Urška Žolnir je medaljo na svetovnem prvenstvu osvojila že leta 2005 v Kairu, tokrat pa bi lahko izvlekla še kaj več, toda v polfinalu jo je ustavila Japonka Jošie Ueno. Foto: Reuters
Urška Žolnir je medaljo na svetovnem prvenstvu osvojila že leta 2005 v Kairu, tokrat pa bi lahko izvlekla še kaj več, toda v polfinalu jo je ustavila Japonka Jošie Ueno. Foto: Reuters

Žolnirjeva je tako ponovila uspeh iz Kaira 2005, vstop v finale pa ji je preprečila branilka naslova Japonka Jošie Ueno: "Res je malo manjkalo, da bi bil lesk medalje še žlahtnejši. Japonko sem že večkrat premagala, ampak tudi ona mene, tako da sem vedela, da bo težka borba. Ampak dobro se je izteklo, da mi je potem uspelo dobiti bronasto medaljo."

29-letna Žalčanka je v kategoriji do 63 kilogramov v dopoldanskih borbah blestela in ni jih bilo malo, ki so ji napovedovali zlato medaljo: v prvem krogu je odpravila Madžarko Bernardett Baczko, v drugem Kazahstanko Aidirim Kidirbajevo, v tretjem Izraelko Jarden Gerbi, v boju za polfinale pa še Kitajko Džuhua Šu. Zadnje tri nasprotnice je odpravila z iponom.

V polfinalu po petih minutah ni bilo zmagovalke, zato so odločale dodatne tri minute. Jošie Ueno je dobila Slovenko v končni prijem in jo na tleh zadržala 15 sekund, kar je že bilo dovolj za zmago, nato pa vztrajala polnih 25 sekund, kar šteje kot ipon.
Vseeno se je pred dvobojem za bronasto medaljo Žolnirjeva, bronasta z olimpijskih iger v Atenah 2004, zbrala in Espinoso vrgla na tatami že po nekaj sekundah.

Zlato medaljo je osvojila Franzonija Gevrise Emane, srebrno Jošie Ueno.

V kategoriji do 81 kilogramov je nastopil Aljaž Sedej. V prvem krogu je bil prost, v drugem pa ga je z iponom izločil Ukrajinec Artem Vasilenko, tako da je ostal brez uvrstitve.

Nadaljnji spored prvenstva, petek:
do 70 kg ženske (Raša Sraka Vuković)
do 78 kg ženske (Ana Velenšek)
do 90 kg moški

Sobota:
nad 78 kg ženske (Lucija Polavder)
do 100 kg moški
nad 100 kg moški (Matjaž Ceraj)

Nedelja:
ekipne preizkušnje