Kitajska napoveduje razcvet zimskih športov, če dobi igre, o čemur že dolgo sanjajo opremljevalci in pokrovitelji ter tudi MOK. Foto: Reuters
Kitajska napoveduje razcvet zimskih športov, če dobi igre, o čemur že dolgo sanjajo opremljevalci in pokrovitelji ter tudi MOK. Foto: Reuters
Almaty 2022
Almaty ponuja že zgrajene objekte in velika vlaganja v šport, ki si jih Kazahstan zdaj tudi lahko privošči. Predvsem pa pristno zimsko okolje. "Keeping it Real" (Ohranimo pristnost) je premeteno geslo, ki ubira zimske strune. Foto: Reuters
Almaty 2022
Kahazstanci bi še največ dela imeli, ko bi morali kultni hitrostno-drsalni stadion Medeu spremeniti v pokrito dvorano. Foto: Reuters
Peking 2022
KItajski oviri sta pomanjkanje naravnega snega vsaj za kuliso in prevelika onesnaženost zraka. Foto: Reuters

Glavna tema letnega kongresa MOK-a, ki ga bo v naslednjih dneh gostil Kuala Lumpur, je izbira gostitelja zimskih olimpijskih iger 2022. Zaradi politično-varčevalnih odločitev se za prestižni športni dogodek potegujeta le še dve mesti: glavno mesto Kitajske in nekdanje glavno mesto Kazahstana.

Prvo mesto s poletnimi in zimskimi igrami
Peking želi napisati olimpijsko zgodovino in postati prvo mesto, ki bi gostilo tako poletne kot zimske igre. Kitajska prestolnica velja za izrazitega favorita, pri čemer ponuja izvrstno organizacijo iger 2008 in predvsem objekte, ki bi jih prilagodili za zimsko uporabo. A ravno pekinški olimpijski park je simbol tako imenovanih belih slonov, ki jih OI puščajo za seboj. Večina tedaj futurističnih objektov, pri gradnji katerih se ni varčevalo, namreč zdaj bolj ali manj sameva in so v uporabi le občasno.

Ključni problem Pekinga je pomanjkanje naravnega snega, saj tudi zimsko-športni središči Jangčing in Džangdžjakov živita zadnja leta izključno ob izdelavi umetnega snega. Pomanjkanje ustrezne kulise in razpetost prizorišč na več kot 200 km vzbujata pomisleke, a seveda imajo Kitajci močne adute. Druga velika težava je prevelika onesnaženost, tako v mestu kot v gorah.

Ko se bo 300 milijonov Kitajcev lotilo zime ...
Vsa tri prizorišča so sicer povezana s hitro železnico, predvsem pa kitajske oblasti napovedujejo, da naj bi kar 300 milijonov Kitajcev izpostavili neposrednemu ukvarjanju z zimskimi športi. Tudi kritiki priznavajo, da če bi se s smučanjem, drsanjem in hokejem začelo skupaj ukvarjati "samo" 30 milijonov Kitajcev, bi to zagotovilo svetlo prihodnost zimskim športom v Aziji in po svetu.

Nekdanja prestolnica v objemu gora
Na drugi strani Kazahstanci ponujajo pravo gorsko pravljico v modernem velemestu, ki je bilo do leta 1997 glavno mesto države, še vedno pa je gospodarsko, trgovsko in kulturno središče hitro razvijajoče države, ki je tudi v športu razpeta med Evropo in Azijo. Almaty ponuja že kopico zgrajenih objektov, pri čemer številne gradi zaradi zimske univerzijade 2017.

Glavna aduta Alamtyja so tako gore in obilje naravnega snega: povprečna februarska temperatura je -3 stopinje Celzija, s povprečno 13 dnevi sneženja v mesecu, ko se tradicionalno odvijajo zimske igre. Kazahstanci poudarjajo tudi izjemno zgoščenost prizorišč, saj najbolj oddaljeno nordijsko-biatlonsko središče leži samo 30 km zunaj središča 1,5 milijonskega mesta.

Odloča 105 članov MOK-a
Kazahstan sicer priznava, da nima veliko izkušenj z organizacijo največjih športnih dogodkov, zaradi česar bo gostil dogodek, kot je zimska univerzijada. Ob vseh finančnih in številčnih adutih vzhodnih sosedov pa zna delegacija iz Almatyja spretno poudariti sorazmerno nizke stroške njihovih iger, kar je glasba za ušesa predsednika MOK-a Thomasa Bacha, ki se zaveda, da megalomanskost olimpijskih iger straši prireditelje iz tradicionalnih zimskih velesil.

Odločitev bo v petek na zasedanju v glavnem mestu Malezije podalo 105 članov Mednarodnega olimpijskega komiteja, ki bo nato oznanil, kje se bo med 4. in 20. februarjem 2022 dogajal zimsko-športni spektakel.

PrizoriščaALMATYPEKING
Obstoječa74
Prenova13
Načrtovana, ne glede na igre3-
Za gradnjo v primeru iger26

Almaty 2022 - predstavitveni video


Almaty 2022 - kje in kako bi se igralo?

Peking 2022 - predstavitveni video

Peking 2022 - kje in kako se bi igralo?