Vedno dobro razpoloženi Dejan Zavec je odločen, da tudi v soboto zvečer dvigne prsta v znamenje črke V, simbola zmage. Foto: BoBo
Vedno dobro razpoloženi Dejan Zavec je odločen, da tudi v soboto zvečer dvigne prsta v znamenje črke V, simbola zmage. Foto: BoBo
Dejan Zavec
Zavec (levo) bo v 39. profesionalnem obračunu lovil 35. zmago. Statistika Saše Jengojana pa je 31 zmag, en poraz in en remi. Foto: BoBo
Saša Jengojan
Saša Jengojan, aktualni svetovni prvak v supervelterski kategoriji po verziji WBF, je na skupni lestvici kategorije (boxrec) na visokem 17. mestu. Zavec je 41. Na lestvici je zajeto več kot 1.400 borcev. Foto: BoBo
Perpetuum Jazzile
Za šov na t. i. "face offu" je poskrbela vokalna zasedba Perpetuum Jazzile, ki je zapela tri skladbe Titanium, Footloose in Jump. Za soboto zvečer pa šov napovedujeta boksarja. Foto: BoBo

Za prihodnost je vedno treba delati, ne glede na to, kakšna je cifra na računu. Treba je delati, ustvarjati in živeti, kajti le dejavno življenje omogoča uspešnost tako zasebno kot tudi poslovno.

Jengojan in Zavec pokazala nekaj veščin

"Bolj kot pritisk zmage oziroma poraza čutim pritisk v tem, da bi z izjemno predstavo vsaj delno poplačal organizatorjem dvoboja za njihovo požrtvovalnost. Organizacija takšnega spektakla namreč ni mačji kašelj," pravi Zavec o pritisku in "usodnosti" boja za naslov svetovnega prvaka supervelterske kategorije po verziji WBF, ki se bo v soboto od 22.00 naprej odvila v mariborski dvorani Tabor. Prenos bo na TV SLO 2 in MMC-ju.

30-letni Jengojan je eden najmočnejših nasprotnikov, s katerim se je sploh kdaj meril 39-letni Zavec, čigar cilj je kljub temu jasen - zmaga. Kako do nje? "Z glavo. Skušal bom dokazati, da je miselni vzorec pri boksu zelo pomemben, dodati pa bo potrebno vso fiziko in izkušnje, ki sem jih pridobil skozi leta," napoveduje "trdobojec" s Ptuja.


Za uvod, kako ste, o čem razmišljate zadnje dni pred dvobojem?
Po dolgem času se počutim odlično, brez poškodbe. Razmišljam samo o tem, kaj je treba še narediti za zmago. Zlagam mozaik, košček po košček, da bi prišel do končne slike. Ne potrebujem več dosti, en dan ali dva.

Navajeni smo, da pri vas priprave potekajo gladko. Je bilo tudi tokrat tako?
Lahko rečem, da je bilo popolnoma gladko. Seveda smo nekaj treninga spremenili glede na počutje, a lahko rečem, da je vse potekalo brez težav.

Če rangirate vseh vaših 38 nasprotnikov v profesionalni karieri, kam bi uvrstili Jengojana? Glede na statistiko najbrž zelo visoko.
Glede na statistiko, papir, ga brez težav uvrstim na drugo ali tretje mesto. A pravo oceno bom lahko dal šele po dvoboju. Najkakovostnejši borec, s katerim sem boksal, je zagotovo Keith Thurman. Še vedno pa je bil Isaac Hlatshwayo prelomnica v moji karieri, saj sem po zmagi nad njim postal svetovni prvak zavidanja vredne verzije IBF (11. decembra 2009, op. a.). Hlatshwayo tako na lestvici pomembnosti dvoboja zaseda prvo mesto. Thurman je bil nato "izlet", presežek presežkov.

