Evropski prvak Kauzer bo največji slovenski adut tudi na SP-ju v Tacnu. Foto: EPA
Evropski prvak Kauzer bo največji slovenski adut tudi na SP-ju v Tacnu. Foto: EPA
Tacen
Tacen je SP nazadnje gostil leta 1991, ko je srebrno odličje še za Jugoslavijo osvojil kajakaš Marjan Štrukelj. Foto: RTV SLO
Kajakaši blesteli že v Jugoslaviji
V torek se začne SP v Tacnu

"Po skoraj 20 letih bo Tacen s svojo zapornico, ki je v kajakaški družini deležna posebnega spoštovanja, spet gostil SP. Upamo, da bo to prvenstvo dalo zagon za rešitev zemljiških, lastniških oz. denacionalizacijskih zadev, da bi lahko nato zgradili tak kajakaški center, kot si ga zaslužimo. Zdaj so objekti slabi, vse smo postavili le začasno. Veliko smo vložili v osnovna dela, prenovili električno napeljavo in ob tem naredili nov razvod, olepšali smo okolico ... Toda želja je zgraditi center, ki bo ponos Ljubljane in Slovenije. Malo je takih mest, ki imajo tako možnost za dodatno popestritev s tem športom. To bi bila dobra perspektiva za naprej," meni predsednik Kajakaške zveze Slovenije Bojan Žmavc in dodaja, da gre bolj ali manj vse po načrtih.

Na prvenstvu 350 tekmovalcev in tekmovalk
"Kar zadeva nas organizatorje, imamo le eno veliko željo. Želimo si uspehe naših tekmovalcev, saj bi bilo to zadoščenje in največje plačilo za naše delo. Imamo pa še eno 'nadželjo'. To je, da bi nam vreme služilo. Upam, da bomo uslišani in da se bomo na koncu vsi veselili," še pravi Žmavc. Zaradi padavin naj bi predvsem v četrtek gladina vode na tacenski progi kar precej narasla.

Na prvenstvu bo nastopilo 350 tekmovalk in tekmovalcev iz 49 držav, skupaj s člani strokovnih štabov jih je akreditiranih 491. Akreditiran je 101 novinar, na prvenstvu bo 25 gostov iz Mednarodne kajakaške zveze, za organizacijo pa bo skrbelo 233 strokovnih sodelavcev, prostovoljcev in drugih.

V slovenskem taboru vse poteka po načrtih. "Tekmovalci imajo svoj načrt priprav, vse poteka normalno. Danes so imeli še zadnji poln trening, jutri imajo še en skrajšan trening, ampak progo že tako zelo dobro poznajo. To je le še zadnje pridobivanje občutkov pred tekmo. Tudi poškodbe so pozabljene," pravi direktor slovenskih reprezentanc Andrej Jelenc.

Minister Lukšič poskrbel za motivacijo
Minister za šolstvo in šport Igor Lukšič je obiskal Tacen in tekmovalcem in tekmovalkam zaželel veliko uspehov na prvenstvu, najbolj pa so se ga razveselili Peter Kauzer, Jure Meglič in Urša Kragelj, saj jim je minister za dosežke na evropskem prvenstvu v Bratislavi podelil denarne nagrade. Kauzer je na EP-ju med kajakaši osvojil zlato, Meglič v isti disciplini srebrno, Kragljeva pa med kajakašicami bronasto kolajno. "V vodstvu reprezentance so že nekaj govorili o motivaciji, no, mi smo s temi nagradami poskrbeli za še malo večjo. Nagrade za SP so namreč še višje kot za EP," je malce v šali dejal Lukšič.

Slovenska reprezentanca:

Kajakaši: Peter Kauzer, Jure Meglič, Dejan Kralj

Kajakašice (K-1): Urša Kragelj, Nina Mozetič, Eva Terčelj

Kanuisti (C-1): Benjamin Savšek, Anže Berčič, Jure Lenarčič

Kanuistka (C-1): Eva Terčelj

Dvojci: Luka Božič/Sašo Taljat, Luka Slapšak/Urban Jarc, Dejan Kralj/Simon Hočevar

Spored SP-ja:

Torek:
Otvoritev v centru Ljubljane 20.00

Sreda:
Kvalifikacije C-2 in K-1 (Ž) 14.30

Četrtek:
Kvalifikacije C-1 (Ž/M) 9.30

Kvalifikacije K-1 (M) 14.30

Petek:
Kvalifikacije ekipno 9.30

Sobota:
Polfinale C-2, K-1 (Ž) 11.00

Finale C-2, K-1 (Ž) 14.30

Nedelja:
Polfinale C-1 (Ž/M), K-1 (M) 9.30

Finale C-1 (Ž/M) 14.30

Finale K-1 (M) 15.35

Zaključek prvenstva 16.30

Kajakaši blesteli že v Jugoslaviji
V torek se začne SP v Tacnu