Peter Kauzer je spet svetovni prvak, kar je najboljša napoved za olimpijske igre 2012. Foto: Reuters
Peter Kauzer je spet svetovni prvak, kar je najboljša napoved za olimpijske igre 2012. Foto: Reuters

Kauzer, ki je v četrtek praznoval 28. rojstni dan, je imel v dopoldanskem polfinalu drugi izid. V finalu je brezkompromisno napadel, uspela mu je skoraj popolna vožnja. Poljaka Mateusza Polaczyka je premagal za 1,21 sekunde, bronasto medaljo pa je osvojil Francoz Fabien Lefevre, ki je zaostal 2,88 sekunde.

Nobene nervoze pred finalom
"Pred finalom sploh nisem bil živčen. Malce sem spremljal čase, da sem videl, kaj delajo drugi. Videl sem, da se časi ne izboljšujejo, saj so vsi šli slabše kot v polfinalu. Malo me je to presenetilo, ker sem mislil, da bodo časi boljši. Tudi sam sem poslabšal čas iz polfinala. Rekel sem, da bo 94 sekund dovolj za zmago, ampak očitno je bil tudi izid 96 sekund dovolj. Imel sem še nekaj rezerve, ampak glede na čase sem se odločil, da grem malce bolj 'kontrolirano' na progo, saj ni pomembno, ali zmagaš za pet sekund ali za stotinko. Bil je izjemen finale, dirkati s takšnimi tekmovalci je lepo, premagati jih, je še lepše," je povedala "hrastniška raketa".

'Zabluzen' nastop je že zgodovina
Z naslovom prvaka si je Peter Kauzer že zagotovil olimpijski nastop, tako da se mu naslednjo sezono ne bo treba ukvarjati z izbirnimi tekmami. Ponesrečen nastop na letošnjem evropskem prvenstvu (v Seu d'Urgellu je junija ostal brez finala) je seveda zdaj povsem pozabljen: "Sploh se ne vznemirjam več, ker sem 'zabluzil'." Kauzer je pohvalil tudi svoje navijače, ki so bili na tribunah zelo glasni: "Kar čutil sem ta val navdušenja, ko sem šel po progi, in to te res ponese."

Debitant Brus odličen sedmi, spodrsljaj Megliča
Ko je bil Kauzer v cilju, smo nestrpno čakali še nastop Borisa Neveua, najhitrejšega v polfinalu. Francoz je bil na dobri poti do medalje, toda Kauzerja ni mogel ogroziti. Na koncu je zaradi napake celo dobil 50 sekund pribitka in slavje v slovenskem taboru se je lahko začelo. Slovenski uspeh je s sedmim mestom dopolnim Simon Brus. Jure Meglič, branilec bronastega odličja z lanskega SP-ja v Tacnu, se z 31. mestom ni prebil v finale.

Chanut prvak, Martikan praznih rok
Med kanuisti je prvak postal Francoz Denis Gargaud Chanut, ki je za 2,69 sekunde prehitel Nemca Nica Bettgeja, tretji pa je bil Slovak Matej Benuš z zaostankom 2,77 sekunde. Domači adut Michal Martikan je presenetljivo ostal brez medalje, branilec naslova Tony Estanguet pa se sploh ni prebil v finale.

Savšek 16., Berčič 27.
V polfinalu sta slovenske barve zastopala Benjamin Savšek in Anže Berčič. Drugemu se je nastop ponesrečil, sodniki so mu namreč prisodili 52 kazenskih sekund, s čimer so takoj splahneli upi na odmevno uvrstitev. Na koncu je bil 27. Bolje je veslal Savšek, prislužil si je dve kazenski sekundi, tekmovanje pa končal na 16. mestu. Čeprav sta slovenska kanuista ostala brez finala, pa sta vseeno poskrbela za olimpijsko kvoto. Slovenija bo tako v Londonu nastopala v kar štirih disciplinah.

Ekipno kajakaši šele 17.; dvojci četrti
Na ekipni tekmi so kajakaši (Kauzer, Meglič, Brus) izpustili dvojna vratca in pristali šele na 17. mestu. Zmagali so Nemci pred Francozi in Italijani. Pri kajakašicah pa so branilke brona z lanskega SP-ja v Tacnu Urša Kragelj, Eva Terčelj in Nina Mozetič končale na šestem mestu. Zmagale so Slovakinje pred Čehinjami in Nemkami.

Najbližje kolajni so bili dvojci (Sašo Taljat in Luka Božič, Urban Jarc in Luka Slapšak ter Simon Hočevar in Dejan Kralj), ki so zaostali le za Francozi, Slovaki in Britanci. Kolajna se jim je izmuznila za dobre tri sekunde. Moštveno tekmo kanuistov so zanesljivo dobili Slovaki pred Nemci in Čehi. Savšek, Hočevar in Berčič so s kar 152 kazenskimi sekundami končali na 12. mestu.