Rory McIlroy je osvojil četrti turnir v golfu za grand slam v karieri. Foto: EPA
Rory McIlroy je osvojil četrti turnir v golfu za grand slam v karieri. Foto: EPA
Za Severnim Ircem so sanjski trije tedni. Foto: EPA
McIlroy tudi v Louisvillu potrdil izjemno formo

Na igriščih v Valhalli v ameriški zvezni državi Kentucky je zadnje dneve potekal pravi epski boj. Po številnih preobratih je tesno slavil 25-letni McIlroy, ki je imel na koncu s 16 udarci pod parom le en udarec prednosti pred najbližjim zasledovalcem Philom Mickelsonom.

Nekateri otoški mediji so ob serijskih zmagah McIlroyja in vse slabši formi ter vsem spremljajočim težavam Američana Tigerja Woodsa našli novega junaka tega prestižnega športa. Pri Guardianu so tako zapisali: » Za Roryja McIlroyja je četrti major dokaz, da lahko uspe tudi po težki poti. Dva zadnja major uspeh in tri zaporedne zmage na turnirjih ga postavljata v položaj najboljšega na svetu. To je Roryjev čas. Vzpon nove ere v golfu.


"Čudovito. Neverjetno. Pred mano je še veliko golfa v tej sezoni, ampak moram uživati v tem, kar mi je uspelo," je po zmagi povedal Severni Irec.

Naliv in športni ferplej
Zadnji dan je bil izjemno zanimiv. Če številni tekmeci, ki so pred zadnjim dnem tesno sledili Severnemu Ircu, in s tem napet izid niso bili dovolj za nekatere gledalce, je dramo še povečal velik naliv, ki je vse dogajanje ustavil za skoraj dve uri.

Da to ni bil edini zaplet, je proti koncu dneva poskrbelo še vse bolj zahajajoče sonce, zaradi katerega sta se napovedovala tudi prekinitev in posledično ponedeljkovo nadaljevanje. A sta Američana Mickelson in Rickie Fowler dovolila Severnemu Ircu in njegovemu partnerju v skupini Berndu Wiesbergerju, da nastopita takoj za njima in se s tem izogneta temi. "Fanta sta nama dovolila, da igrava v svojem ritmu. Ampak sta pokazala veliko uglajenosti in športnega duha, ko sta storila to," se je lepe geste tekmecev spomnil končni zmagovalec.

Šele pri 10. luknji spet pravi
McIlroy je turnir v Louisvillu začel z dvema »bogeyjema« pri tretji in šesti luknji, zaradi katerih se je hitro znašel v zaostanku za tekmeci. Severnemu Ircu se je videlo, da igra z veliko večjim pritiskom kot kdaj koli doslej. Zadnji dve zmagi sta ga namreč postavljali v vlogo prvega favorita, ki jo je začel McIlroy upravičevati šele z »eaglom« pri deseti luknji. Prvi igralec sveta je končno začel prikazovati udarce, ki so ga krasili te tri tedne.

Vse bližje Tigerju Woodsu
Severni Irec je pred letošnjo sezono slavil že na OP ZDA in pred dvema letoma prav tako na prvenstvu PGA. 20. julija je na Otoku osvojil še Odprto prvenstvo Velike Britanije, tako da mu od največjih turnirjev manjka le še masters v Augusti. »Niti v najbolj norih sanjah si nisem predstavljal, da bom imel takšno poletje,« je ponoči veselo razlagal nekdanji fant Caroline Wozniacki, ki se je v dobrih treh tednih prebil na vrh popularnosti med športniki.

Z nedeljsko zmago pa je Severni Irec vse bližje ponovitve dosežka Tigerja Woodsa, ki je leta 2008 zmagal na petih zaporednih turnirjih. Polega tega je z včerajšnjo zmago pri 25-letih hkrati postal tudi četrti najmlajši golfist v zgodovini s štirimi zmagami na major turnirjih. »To je nekaj, česar se bom moral počasi navaditi. Pred sezono sem bil vesel, da sem zmagovalec dveh majorjev, zdaj pa sem kar naenkrat štirikratni prvak,« je o meteorskem vzponu med nesmrtne še dejal Severni Irec.

Prvič v zgodovini se je zgodilo, da so evropski igralci dobili tri od štirih majorjev sezone, na US Opnu je slavil Nemec Martin Kaymer.

McIlroy tudi v Louisvillu potrdil izjemno formo