Janja Garnbret bo ob Mini Markovič slovenska predstavnica v nedeljskem finalu tekme svetovnega pokala v težavnosti v Kranju. Foto: BoBo
Janja Garnbret bo ob Mini Markovič slovenska predstavnica v nedeljskem finalu tekme svetovnega pokala v težavnosti v Kranju. Foto: BoBo
Kranj: osem od 10 slovenskih plezalk v polfinalu

Janja Garnbret, 19-letna slovenska junakinja preteklega svetovnega prvenstva v Innsbrucku, v polfinalni smeri tekme v težavnosti ni splezala do vrha. Višina 40 je pomenila tretje izhodišče. Za en plus boljša je bila aktualna svetovna prvakinja Avstrijka Jessica Pilz, edina v polfinalu pa je vrh dosegla Jain Kim iz Južne Koreje, ki je pred Garnbretovo vodila že po kvalifikacijah.

Garnbretova, ki je letos na štirih tekmah svetovnega pokala pred Kranjem stopila na stopničke, od tega na treh na najvišjo, je lani v Kranju zmagala.

V finale se je uvrstila tudi Mina Markovič, ki je bila že štirikrat doslej najboljša na domači tekmi. Na SP-ju v Innsbrucku je obstala v kvalifikacijah, v Kranju pa si je priplezala svoj drugi letošnji finale, potem ko je bila peta v Brianconu.

Markovičeva je bila sedma po kvalifikacijah, takšen pa je tudi njen rezultat po polfinalu.

V finalu bodo nastopile še Švicarka Katherine Choong, Japonka Natsumi Hirano in kar tri Avstrijke, ob Pilzevi še Katharina Posch in Hannah Schubert.

Mia Krampl je v polfinalu osvojila 10. mesto, Tjaša Kalan je bila 12., Lana Skušek 14., Katja Kadić 19., šesta po kvalifikacijah Vita Lukan je končala na 20. mestu, medtem ko je bila Lučka Rakovec 24.

Škoficu se je na domači tekmi zalomilo
Edini slovenski predstavnik v polfinalu v moški konkurenci Domen Škofic je najslabšo predstavo v sezoni prikazal prav v polfinalu domače tekme, potem ko je po kvalifikacijah vodil. Upoštevajoč potek sezone, ko se je pred Kranjem na petih tekmah v težavnosti, vključno s SP-jem v Innsbrucku, uvrstil v finale, je 12. mesto (dosegel je skromno višino 27+) razočaranje.

Moški polfinale je z višino 37+ dobil Avstrijec Jakob Schubert, aktualni svetovni prvak v olimpijski kombinaciji in težavnosti. Vodilni v seštevku sezone bo lovil svojo četrto kranjsko zmago, drugo po vrsti.

Finalni preizkušnji najboljših osmih v vsaki od konkurenc bosta v nedeljo z začetkom ob 17.45. Prenos bo na TV SLO 2.

Kranj: osem od 10 slovenskih plezalk v polfinalu