Veliko veselje golfistov Evrope. Foto: Reuters
Veliko veselje golfistov Evrope. Foto: Reuters
Francesco Molinari je bil nepremagljiv. Foto: Reuters
Gladka zmaga Evrope v Ryderjevem pokalu

Za Evropo je to šesta zaporedna zmaga na domačih tleh in sedma v tem stoletju. Američani v skupnem seštevku še vedno vodijo s 26:14, vendar so na zadnjih desetih dvobojih le trikrat dvignili Ryderjev pokal, v Evropi niso zmagali že 25 let, odkar se igra po sistemu ZDA - Evropa (pred tem so se Američanom zoperstavljali le igralci iz Velike Britanije in Irske), pa je Evropa v prednosti 11:8.

Junak Evrope, ki je zadnji dan potrebovala zgolj 4,5 točke, saj si je v prvih dveh dneh priigrala vodstvo 10:6, je bil Italijan Francesco Molinari, ki je kot prvi Evropejec v zgodovini dobil vseh pet dvobojev, največje razočaranje tridnevnega tekmovanja je bil Tiger Woods, ki je izgubil vse svoje štiri partije.

Zmaga mu pomeni več od majorjev
Italijanu, letošnjemu zmagovalcu najprestižnejšega turnirja na svetu, britanskega The Opna, je tudi pripadla čast, da je z zmago nad Philom Mickelsonom priigral odločilno točko za neulovljivo prednost. "Ta zmaga je nekaj neverjetnega, pomeni mi več kot kateri koli osvojeni 'major'. Prepričljivo smo premagali najmočnejšo reprezentanco ZDA v vsej zgodovini. Res smo bili dobri, enotni in motivirani," je dejal Molinari.

270.000 gledalcev pripravilo nogometno vzdušje
Kapetan Evrope Thomas Byörn je zelo čustveno sprejel zmago. Zahvalil se je gledalcem – v celotnem tednu se jih je zbralo okoli 270.000, ki so domačim igralcem z nogometnim navijanjem dali dodaten zagon. "Najraje bi to občinstvo zapakiral in ga čez dve leti poslal v ZDA," je dejal. "Zelo smo si želeli te zmage in to je bilo očitno ključno. Pošteno povedano, nisem verjel, da bomo tako lahko zmagali, saj imajo ZDA izjemne igralce. A očitno je bilo mojih dvanajst boljših in zasluženo se bodo veselili še nekaj časa," je dejal Byörn.

Španec Sergio Garcia, ki se je po slabih izidih v tej sezoni v ekipo uvrstil kot povabljenec, je postal najuspešnejši igralec v zgodovini Ryderjevega pokala. S 25,5 osvojene točke od 1.999 je za pol točke prehitel Angleža Nicka Falda. "Običajno ne jokam, toda zdaj se ne morem zadržati. Vem, da je mnogo ljudi Američane že pred začetkom tekmovanja razglasilo za zmagovalce, zato ima ta zmaga še dodatni sijaj," je dejal 38-letni Garcia.

Kapetan ZDA Jim Furyk je športno sprejel poraz, priznal, da je bila Evropa na krilih izjemnega vzdušja, ki so ga pripravili gledalci, zasluženo boljša, in napovedal povračilni dvoboj čez dve leti na igrišču Whistling Straits pri Milwaukeeju.

Gladka zmaga Evrope v Ryderjevem pokalu