Larry Fitzgerald je v končnici odigral svojo peto tekmo in tudi tokrat dosegel vsaj en zadetek. Skupaj jih ima 9. 26-letnik je proti Green Bayu ujel 6 žog, s katerimi je nabral 82 jardov. Foto: EPA
Larry Fitzgerald je v končnici odigral svojo peto tekmo in tudi tokrat dosegel vsaj en zadetek. Skupaj jih ima 9. 26-letnik je proti Green Bayu ujel 6 žog, s katerimi je nabral 82 jardov. Foto: EPA
Aaron Rodgers
Aaron Rodgers je v svoji prvi tekmi v končnici prikazal zelo dobro tekmo, a s slabim začetkom in koncem. Skupaj je podal za 422 jardov, žoge pa so šle kar na deset različnih sprejemalcev. Foto: EPA
Kurt Warner
Kurt Warner si je po koncu podaljška dal duška. Z Arizono ima še enoletno pogodbo, a pojavile so se govorice, da bi se lahko upokojil že po koncu letošnje sezone. Foto: EPA
Ray Rice
Še preden se je tekma dobro začela, je Rayu Ricu uspel tek, dolg 83 jardov. Foto: EPA
Tom Brady
Razočaranje v Foxboroughu je bilo zelo veliko. Patrioti so namreč na svojem stadionu v rednem delu dobili vseh 8 tekem, pod poveljstvom Toma Bradyja pa so v končnici dobili vseh sedem tekem na Gillette Stadiumu. Foto: EPA

Gledalci v Glendalu so videli res noro tekmo. Skupaj je bilo doseženih 96 točk - največ v zgodovini končnice Lige NFL (prejšnji rekord sega v leto 1995, ko je Philadelphia izločila Detroit z 58:37). Napada sta skupaj nabrala 1.024 jardov (tretja največja vsota v zgodovini končnice) in rekordnih 62 prvih poskusov (prejšnji rekord 59).

Napadalna tekma, odločila obramba
Blestela sta torej napada, odločila pa je obrambna akcija. Met kovanca je pripadel Green Bayu, ki je začel podaljšek. Michael Adams je pred končno cono podrl podajalca Aarona Rodgersa, žogo je ujel Karlos Dansby in s tekom, dolgim 17 jardov, končal najbolj zanimivo tekmo v "wild card weekendu".

Rodgers slabo začel svojo prvo tekmo v končnici
A začetek je bil povsem drugačen. Nesrečni junak Rodgers je svojo prvo tekmo v končnici začel tako, kot jo je končal - z napako. Njegov napad je v prvih dveh napadih že v prvem poskusu izgubil žogo in gostitelji so uvodno četrtino dobili s 17:0.

Woodson ukradel žogo Fitzgeraldu
Na začetku druge četrtine je Mason Crosby s 54 jardov za las zgrešil prosti strel, kar je pomenilo, da so imeli Kardinali ugodno izhodišče za nov napad. Packersi so nato le zaživeli, ko je Charles Woodson na svojih 22 jardih mojstrsko ukradel žogo Larryju Fitzgeraldu in gostje so v nadaljevanju akcije le prišli do zadetka in prvih točk.

Rackers s 34 jardov zgrešil za zmago
V tretji četrtini je Fitzgerald vrnil Woodsonu, se ga mojstsko otresel in ujel 33 jardov dolgo podajo, s katero so domači vodili že z 31:10. Rodgers se je nato prebudil in v sedmih minutah zrežiral dva zadetka (pri drugi akciji so Packersi žogo dobili z onside kickom). Ob koncu rednega dela je bilo 45:45, gostitelji so imeli že takrat priložnost za zmago, a je Neil Rackers 14 sekund pred koncem zgrešil prosti strel s 34 jardov.

Warner 5 zadetkov in le 4 nedokončane podaje
Pri Packersih je bil najbolj učinkovit Rodgers, ki je v prvi četrtini podal samo za dva jarda, na koncu pa je imel res dobro statistiko (podaje: 28/42, 422 jardov, podaje za 4 zadetke in 1 zadetek po tleh). A kaj potem reči o domačem podajalcu Kurtu Warnerju? Pri 38 letih je imel skoraj popolno tekmo (podaje: 29/33, 379 jardov, podaje za pet zadetkov, brez prestrežene podaje). Le redko vidimo tekmo, v kateri ima podajalec (ki seveda odigra vso tekmo) na koncu v statistiki več podaj za zadetek kot pa neuspešno dokončanih podaj.

Ravensi že v prvi četrtini razbili Patse
Popoldanska tekma v Foxboroughu je bila manj zanimiva, saj je Baltimore proti New Englandu že po prvi četrtini vodil s 24:0 in na koncu suvereno zmagal s 33:14. Zmago Ravensov je napovedala že prva akcija, v kateri je Ray Rice ušel domači obrambi in s tekom, dolgim 83 jardov, dosegel prve točke na tekmi. Domači podajalec Tom Brady je izgubil kar tri žoge, gostje pa so ob hitrem vodstvu nadzorovali igro po tleh. Na ta način so poskušali kar 52-krat, Joe Flacco pa je žogo metal le desetkrat, s čimer je osvojil sicer le 34 jardov, a tokrat je bila odločilna igra po tleh.

Konec dinastije Patsov?
Pri Patriotih se je še kako poznala poškodba Wesa Welkerja, a to ni ustavilo domačih navijačev, da po koncu tekme ne bi jezno žvižgali. "Tudi jaz bi žvižgal, če bi bil na njihovem mestu," je slabo igro priznal Brady. Nemalo strokovnjakov je prepričanih, da je s tem konec izjemne ere Patsov, ki so bili s tremi naslovi najboljše moštvo prvega desetletja tega stoletja.

Liga NFL, končnica, wild card weekend

Konferenca AFC:
Cincinnati (4) - NY JETS (5)
14:24 (7:0, 0:14, 0:7, 7:3)
New England (3) - BALTIMORE (6)
14:33 (0:24, 7:0, 7:3, 0:6)

Konferenčni polfinale, nedelja ob 2.15:
INDIANAPOLIS (1) - BALTIMORE (6)

Ob 22.40:
SAN DIEGO (2) - NY JETS (5)

Konferenca NFC:
DALLAS
(3) - Philadelphia (6)
34:14 (0:0, 27:7, 7:0, 0:7)
ARIZONA (4) - Green Bay (5)
51:45 (17:0, 7:10, 14:14, 7:21) - v podaljšku

Konferenčni polfinale, sobota ob 22.30:
NEW ORLEANS (1) - ARIZONA (4)

Nedelja ob 19.00:
MINNESOTA (2) - DALLAS (3)