Dejanu Zavcu je uspelo v enem najprestižnejših in najstarejših športov, ki pa v Sloveniji do uspehov Ptujčana ni imel prave
Dejanu Zavcu je uspelo v enem najprestižnejših in najstarejših športov, ki pa v Sloveniji do uspehov Ptujčana ni imel prave "domovinske" pravice. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zavec po koncu kariere: Nimam razloga za žalost

Zavec, ki bo v nedeljo, 13. marca, dopolnil 40 let, se je na uvodu srečanja v hramu slovenske kulture Cankarjevem domu še enkrat ozrl na svoj zadnji novembrski dvoboj proti najboljšemu v supervelterski kategoriji Kubancu Erislandyju Lari, po katerem je jekleni Ptujčan tudi sprejel odločitev o koncu kariere.

Razkorak med menoj in najboljšimi je prevelik
"Pred dvobojem nisem razmišljal o upokojitvi, saj sem menil, da bom zmagal in potem v Sloveniji z obrambo naslova svetovnega prvaka končal kariero. A ko sem videl, da nisem imel veliko možnosti in da razkoraka med menoj in denimo najboljšimi tremi na svetu ne morem več nadoknaditi, sem se odločil hitro. Telo mi je pač povedalo, da je dovolj," je pojasnil Zavec.

Na konec zgodbe gledam pozitivno
Nato pa dodal: "Ene zgodbe je konec, a na ta konec ne gledam z grenkim priokusom. Zame je pozitiven. Ob vseh uspehih, ki sem jih doživljal, sem se velikokrat spraševal, ali je to mogoče? Šport še naprej ostaja moje življenje." Zavec je kariero končal z izkupičkom 35 zmag in štirih porazov, a nikoli ni bil nokavtiran. Dvakrat je osvojil tudi pas za naslov svetovnega prvaka.

Barada: Zavec je hitro pokazal, iz kakšnega testa je
Eden izmed najboljših Zavčevih prijateljev je nekdanji uspešen kikboksar in tekvondoist Tomaž Barada, ki mu je odprl pot v Nemčijo, kjer se je začel njegov vzpon v svetu profesionalnega boksa. "Z Dejanom sva se hitro ujela. Imela sva podobne cilje, postati najboljša na svetu vsak v svojem športu. Prišel je k meni in hotel končati kariero, saj ni imel denarja. Odločil sem, da se odpeljem v Nemčijo, uporabim svoja poznanstva in mu skušam pomagati. In uspelo je. Ko je Dejan prišel v Nemčijo, je hitro pokazal, iz kakšnega testa je."

Zavec pooseblja vrednote, kot so trdo delo in garanje
Ob Zavčevem športnem slovesu so spregovorili tudi predstavniki sponzorjev, ki so mu stali ob strani. "Zavca smo podprli, ker pooseblja vrednote, ki jih zagovarjamo tudi mi. To je trdo delo, garanje, poštenost, vztrajnost in ambicije, da postane najboljši na svetu," je o boksarju iz Trdobojcev na obronku Haloz z izbranimi besedami govorila Martina Brank, predstavnica enega izmed sponzorjev.

13. runda v soboto v Taboru
Zadnje dejanje uspešne Zavčeve kariere pa je na sporedu v soboto, 12. marca, od 20. ure naprej, ko bo Mr. Simpaticus v mariborski dvorani Tabor odboksal še "13. rundo". Program prireditve za zdaj ostaja še skrivnost, a kot pravi organizator Barada, "se bo Dejan poslovil na način, kot si ga športnik in človek njegovega kova zasluži".

Zavec po koncu kariere: Nimam razloga za žalost