Sami ste dejali, da je Jengojan borec v najboljših letih. Tudi tehnično in taktično odličen. Kako se ga boste lotili?
Z glavo. Jaz bom poskušal izkoristiti vse svoje izkušnje, ki sem jih dobival leta, in nekako dokazati, da je miselni vzorec pri boksu zelo pomemben, dodati pa bo treba vso fiziko in izkušnje.

Kako smiselno je v boksu delati načrte pred dvobojem?
Okvir je smiseln. Drugo pa se dogaja iz trenutka v trenutek. Imam svoj fokus, svoje stvari, ki jih bom izvajal, znotraj tega pa bo treba veliko prilagajanja. Nimam zloženega dvoboja, nikoli ga nisem imel. Velikokrat se zgodi, da lahko dva borca na videz prikažeta manj kakovostni boj. Kajti če se ne ujameva po slogu, je lahko tudi borba težka.

Jengojan je približno dve tretjini dvobojev odločil z nokavtom. Kaj to pove o njem?
Da gre za kakovostnega, tudi fizično močnega borca. Dejstvo je pač, da je svetovni prvak.

Pred kratkim ste dopolnili 39 let. Kako se leta poznajo pri pripravi na dvoboj. Je težje, kot je bilo pred sedmimi leti?
Definitivno je. Veliko več taktiziranja je treba in posluha telesu. Ni težje v fizičnem smislu. Kar je drugače, je regeneracija.

Jengojan je dejal, da so udarci v supervelterski kategoriji močnejši kot v "vaši" velterski in da zna biti to za vas velik problem. Kaj pravite na to?
To ne bo problem, gre le za tri kilograme. Mogoče imajo res močnejše udarce, smo pa mi za to hitrejši in bolj frekventni. Ne dam veliko na papirnate favorite. S treningov sem vajen borcev, ki udarjajo še močneje, tako da nimam nobenih tovrstnih strahov.

Morebiten poraz bi pomenil konec kariere?
Jasno.

Ne glede na izid sobotnega boja pa ste napisali izjemno boksarsko zgodbo, ki je najbrž niste pričakovali niti v sanjah, ko ste začeli svojo pot?
Moj cilj je bil vedno dajanje maksimuma, čemur sledim še danes, in hvala bogu, sta bila delo in trud poplačana. Vse to sem si težko prigaral, nisem si mislil, da je to mogoče iz takrat boksarsko manj razvite Slovenije. Seveda pa na lovorikah ne smemo nikoli zaspati.

V vseh teh letih ste si pridobili ogromno znanja, ne le boksarskega, ampak tudi menedžerskega. Kaj storiti, da bo od tega imel kaj tudi slovenski boks?
Jaz verjamem, da moje znanje ne bo šlo v nič. Izkušnje, ki mi jih je uspelo dobiti in ki smo jih vsi skupaj s Tomažem uspeli pridobiti, so neprecenljive, in verjamem, da bodo v prihodnje obrodile sadove.

Ste zaslužili dovolj za mirno prihodnost?
Za prihodnost je vedno treba delati, ne glede na to, kakšna je cifra na računu. Treba je delati, ustvarjati in živeti, kajti le dejavno življenje omogoča uspešnost tako zasebno kot tudi poslovno. Niti slučajno nimam dovolj denarja do konca svoje kariere, niti nimam računov v oazi. Vse kar imam, je na dlani. Z denarjem nisem obremenjen, jemljem ga kot nujno potrebnega za življenje.

Boste pa ostali v boksarskih vodah tudi po koncu športne kariere?
Seveda, zagotovo si to želim. Šport bo ostal moj okvir, tu sem doma, poznam področje in tu lahko največ prispevam k samemu boksu. Mislim, da se kot sistematični trener ne vidim najboljše, morda mi poslovne vode bolj odgovarjajo.

Aleš Vozel, @vozela1

Za prihodnost je vedno treba delati, ne glede na to, kakšna je cifra na računu. Treba je delati, ustvarjati in živeti, kajti le dejavno življenje omogoča uspešnost tako zasebno kot tudi poslovno.

Jengojan in Zavec pokazala nekaj veščin