Sašo Bertoncelj je osvojil svojo drugo medaljo na evropskih prvenstvih. Foto: EPA
Sašo Bertoncelj je osvojil svojo drugo medaljo na evropskih prvenstvih. Foto: EPA
Sašo Bertoncelj
Bertoncelj je na odru za zmagovalce delal družbo Maxu Whitlocku in Krisztianu Berkiju. Foto: EPA
Bertoncelj bronast v Sofiji
Nastop Petkovška v finalu EP-ja v Sofiji
Nastop Bertonclja za bron na EP-ju v Sofiji

Bertoncelj je izjemno lepo izvedel sestavo s težavnostjo 16,500 točke in v svojem četrtem finalu na prvenstvih stare celine ponovil uspeh iz Birminghama leta 2010.
Nastopil prvi med finalisti
"Ne vem, ne vem, kaj naj rečem. Po vseh mukah, ki so trajale vse pripravljalno obdobje, ko se še marca nisem bil sposoben boriti za nič, ne za finale na svetovnem pokalu, kaj šele za medalje, je to res nekaj neverjetnega. Zdaj je medalja tu, občutki so zelo lepi," je takoj po slavnostni podelitvi kolajn v Areni Armejec s širokim nasmehom razlagal Bertoncelj. Srebro je pripadlo Madžaru Krisztianu Berkiju (15,633).
Četudi je bil najboljši slovenski telovadec zadnjih sezon pred odhodom na EP izjemno previden v napovedih in je opozarjal, da po januarski operaciji komolca ni pripravljen, kot bi si želel, je bil že v četrtkovih kvalifikacijah izjemno prepričljiv in se je zanesljivo uvrstil v svoj četrti finale EP-ja v karieri. Žreb je določil, da mora na orodje prvi med finalisti, in strinjal se je, da mu je uspela ena najlepših sestav v karieri.

Prijetna živčnost
"Še sam ne vem, kako mi je uspelo. Počutil sem se dobro, bil sem nervozen, a se mi je nekako uspelo zbrati, kot je treba. Vedel sem, da nimam nobene taktike, ker sva se s Sebastijanom (Piletičem, trener, op. a.) odločila za najlažjo različico vaje v upanju, da bi jo prikazal najlepše, kar je mogoče. To mi je tudi uspelo," se je smejalo 29-letnemu telovadcu, za katerega se je po uspešno opravljenem nastopu začelo mučno čakanje, kaj bodo pripravili tekmeci.
"Priznam, da sem vmes pomislil, da morda ne bo dovolj, saj sem videl, da so fantje delali tudi veliko težje vaje kot jaz. A uspelo mi je, ne bom se spraševal, kako, lahko se samo veselim. Nisem vedel, ali se bo izšlo ali ne. V bistvu je bila danes prijetna živčnost," je še razkril Škofjeločan.

Napaka Petkovška
Slovenske barve je zastopal še Mitja Petkovšek, a v finalu bradlje pri prvem toču na eni lestvini naredil veliko napako in z oceno 12,566 zasedel 7. mesto. "Petko" je nastopil že v svojem 12. finalu na prvenstvih stare celine, do zdaj je osvojil štiri naslove evropskega prvaka (2000, 2006, 2007, 2008), tri naslove podprvaka (1998, 2002, 2009) in dva brona (2005, 2012). Zmagal je Ukrajinec Oleg Vernjajev (15,966) pred Rusom Davidom Beljavskim (15,566) in Nizozemcem Epkejem Zonderlandom (15,533).

"Vse je bilo dobro, a že pri naskoku na bradljo je enostavno nisem začutil, kot da bi zamahnil v prazno. Zdrsnilo mi je. Ne morem povedati, kaj je bilo. Včasih enostavno ne veš, kaj je narobe. 'Kiks' se zgodi," je po nastopu razočarano dejal izkušeni as. Dodal je: "Ta element mi je še posebej težak. A na tekmi vendarle upaš, da ti bo uspelo."
Petkovšek je pojasnil, da se ti včasih napaka pač enostavno zgodi. Že s ponovljeno kvalifikacijsko predstavo, s katero sam ni bil najbolj zadovoljen, bi prišel do nove kolajne, a razpletlo se je drugače. "Vse je bilo super, počutje dobro, bil sem dobre volje. Malo me je Sašo utrudil s svojim nastopom, sem bil kar malo izčrpan, ampak v pozitivnem smislu. Nič ni bilo narobe, vse je bilo super, le pravega občutka žal nisem imel," je sklenil Ljubljančan.

Bertoncelj bronast v Sofiji
Nastop Petkovška v finalu EP-ja v Sofiji
Nastop Bertonclja za bron na EP-ju v Sofiji