Jekaterina Vedenejeva je na kvalifikacijah v vaji z žogo zasedla četrto mesto. Foto: www.alesfevzer.com
Jekaterina Vedenejeva je na kvalifikacijah v vaji z žogo zasedla četrto mesto. Foto: www.alesfevzer.com

Jekaterina Vedenejeva je prvi dan kvalifikacij dobro opravila. Z obročem je bila z devetim dosežkom (30,800) prva rezerva za finale, z žogo pa ji je s 30,700 točke uspelo priti med najboljših osem in je v finalu z oceno 30,400 zasedla šesto mesto.

V slovenskem taboru so sicer po obeh kvalifikacijskih predstavah Vedenejeve vložili pritožbo, ko posebna komisija še enkrat natančno pregleda sestavo in ob morebitni napaki sodnikov spremeni oceno, a je komisija obe pritožbi zavrnila.

Prvič dve zlati medalji za Italijo

Prvi dan SP-ja 2022 v ritmični gimnastiki v Sofiji je bil zgodovinski za Italijo, saj je kar dve zlati medalji osvojila Sofia Raffaeli. Najprej je 18-letnica, sicer dvakratna evropska prvakinja z nedavnega prvenstva stare celine v Münchnu, z obročem s 34,850 točke osvojila zgodovinski prvi posamični svetovni naslov za Italijo. Druga je bila Bolgarka Stiliana Nikolova (33,400), tretja pa Nemka Darja Varfolomeev (32,150). Sofia Raffaeli je nato s 34,900 točke zmagala še v drugi finalni odločitvi dneva, sestavi z žogo. Nemka Varfolomeeva z žogo osvojila naslov podprvakinje s 34,100 točke, italijanski uspeh je z bronasto medaljo dopolnila Milena Baldassarri (32,400).

Najboljša trojica v sestavi z žogo: dve Italijanki in vmes Nemka. Foto: EPA
Najboljša trojica v sestavi z žogo: dve Italijanki in vmes Nemka. Foto: EPA

Okrnjena konkurenca ponuja priložnosti

Tik pred začetkom SP-ja sta sicer odstopili dve favoritinji za skupno zmago. Domača junakinja, Bolgarka Borjana Kalejn, je z visoko vročino končala v bolnišnici, zaradi poškodbe stopala pa je morala nastop odpovedati tudi evropska prvakinja v mnogoboju Izraelka Daria Atamanov.

Velja omeniti, da tudi na tem prvenstvu ni večkratnih olimpijskih, svetovnih in evropskih prvakinj Rusinj, ki imajo tako kot Belorusinje prepoved nastopa na velikih tekmovanjih zaradi ruske invazije v Ukrajini.

V odsotnosti nekaj največjih zvezdnic so tudi možnosti Vedenejeve, od katere v slovenskem taboru tudi s kiji in trakom pričakujejo boj za odličja, precej večje.

V četrtek sledijo še kvalifikacije s kiji in trakom, v soboto pa je na sporedu finalu mnogoboja. Preostali dnevi so rezervirani za skupinske sestave, Slovenija v Bolgariji nima ekipe.

Vedenejeva z žogo nastopila v finalu SP-ja
Posnetek obeh finalov na TV SLO 2 ob 23.00

Svetovno prvenstvo v ritmični gimnastiki v Sofiji lahko spremljate tudi na TV SLO 2, kjer se bodo zvečer predvajali posnetki finalov.