V sredo sta se javnosti predstavila oba udeleženca dvoboja za naslov svetovnega prvaka. Foto: EPA
V sredo sta se javnosti predstavila oba udeleženca dvoboja za naslov svetovnega prvaka. Foto: EPA

Obračun bi prvotno moral biti že lani, a je svoje zakrivila pandemija, ki je marca v Jekaterinburgu ustavila turnir osmih izzivalcev, ta je bil dokončan dobro leto pozneje v istem kraju. Turnir je z 8,5 točke nekoliko presenetljivo dobil Jan Nepomnjašči. Pol točke manj je zbral Francoz Maxime Vachier Lagrave.

Sorodna novica Carlsenov rekord znaša 2882 točk

Zadnja partija 14. decembra
Dvoboj bo potekal v Dubaju v okviru svetovne razstave. Prva partija bo na sporedu v petek, nato si bodo vsak dan sledile po ena. Premori bodo vsak ponedeljek in četrtek. Prvak bo tisti, ki bo osvojil 7,5 točke. Redni del bo tako najdlje trajal do torka, 14. decembra, ko bo na sporedu zadnja 14. partija. Morebitni podaljški bodo na sporedu dan pozneje, torej 15. decembra.

Prvak vse od leta 2013
Magnus Carlsen
je sicer vajen podaljškov, saj je na tak način ubranil zadnja dva naslova, leta 2018 je v pospešenem šahu s 3:0 premagal Fabiana Caruano, leta 2016 pa s 3:1 Sergeja Karjakina. Norvežan je svetovni prvak vse od leta 2013, ko je ugnal Visvanathana Ananda.

Rus dobil več dvobojev
Carlsen ima mnogo višji rating (2855:2782), v medsebojnih izkupičkih pa je v klasični igri nekoliko presenetljivo uspešnejši Rus, ki je dobil štiri partije, Norvežan pa le eno; preostalih osem se je končalo z delitvijo točk.

Rus Nepomnjašči bo skušal presenetiti svetovnega prvaka Carlsena