Janja Garnbret je zmagovalka mednarodnega tekmovanja Triglav The Rock Ljubljana. Foto: www.alesfevzer.com
Janja Garnbret je zmagovalka mednarodnega tekmovanja Triglav The Rock Ljubljana. Foto: www.alesfevzer.com
false
Plezalni spektakel na Kongresnem trgu je pritegnil veliko ljudi. Foto: www.alesfevzer.com
false
Balvansko plezanje spada med najmlajše oblike športnega plezanja, pri kateri udeleženci ne uporabljajo klasičnih varovalnih pripomočkov ali plezalnih vrvi, temveč blazine. Foto: Triglav The Rock Ljubljana
false
Ljubljanski krst tekmovanja, za katerega organizatorji želijo, da bi postalo tradicionalno, je bil uspešen. Zlasti v finalu so navijači in obiskovalci na Kongresnem trgu lahko uživali v podvigih v vertikali najboljših šestih finalistov in najboljših šestih finalistk. Med njimi je bilo tudi šest Slovencev, dva v moški in štiri v ženski konkurenci. Foto: Triglav The Rock Ljubljana

Ljubljanski krst tekmovanja, za katerega organizatorji želijo, da bi postalo tradicionalno, je bil uspešen. Zlasti v finalu so navijači in obiskovalci na Kongresnem trgu lahko uživali v podvigih v vertikali najboljših šestih finalistov in najboljših šestih finalistk. Med njimi je bilo tudi šest Slovencev, dva v moški in štiri v ženski konkurenci.

Najboljša slovenska športna plezalka Garnbretova je prikazala odlično formo na plezalnem spektaklu, v finalu je vse štiri balvane osvojila v prvem poskusu. Drugo mesto v ženski konkurenci je osvojila Katja Kadič, tretja je bila Belgijka Chloe Caulier.

Garnbretova je vodila že po polfinalu - v tega je sicer vstopila z nekaj živčnosti, edina napaka se ji je tako pripetila v prvem polfinalnem balvanu, za katerega je potrebovala dva poskusa, vseh preostalih sedem, vključno s štirimi v finalu, pa je preplezala v svojem slogu, ki jo krasi tudi v tej sezoni, suvereno in brezhibno v prvem poskusu.

Kruder priplezal na drugo mesto
V moški konkurenci se je v finalu izkazal Korejec Čon Jongvon, ki je na prvo mesto skočil s petim izhodiščem po polfinalu. V finalu je bil nepremagljiv. O tem, kdo je bil najboljši, ni bilo nobenega dvoma, saj je vse štiri finalne balvane preplezal v prvem poskusu. Za navdušenje domačega občinstva je z drugim mestom poskrbel Jernej Kruder, ambasador tekmovanja, Rus Aleksej Rubcov, vodilni po polfinalu, je bil tretji. Nemec Jan Hojer je bil četrti, Domen Škofic peti, Francoz Jeremy Bonder pa šesti.

Balvansko plezanje spada med najmlajše oblike športnega plezanja, pri kateri udeleženci ne uporabljajo klasičnih varovalnih pripomočkov ali plezalnih vrvi, temveč blazine. Tekmovalci se merijo v tem, kdo v najmanjšem številu poskusov do vrha prepleza postavljene balvanske smeri.

Vseh 12 finalistov je prejelo denarne nagrade, zmagovalec in zmagovalka pa sta domov odnesla ček v vrednosti 3.000 evrov. Skupni nagradni sklad tekmovanja je 14.000 evrov.

Tekmovanje, ki je potekalo po pravilih Mednarodne zveze za športno plezanje (IFSC), ni štelo za točkovanje svetovnega pokala, na njem so nastopili tekmovalci s povabilom, polovica polfinalistov pa se je na tekmo prebila v koprskih kvalifikacijah. Šlo je predvsem za spektakel, namen katerega je promocija športnega plezanja kot novega olimpijskega športa. Prva kompleta olimpijskih kolajn bodo podelili na igrah, ki bodo leta 2020 v Tokiu, takrat bo štela kombinacija treh disciplin - hitrosti, težavnosti in balvanov.

Finale (Ž), končni vrstni red:
1. J. Garnbret (SLO)
2. K. Kadič (SLO)
3. C. Caulier (BEL)
4. H. Mitdbo (NOR)
5. M. Markovič (SLO)
6. U. Repušič (SLO)

Finale (M), končni vrstni red:
1. Č. Jongvon (KOR)
2. J. Kruder (SLO)
3. A. Rubcov (RUS)
4. J. Hojer (SLO)
5. D. Škofic (SLO)
6. J. Bonder (FRA)

Balvansko plezanje, tekma s Kongresnega trga
Garnbretova in Jong Von zmagala na Kongresnem trgu
Balvansko plezanje, tekma s Kongresnega trga
Garnbretova in Jong Von zmagala na Kongresnem trgu