Zgodovinski dan za Mihaela Žganka in slovenski moški judo.  Da bo petek njegov dan, je Žgank začutil že po prvi borbi z Estoncem:
Zgodovinski dan za Mihaela Žganka in slovenski moški judo. Da bo petek njegov dan, je Žgank začutil že po prvi borbi z Estoncem: "Danes sem bil zelo miren. Niti nisem čutil tega pritiska. Vedel sem, da imam mehke noge in močne roke ter da me to lahko pripelje na vrh." Foto: EPA
Prva medalja za slovenski moški judo
Mihael Žgank se iz Budimpešte vrača s srebrom
Finalni boj Mihaela Žganka in Nemanje Majdova
Polfinalni dvoboj Mihaela Žganka in Aleksandra Kukolja

23-letni Žgank je v finalu izgubil proti 21-letnemu Srbu Nemanji Majdovu. Izenačen dvoboj je šel v podaljšek, kjer se je veselil Majdov, potem ko je bil Žgank zaradi borbe izven "ringa" kaznovan s šidom. Kazen bi lahko dobil tudi Srb, ki se je izogibal "gardu", a so sodniki odločili drugače.

"Nekateri pravijo, da moraš rezultat prespati, a jaz že zdaj čutim, da sem medalist in občutek je fenomenalen. Res je, da sem se na to tekmo res pripravil. Pričakoval sem težak dan, saj sem bil po evropskem prvenstvu v Varšavi zelo razočaran. Rekel sem si, da bom vse vložil v to SP in na koncu se je izplačalo," je takoj po dvoboju povedal novi slovenski športni junak.

Zadovoljen bi bil tudi z bronom
"Danes bi bil zadovoljen tudi z bronom, malo pa sem tudi razočaran, saj sem bil blizu naslova. A na koncu se moram veseliti te medalje,"
je v hodnikih dvorane razmišljal judoist, ki je lani okusil tudi olimpijsko atmosfero v Rio de Janeiru in dodal, da je po vsakem porazu nekaj grenkega priokusa, ki pa je ob največjem uspehu v karieri nepotreben: "Če se ozreš nazaj, je srebro vredno več od brona." Sam se je pokesal tudi zaradi lastnih pritožb na zadnjo sodniško odločitev v finalu in priznal, da je bila ta pravilna. "Morda sem tudi zaradi tega na koncu izgubil."

V polfinalu padel evropski prvak Kukolj
Žgank, borec, ki prihaja iz Migojnic v občini Žalec, je pred tem v polfinalu po pravem "maratonu" opravil s prvim favoritom, evropskim prvakom Srbom Aleksandrom Kukoljem. Borca sta se borila skoraj sedem minut, na koncu pa je Žgank slavil z vazarijem, potem ko je Kukolja, prvega z jakostne lestvice, spravil na bok.

Žgank je na poti k medalji najprej premagal Estonca Kena Kristofferja Kaljulaida, nato pa so "padli" še Gruzijec Beka Gviniašvili, Rus Husen Halmurzajev, v četrtfinalu pa še branilec naslova in bronasti z zadnjih olimpijskih iger Korejec Donghan Gwak. Tudi ta je bil v borbi z Žgankom v podrejenem položaju in v zadnji minuti je Žgank dosegel še en vazari za polfinale.

Hiter izpad Pogačnikove in Apotekarjeve
V ženski konkurenci je Anka Pogačnik v kategoriji do 70 kg izpadla po drugem nastopu, Klara Apotekar v kategoriji do 78 kg pa po prvem.

V četrtek je Tina Trstenjak osvojila srebrno medaljo v kategoriji do 63 kilogramov.

Prva medalja za slovenski moški judo
Mihael Žgank se iz Budimpešte vrača s srebrom
Finalni boj Mihaela Žganka in Nemanje Majdova
Polfinalni dvoboj Mihaela Žganka in Aleksandra Kukolja