tedniku Polet, od leta 1958 pa na Radiu Ljubljana (1958-1961), nato urednik na Televiziji Ljubljana (1961-1963, 1968-1992).

Nekrolog njegovega dolgoletnega sodelavca Mihe Žibrata:
Marko je bil doma iz športne družine. Oče Ivan je skupaj s Stankom Bloudkom zgradil zdaj že nekdanjo planiško velikanko, sestra Milica je bila olimpijka v gimnastiki, Marko sam je bil odličen atlet.

Z novinarstvom se je začel ukvarjati pri nekdanjem športnem časniku Polet, pot ga je nato vodila na radio in končno na televizijo, ko se je ta pri nas šele začela razvijati. Marko je bil leta 1968 v Mehiki prvi slovenski reporter, ki je komentiral olimpijske igre na prizorišču. Njegov glas je bil nepogrešljiv pri atletiki, alpskem smučanju, gimnastiki, komentiral je tudi denimo odločilno tekmo Jugoslavija - ZDA na svetovnem prvenstvu leta 1970 v Ljubljani.

Marko je bil tudi urednik športnega programa, dnevnoinformativnih oddaj, obsežno je njegovo publicistično delo, saj je bil človek širokega znanja, vedno natančen in pronicljiv. Za svoje delovanje je prejel veliko priznanj, med njimi tudi Bloudkovo nagrado.

Pod njegovim vodstvom je zraslo nekaj novinarskih generacij. Če kdo, potem je bil namreč Marko tisti, ki je začrtal smernice slovenskega televizijskega športnega novinarstva.

Tak je bil Marko. Njegov prepoznaven glas nam bo za vedno ostal v spominu.

Umrl televizijski komentator Marko Rožman