Janja Garnbret je pri 20 letih osvojila že sedmo medaljo na svetovnih prvenstvih. Foto: EPA
Janja Garnbret je pri 20 letih osvojila že sedmo medaljo na svetovnih prvenstvih. Foto: EPA

Garnbretovi se začetek plezalnega maratona, v katerem morajo plezalke doseči čim boljše uvrstitve v hitrostnem, balvanskem in težavnostnem plezanju, ni najbolj posrečil. Po hitrosti je bila šesta, se nato v balvanih povzpela za dve stopnički, na svetovni vrh pa se je zavihtela z zmago v težavnosti. Njen zmnožek uvrstitev je bil 12. Srebro je osvojila Japonka Akijo Noguči (21), bron pa Britanka Shauna Coxsey (42).

20-letna Garnbretova je pred tem osvojila še naslov svetovne prvakinje v balvanskem in težavnostnem plezanju. Pred njo še nobeni plezalki v zgodovini ni uspelo osvojiti treh zlatih medalj na istem prvenstvu. Skupno je to že njena sedma medalja na SP-jih (šesta zlata), s čimer je postala najuspešnejša tekmovalka v zgodovini športnega plezanja.

V hitrosti izpadla že v četrtfinalu
Garnbretova je v prvi disciplini - hitrostnem plezanju - izgubila četrtfinalni dvoboj proti Švicarki Petri Klingler. Nato je premagala Japonko Ai Mori in v boju za peto mesto izgubila proti njeni rojakinji Fotobi Ito, kar je po prvem delu olimpijske trilogije pomenilo šesto mesto.

Nastop Janje Garnbret v težavnosti
Nasmeh zmagovalke. Foto: EPA
Nasmeh zmagovalke. Foto: EPA

Na zahtevnih balvanih le enkrat do vrha
Plezalke so se v drugem delu kombinacije merile v balvanskem plezanju. Garnbretova na prvem balvanu ni prišla do vrha, drugega je zmogla v prvem poskusu. Na izjemno težkem tretjem balvanu ni nobeni plezalki uspelo priti do cone, tako da je svetovna prvakinja v tej disciplini Garnbretova zasedla drugo mesto za Nogučijevo, ki je edina dvakrat osvojila vrh.

Nevarna Japonka padla tik pod vrhom
Pred težavnostjo je bilo jasno, da Garnbretova za zlato potrebuje prvo mesto. Že prva tekmovalka Ai Mori, specialistka za težavnost, je steno preplezala do vrha in Garnbretovo postavila pred težko nalogo. Toda Slovenka je spet pokazala vse svoje mojstrstvo ter prišla do vrha 21 sekund pred Japonko.

Lesk medalje je bil odvisen od zadnjih dveh tekmovalk. Nogučijeva je bila še hitrejša od Garnbretove, se dotaknila vrha, a se ji ni uspelo obdržati na steni. O zlati medalji je odločal nastop Coxseyeve. Britanka je začela odločno in hitro, vendar ji je po treh četrtinah zmanjkalo moči in njen padec je pomenil novo zlato za Garnbretovo.

"Nisem bila nervozna, želela sem le uživati"
"V hitrosti nisem najbolje začela, tudi na balvanih mi ni šlo po načrtih, ampak sem vseeno v njih uživala. V težavnosti sem pa pokazala tisto, kar sem morala, tako da sem zelo zadovoljna z razpletom," je povedala Garnbretova.

"Vedela sem, da je pred mano Ai Mori splezala do vrha smeri. A nisem bila nervozna, želela sem le uživati ter priti čim dlje," je še dodala Garnbretova.

Na Japonskem v čast Garnbretove spet donela zdravljica

V finalu maratonske preizkušnje je nastopilo osem najbolj vsestranskih plezalk, ki so v nedeljo premagale kvalifikacijsko sito. Tam je Garnbretova zaradi slabšega nastopa v težavnosti osvojila tretje mesto.

Kombinacija, finale:

#PlezalkaDržavaHitrostBalvaniTežavnostSkupaj
1.Janja GarnbretSlovenija62112
2.Akijo NogučiJaponska71321
3.Shauna CoxseyV. Britanija23742
4.Alexandra MiroslawPoljska18864
5.Miho NonakaJaponska44580
6.Ai MoriJaponska85280
7.Futaba ItoJaponska564120
8.Petra KlinglerŠvica376126

Opomba: O končni uvrstitvi odloča zmnožek uvrstitev v posameznih disciplinah.