Kandidaturo je podprl tudi Olimpijski komite Slovenije, njegov predsednik Bogdan Gabrovec pa je ob razpravi v mestnem svetu dejal, da so Maribor za organizacijo podprli, da bi tudi na ta način podprli decentralizacijo Slovenije. Foto: BoBo
Kandidaturo je podprl tudi Olimpijski komite Slovenije, njegov predsednik Bogdan Gabrovec pa je ob razpravi v mestnem svetu dejal, da so Maribor za organizacijo podprli, da bi tudi na ta način podprli decentralizacijo Slovenije. Foto: BoBo

Kot je razvidno iz danes objavljenega sklepa vlade, mora Mestna občina Maribor resorno ministrstvo, pristojno za šport, najpozneje do 15. novembra 2022 obvestiti o tem, ali je pri mednarodni športni zvezi pridobila organizacijo športnega dogodka. Država bo sofinanciranje investicij v javne športne objekte za izvedbo tekmovanja zagotovila v skladu s proračunskimi možnostmi, so še zapisali na vladi.

Evropski olimpijski komiteji sicer Maribor že vodijo kot organizatorja omenjenega množičnega športnega dogodka, saj je bil že Koper edini kandidat za izvedbo. Mariborski mestni svetniki so januarja lani potrdili odločitev za organizacijo, saj so menili, da je udeležba okoli 3600 mladih športnikov iz 50 držav lahko odlična priložnost za promocijo mesta.

Odskočna deska k olimpijskim sanjam
Olimpijski festival evropske mladine je projekt, ki se izvaja pod okriljem Evropskega olimpijskega komiteja. Sodeluje 50 držav evropske celine, ki se vsaki dve leti srečujejo na poletnem in zimskem festivalu, kjer se pomerijo v desetih športnih panogah.

Festival po navedbah Olimpijskega komiteja Slovenije predstavlja največji športni dogodek za mlade športnike med 15. in 18. letom. Tako si nabirajo izkušnje za nadaljnja tekmovanja in se hkrati prvič srečajo z olimpizmom. Za številne je to odskočna deska k olimpijskim sanjam.

Prvi takšen festival je potekal leta 1991 v Bruslju, Slovenija pa je ta dogodek, a v zimski izvedbi, gostila leta 2003 na Bledu. Zadnji poletni festival, 15. po vrsti, je leta 2019 potekal v Bakuju, kjer je nastopilo tudi 63 mladih slovenskih športnikov. Najuspešnejši so bili atleti, ki so osvojili tudi edino medaljo za Slovenijo.

Naslednji poletni festival bi moral biti letos v Banski Bystrici na Slovaškem, a so ga zaradi prekrivanja z lani preloženimi olimpijskimi igrami v Tokiu zaradi pandemije preložili na leto 2022.

Mesto, ki gosti festival, mora zagotoviti namestitev in hrano za športnike, športno infrastrukturo, logistiko ter organizacijo slovesnosti ob odprtju in koncu iger. Po ocenah olimpijskega komiteja bi to stalo od štiri do pet milijonov evrov, pri čemer lahko organizator pričakuje prihodke v vrednosti najmanj šest milijonov evrov.