Slovenska reprezentanca v dvoranskem nogometu bo od četrtka do nedelje igrala s Francijo, Kazahstanom in Češko. Foto: www.alesfevzer.com
Slovenska reprezentanca v dvoranskem nogometu bo od četrtka do nedelje igrala s Francijo, Kazahstanom in Češko. Foto: www.alesfevzer.com

Izbranci selektorja Andreja Dobovičnika bodo od četrtka naprej igrali v Chomutovu na Češkem proti domači izbrani vrsti, Kazahstanu in Franciji.

Na Dobovičnikovem seznamu za Češko so Kristjan Čujec (Nacional), Igor Bratić (Oplast Kobarid), Matej Fideršek (RE/MAX Maribor), Alen Fetić (Split Tommy), Nejc Hozjan (Montesilvano), Uroš Kroflič (Dobovec Pivovarna Kozel), Alen Mordej (Dobovec Pivovarna Kozel), Rok Mordej (Dobovec Pivovarna Kozel), Jaka Sovdat (Oplast Kobarid), Anže Širok (Oplast Kobarid), Igor Osredkar (Nacional Zagreb), Damir Puškar (RE/MAX Maribor), Tilen Štendler (Adriatica) in Gašper Vrhovec (Litija).

"V zadnjih letih smo razvili pravo zmagovalno miselnost, ekipa ima visoke cilje. Želimo si v zadnji krog kvalifikacij, potem je vse mogoče. Želim, da odigramo tri kakovostne tekme. Če bo morebiti premalo, nas čakata še EP v Srbiji in krona te generacije, EP 2018 v Sloveniji. Lepo bi bilo, da na enem izmed teh tekmovanj dosežemo odmeven rezultat," je povedal Dobovičnik.

V zadnji, odločilni del kvalifikacij bodo iz sedmih skupin napredovale prvo- in drugouvrščene ekipe. Te bo nato žreb določil v sedem parov, zmagovalci pa bodo potovali na turnir v Južno Ameriko. Zadnji del kvalifikacij bo na sporedu med 22. marcem in 14. aprilom.

Slovenija na SP-ju še ni igrala, petkrat pa je lovila nastop med svetovno elito. V dosedanjih kvalifikacijah za SP je slovenska vrsta odigrala 24 tekem, zbrala pa 14 zmag in 10 porazov.

Prve kvalifikacije za SP je igrala leta 1995, ko je na štirih tekmah zbrala dve zmagi in dva poraza. Leta 2000 je dvakrat zmagala in enkrat izgubila, na SP v Gvatemalo pa ni potovala. Brez slovenske udeležbe so minila tudi prvenstva v Tajvanu, Braziliji in na Tajskem. Leta 2000 je reprezentanca kvalifikacije končala s tremi zmagami in dvema porazoma.

Tri leta zatem je dobro igrala v uvodnem krogu kvalifikacij (tri tekme, tri zmage), v dodatnih kvalifikacijah pa je vknjižila dva poraza (proti Španiji z dvakrat po 1:4). Enak je bil tudi izkupiček leta 2007 (v lovu na SP 2008 v Braziliji), v dodatnih kvalifikacijah je bila usodna Portugalska (1:6 in 0:3). Leta 2011 je Slovenija z dvema zmagama in porazom napredovala v dodatne kvalifikacije, kjer pa je bil po zmagi v Velenju usoden poraz na Češkem (2:0 in 1:4)

SKUPINA 5, Chomutov,

Četrtek ob 16.30:
ČEŠKA - KAZAHSTAN
Ob 19.00:
SLOVENIJA - FRANCIJA

Petek ob 16.30:
KAZAHSTAN - SLOVENIJA
Ob 19.00:
ČEŠKA - FRANCIJA

Nedelja ob 13.30:
FRANCIJA - KAZAHSTAN
Ob 16.00:
SLOVENIJA - ČEŠKA