Dejan Zavec je dosegel eno največjih zmag v bogati karieri. Foto: BoBo
Dejan Zavec je dosegel eno največjih zmag v bogati karieri. Foto: BoBo
Zavec: Šov se mora nadaljevati
Čustven nagovor Zavca po koncu dvoboja
Vrhunci dvoboja Zavec - Jengojan
Zadnja runda dvoboja Zavec - Jengojan
Jengojan z glavo poškodoval Zavca

Borba v Mariboru z odličnim Belgijcem armenskega rodu ni bila najlepša, a je bilo na koncu dovolj točk na Zavčevem računu, da si je priboril šampionski pas, ki mu znova odpira vrata med najboljše. Drugič svetovni prvak ali pa poraz in konec kariere - le ta dva scenarija sta bila realna za Zavca. 30-letni Jengojan je bil eden najmočnejših nasprotnikov, s katerim se je sploh kdaj meril 39-letni Ptujčan.
Zavec je dobro začel dvoboj, a mu je ob koncu prve runde tekmec s čelom prebil arkado nad desnim očesom. Rana je bila kar globoka in krvava, zato je Dejanu v naslednjih rundah povzročala precej težav, saj mu je kri ves čas oblivala oko. V peti rundi pa je tudi Jengojan dobil udarec nad levo oko in tudi on krvavel do konca dvoboja.

Pravi boj, občasno tudi umazan
"Trdobojec" je v 39. profesionalnem obračunu 35. zmagal. Statistika "zveri z vzhoda" pa je zdaj 31 zmag, dva poraza in en remi. Jengojan je branil naslov svetovnega prvaka, na skupni lestvici kategorije (boxrec) pa je na visokem 17. mestu. Zavec je 41.
Po začetnem preizkušanju z obeh strani se je v ringu vnel pravi boj, občasno tudi umazan, predvsem zaradi nešportnih potez Belgijca, ki si je prislužil ničkoliko opominov in tudi odvzem točk. Zavec se kot pravi Haložan ni dal. Z direkti, predvsem pa z desnim krošejem je tudi on načel obraz Jengojana. Nič kaj nista borca upravičila svojih vzdevkov "Mr. Simpatikus" in "El Simpatico". Mlatila sta drug po drugem kot za stavo, ritem je bil visok vse do desete runde. Čeprav sta oba krvavela iz arkad, so njuni tabori z ustreznimi mazili vse to nekoliko omilili med premori.

Jengojan se je včasih zatekel k nešportnim potezam, boksanju od zadaj v glavo in celo pod pasom. Glavni sodnik v ringu Ernst Salzgeber sicer ni bil slep, ves čas je Belgijca opozarjal, a si vseeno prislužil kar nekaj žvižgov dvorane, pa tudi kritik Zavčevega tabora. V vrvi je Zavca večkrat potisnil v osmi rundi, predtem je v šesti Zavec že tretjič izgubil ščitnik za zobe. A nič hudega, hitro ga je pobral, ga vtaknil nazaj v usta in hitel lovit točke v želji po šampionskem pasu. V zadnjih rundah je taktično odboksal dvoboj do konca.

Zavec jokal od sreče
"Hvala lepa! Danes je vaše srce bilo za mene in moje srce bo vedno bilo za vas. Od sreče globoko jokam," se je v čustvenem nagovoru po koncu dvoboja 4.500 gledalcem v dvorani Tabor zahvalil Zavec, potem ko je lovorov venec za zmago odvrgel na tribuno. "Čestital bi Saši, ki je pokazal, zakaj je danes tu. Dokazal je, da je upravičeno nosil pas svetovnega prvaka. Glede na to, da je mlad, bo še imel priložnost. Volja in odrekanje sta tokrat nagradila mene. Hvala vsem, ki ste pomagali. Tomaž (Barada, op. a.), zahvalil bi se ti, ker si bil toliko pogumen, drzen in neumen, da si naredil to srečo. Rokavice so tvoje," je posebno čestitko namenil organizatorju dogodka. "Danke!" je dejal še trenerskemu štabu z Dirkom Dzemskim na čelu. "Tomi, hvala!" je bila zahvala Tomažu Jagarincu, nekdanjemu kondicijskemu trenerju, ki zdaj živi in dela v Katarju, v Maribor pa je pripotoval samo zaradi boksarskega dvoboja.
Ni tvegal in šel brezglavo v borbo
"Drama. Rekel sem si: 'Dokler ne gre glava, ne grem jaz.' Poškodba je bila velik hendikep, a ne želim iskati izgovorov. Za tisočinko sekunde se mi je podrlo vse, kar sem sestavljal štiri mesece. Potem sem počasi spet začel sestavljati sestavljanko. Vse skupaj je vplivalo na zaporedje udarcev, ki smo jih vadili. Videl sem samo na eno oko, na drugem so bile tako rekoč samo bleščice. Po mojem udarcu je bil Saša destabiliziran, a nisem tvegal in šel brezglavo v borbo. Zadnja runda je bila zelo težka. Rekel sem si, da se bom poskušal izvleči z izkušnjami. Hvala Bogu za čudovito občinstvo. Tudi če ne bi zmagal, bi lahko rekel, da sem danes dal vse od sebe. V sedmih nebesih sem. Poraz bi definitivno pomenil konec kariere, kot sem napovedal že pred borbo, zdaj pa me čaka vsaj še ena. 'Show must go on.' (Šov se mora nadaljevati.) Bistveno se mi bo izboljšal položaj na svetovni lestvici. Vemo, da je Saša na 17. mestu, najmanj tako visoko bom zdaj tudi jaz. Ne upam si pomisliti, kam to vodi, definitivno pa pomeni nekaj zelo velikega," je v pogovoru za TV Slovenija še dodal Zavec.
Dvoboj so v živo v dvorani spremljali predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec, pa podpredsednik OKS-a in najtrofejnejši slovenski športnik Iztok Čop, župan Maribora Andrej Fištravec ter številni drugi znani obrazi.

Zavec: Šov se mora nadaljevati
Čustven nagovor Zavca po koncu dvoboja
Vrhunci dvoboja Zavec - Jengojan
Zadnja runda dvoboja Zavec - Jengojan
Jengojan z glavo poškodoval Zavca