Dejana Zavca čaka najbrž največji dvoboj v karieri. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dejana Zavca čaka najbrž največji dvoboj v karieri. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Keith Thurman
24-letni Keith Thurman v profesionalni karieri še ni izgubil. Nanizal je 19 zmag, od tega 18 z nokavtom. Foto: Facebook
Zavec v New York po prestižno zmago

36-letni Zavec (32 zmag, 2 poraza) se bo s 24-letnim Thurmanom (19 zmag, brez poraza) v Brooklynu udaril za mesto prvega izzivalca svetovnega prvaka po verziji WBO Američana Timothyja Bradleyja. Zavec se je vrnil z napornih, a uspešnih priprav v Magdeburgu. Pred nedeljskim odhodom v New York pa se je na Ptuju srečal še z novinarji.

Priprave v Magdeburgu popolnoma uspele
Mučne in naporne priprave so za njim, zdaj mora "obdelati" še glavo. A sodeč po izrečenem, je tudi ta že "na mestu". "Za mano je izjemen trening v Magdeburgu, ki je čez celotne priprave potekal brez zapletov. Iz treninga v trening je viden napredek, tako da sva s trenerjem (Nemcem Dirkom Dzemskim, op. a.) prišla do zaključkov, da so bile to do zdaj najbolj kakovostne priprave glede na 'sparing' in na raven, na katero se pripravljamo. 'Poklopili' so se tudi glava, psiha in razum, pa še malo fantazije je bilo vmes. Prav včeraj smo opravili zadnji 'sparing', dolg 12 rund, in zdaj me čaka le še mentalna priprava na dvoboj. 'Popiliti' moramo še eksplozivnost in natančnost, kar je tudi zahtevno, ampak glede na to, kar smo storili do zdaj, minimalno," je dejal Zavec, ki mu tehtnica trenutno kaže 70,2 kg. To je le 3,5 kilograma več od zahtevane teže v velterski kategoriji (66,678 kg).

Chuck Norris nosi pižamo z Zavčevo podobo
"Mr. Sympatikus" ne želi napovedovati, kako se bo lotil nasprotnika. "Zelo nehvaležno in težko je napovedovati, kakšen bo nasprotnik. To se bo videlo po prvi ali drugi rundi. Verjamem, da imava oba enake cilje. Pomembno bo imeti tudi malo športne sreče, pomembna bo večja želja po zmagi, delavnost in požrtvovalnost. Verjamem, da sem naredil vse v želji po zmagi. Nočem, da se to sliši arogantno, a za 9. marec sem se odločil, da me ne more nihče premagati, noben Zemljan," je povedal Zavec. Na medklic enega izmed novinarjev, "kaj pa Chuck Norris", pa je v smehu odvrnil: "Niti Chuck Norris. On nosi pižamo s potiskom Dejana Zavca."

Zavčeva prednost velike izkušnje
Zavec bo v dvoboju stavil predvsem na izkušnje in odlično kondicijsko pripravljenost. "Lahko rečem, da je moja prednost definitivno kilometrina, njegova pa mladost in želja. A moja želja po zmagi ni niti za milimeter ali tisočinko manjša od njegove in verjamem, da mi bodo izkušnje prišle prav ravno ob pravem trenutku," je prepričan Zavec.

Zmaga ali Sibirija, druge poti ni
Thurman je kar 18 od 19 profesionalnih dvobojev dobil z nokavtom. "Tudi sam se zavedam, da mi 100-odstotni uspeh zagotavlja le predčasni konec borbe, a bom izjemno vesel tudi zmage po točkah. Ne glede na to, kako se bo razpletlo, verjamem, da bo zmaga moja. V poštev pride tudi moja taktika za zmago, ko bom skušal utruditi nasprotnika, v ospredju bosta pri meni kondicijska in taktična izkušenost. Kot večkrat pravim, v danem trenutku bom moral biti za uspeh slep in gluh ter ne poslušati, kaj se dogaja okrog mene. Treba bo iti čez nasprotnika. V ringu ni prostora za emocije, za kakršno koli popuščanje. Kot pravi stari nemški rek: 'Sieg oder Sibirien' (zmaga ali Sibirija, op. a.)," je še dejal Zavec, ki bo imel v New Yorku pet dni časa, da se pripravi na drugačen časovni pas.

Zavca bo gledal tudi Don King
Dvoboj na tribunah dvorane Barclays, ki sprejme 19.000 gledalcev, si bo ogledal tudi znameniti boksarski menedžer Don King, ki je pred leti sodeloval tudi z Zavcem: "Verjetno bomo kakšno rekli, na koncu koncev je bil on tisti, ki me je 'izstrelil' v ta poklicni svet boksa, in čeprav smo se razšli, med nami ni zamer."

Zavec v New York po prestižno zmago