Vasilij Žbogar bo letos v razredu finn nastopil na EP-ju v Nemčiji in na SP-ju v Estoniji. Foto: Vid Ponikvar
Vasilij Žbogar bo letos v razredu finn nastopil na EP-ju v Nemčiji in na SP-ju v Estoniji. Foto: Vid Ponikvar

Ambiciozni jadralski projekt Igorja Simčiča, ki povezuje najboljše jadralce iz 10 evropskih držav, bo kot generalni pokrovitelj Vasilija Žbogarja slednjemu zagotovil tako finančna sredstva za doseganje zastavljenih ciljev v okviru jadranja v razredu finn kot aktivno sodelovanje na najhitrejši jadrnici na svetu Esimit Europa 2.

V času do olimpijskih iger bo slovenski šampion svoje neprecenljivo znanje in izkušnje delil tudi z mladimi perspektivnimi jadralci v olimpijskih jadralnih razredih. Projekt Esimita Europa je namreč oblikoval pobudo, v kateri bodo jadralci ekipe Esimit Sailing Team, večkratni dobitniki olimpijskih odličij, pomagali mladim upom evropskega jadranja do vrhunskih rezultatov. Žbogar tako že dejavno sodeluje z nadarjenim ruskim jadralcem, s katerim bo v vlogi trenerja prisoten tudi na mladinskem evropskem prvenstvu v razredu laser v Splitu konec junija.

"Zelo sem ponosen, da se so v projektu Esimit Europa odločili podpreti moj naslednji veliki cilj, osvojitev zlate medalje v razredu finn na olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Temu cilju bom posvetil večino svojega časa, zelo zavzeto treniram, oblikoval pa sem tudi strokovno ekipo, ki mi bo pomagala na poti do Ria. Po bronu iz Aten in srebru iz Pekinga je zlato namreč realno dosegljivo, a čaka me še ogromno dela tako v pripravi optimalne jadrnice kot na fizični moči in taktiki. Vse to seveda zahteva tudi precejšnja vlaganja," je ob tem povedal Žbogar.