Recesija je močno prizadela tudi slovenski šport. Foto: EPA
Recesija je močno prizadela tudi slovenski šport. Foto: EPA

Slovenskim trenerjem, ki so vodili nacionalne panožne športne šole, so se februarja iztekle pogodbe s "športnim" ministrstvom, ki so za večino predstavljale kar okoli 80 odstotkov mesečnega dohodka. Na začetku tedna pa so nacionalne zveze prejele dopis, da je vlada "do uveljavitve rebalansa proračuna države za leto 2012 sprejela sklep o začasnem zadržanju izvrševanja državnega proračuna na integralnih postavkah državnega proračuna, s katerim se ustavi prevzemanje vseh novih finančnih obveznosti".

Za trenerje, ki so se jim februarja iztekle pogodbe, so tako vprašljivi že prihodki v prihodnjem mesecu. Še več, nekateri med njimi so tako rekoč čez noč ostali brez dela, saj so imeli pogodbe s klubi vezane prav na pogodbo z ministrstvom, za večino pa znesek predstavlja glavni vir financiranja.

Komisija, ki je vodila razpis za novo sofinanciranje panožnih šol v naslednjem obdobju, je sicer končala postopek in že pripravila predlog izbora za sofinanciranje, a bo sofinanciranje lahko steklo šele, če bo izplačilo kot izjemo odobrilo ministrstvo za finance, sicer pa najverjetneje po sprejetju rebalansa državnega proračuna, a le, če bo rebalans potrdil predvideni strošek. Športniki seveda upajo, da bo njihove plače rešilo že finančno ministrstvo, v nekaterih zvezah razmišljajo tudi o premostitvenem posojilu za plače trenerjev, a nimajo zagotovil, da bodo po rebalansu ta sredstva povrnjena.

V športni srenji, ki je izpostavljena stalnim udarcem, vre. Prvi večji udarec za slovenski šport je bil lanski zamik izplačila sredstev za programe, ki ga je izvedlo ministrstvo. To je odobrilo izplačilo sredstev po opravljenih programih, ni jih pa več financiralo vnaprej in zveze so za programe najemale posojila. V letošnjem olimpijskem letu so se drastično zmanjšala sredstva na fundaciji, po novem je ogroženih 120 trenerskih služb, navsezadnje, pa čeprav glede na projekt morda upravičeno, pa je šport izgubil tudi z odpovedjo univerzijade.

Z atletske, plavalne, košarkarske, badmintonske, kolesarske, kajakaške, judoistične, namiznoteniške, gimnastične, veslaške in drugih zvez je že slišati zahtevo po enotni zahtevi, da se reši položaj več kot 120 trenerjev. Na zvezah pri tem ne skrivajo, da se bojijo, kdo se bo izpostavil, in želijo, da bi to prevzel Olimpijski komite Slovenije, posamezniki se zavzemajo tudi za jasno stališče fakultete za šport, saj gre pri vseh teh trenerjih za njihove diplomante.

Državni vrh, ki se je odločil za ta korak in ki se je v preteklih dneh že izpostavil s čestitkami in javnimi nastopi ob uspehih skakalcev in biatloncev, pa športniki opozarjajo, da so ogroženi programi za delo z mladimi ter da teh uspehov v prihodnje ne bo. V najslabšem primeru bodo najboljši poiskali službo v tujini, slabši kadri pa bodo ostali doma. In kot je zapisal eden izmed slovenskih trenerjev: "Teh 127 trenerjev je srce slovenskega športa in odgovorne je treba opozoriti na to, da ko ubiješ srce, tudi glava umre."

Odziv Olimpijskega komiteja Slovenije
Iz Olimpijskega komiteja Slovenije so danes sporočili, da bo razmere, v katerih se je znašel slovenski šport in najnovejši zaplet z začasnim nepodaljšanjem pogodb s 127 trenerji nacionalnih panožnih športnih šol v prihodnjem tednu na izvršnem odboru obravnaval tudi OKS.

"Razmere, v katerih se je znašel naš šport so vodstvu OKS dobro znane in zato bomo skušali, tako na podlagi sklepov, ki bodo sprejeti na seji IO OKS, kot tudi drugače vplivati na odgovorne v državi, da bi se stanje čim prej razjasnilo in uredilo v korist športa. Brez dvoma bomo predstavili realno stanje, tako ministru Žigi Turku, kot tudi ostalim, ki so odgovorni za šport, tako znotraj resornega ministrstva, kot tudi v okviru Vlade RS," so zapisali na OKS in dodali, da je o odprtih vprašanjih že razpravljal tudi odbor za vrhunski šport.

V OKS so dodali, da je projekt nacionalnih panožnih športnih šol izredno uspešen projekt, v katerem so zaposleni trenerji, ki delajo v mladinskem športu in ustvarjajo nove vrhunske šampione.