Mitja Petkovšek se je veselil svojega največjega uspeha v karieri. Foto: Reuters
Mitja Petkovšek se je veselil svojega največjega uspeha v karieri. Foto: Reuters
Aljaž Pegan
Aljaž Pegan je med vajo telovadil naslovu svetovnega prvaka nasproti. Foto: Reuters
Aljaž Pegan
Aljažu Peganu so se v Avstraliji uresničile športne sanje, saj je na najbolj pomembni tekmi sezone zmagal. Foto: EPA
Marian Dragulescu
Marian Dragulescu (v sredini) je bil za konkurenco previsoka ovira na preskoku. Foto: EPA
Nastia Liukin (v sredini)
Nastia Liukin (v sredini) je bila v Melbournu nepremagljiva na gredi. Foto: Reuters
Mitja Petkovšek
Aljaž Pegan
Aljaž Pegan je v zrelih gimnastičnih letih dočakal prvi naslov svetovnega prvaka. Foto: Reuters

Petkovšek, ki je na svojem orodju nastopil prvi, je za 25 tisočink premagal Kitajca Šjaopenga Lija, bron pa je osvojil Francoz Yann Cucherat (9,662). Olimpijski prvak Ukrajijinec Valerij Gončarov je bil tokrat le četrti.

Pegan (9,662) je na drogu nastopil zadnji in z atraktivno predstavo navdušil občinstvo. Drugo mesto je z zaostankom 12 tisočink osvojil bronast na bradlji - Francoz Yann Coucerat (9,650). Največje razočaranje na bradlji - Ukrajinec Gončarov (9,637) - se je moral zadovoljiti z bronom na drogu. Peganov največji tekmec na zadnjih velikih tekmovanjih - Grk Vlasios Maras - je tokrat tekmovanje končal le na 5. mestu in močno zaostal za slovenskim tekmecem.

Mitja Petkovšek je po svojem nastopu dejal: "Glede na to, da sem nastopil prvi, sem se zavedal, da prihajajo za menoj še izvrstni tekmovalci, ki so sposobni narediti izjemne vaje. Zame ni bilo tekmovanja konec do takrat, ko je doskočil zadnji telovadec. Takrat sem spoznal, da sem osvojil zlato kolajno."

Obširnejši izjavi Pegana in Petkovška si lahko preberete tukaj.
Aljaž Pegan pa je po svoji izjemni sestavi dodal: "Na tem prvenstvu sem imel kar precej težav z drogom, ki se ga nisem mogel privaditi. K sreči se mi je danes izšlo vse po najlepših željah."
Potrditev izjemne forme
Oba slovenska junaka Melbourna sta na SP-ju potrdila izjemno pripravljenost v jesenskem delu sezone, ko sta zmagala na tekmah svetovnega pokala v Stuttgartu in Mariboru, poleg tega pa sta v Glasgowu osvojila drugo (Pegan) in peto (Petkovšek) mesto.
Po 35 letih znova slovensko slavje
Z velikim uspehom v Avstraliji sta Petkovšek in Pegan prva Slovenca, ki sta postala svetovna prvaka v gimnastiki po letu 1970, ko je v Ljubljani Miro Cerar slavil na konju z ročaji. V Debrecenu sta bila oba slovenska junaka na SP-ju pred tremi leti sicer srebrna. Na najvišjo stopničko pa sta oba stopila že tudi na evropskih prvenstvih.

Dragulescu potrdil primat na preskoku
Romunski telovadec Marian Dragulescu je popravil slab sobotni vtis, ko je na parterju končal tekmovanje kot sedmi. Tokrat je za ponovitev uspeha izpred štirih let na preskoku ugnal svetovno konkurenco za več kot desetinko.

Najbolj se mu je približal Poljak Leszek Blanik, na stopničkah pa jima je družbo delal še Romun Sandu Jivan. Po uspehu je bil romunski zvezdnik kratek: "Počutim se izjemno. Po slabi včerajšnji predstavi sem se zbral in pokazal svoj pravi obraz."

V ženski konkurenci prevlada Američank
Med ženskami so Američanke v nedeljo prepustile konkurenci le drobtinice, saj so osvojile zlato in srebro tako na gredi kot na parterju. Z naslovoma najboljših sta se okitili Nastia Liukin (gred) in Alicia Sacramone (parter).

Slovenija le za svetovnima velesilama
Na lestvici najbolj uspešnih svetovnih gimnastičnih držav na 38. SP-ju je Slovenija na koncu osvojila kar tretje mesto. Boljši sta bili le svetovni velesili - ZDA (4 zlate kolajne) in Kitajska (2 zlati kolajni).

PORTRET MITJE PETKOVŠKA
Datum rojstva: 6. februar 1977
Prebivališče: Ljubljana
Klub: Športno društvo Narodni dom
Trener: Edvard Kolar

Največji uspehi:
SP 2005: 1. mesto v Melbournu
EP 2005: 3. mesto v Debrecenu
SP 2002: 2. mesto v Debrecenu
EP 2002: 2. mesto v Patrasu
EP 2000: 1. mesto v Bremnu
EP 1998: 2. mesto

Mitja Petkovšek je tudi 14-krat zmagal na tekmah za svetovni pokal.

PORTRET ALJAŽA PEGANA
Datum rojstva: 2. junij 1974
Prebivališče: Ljubljana
Klub: Športno društvo Trnovo
Trener: Jože Mešl

Največji uspehi:

SP 2005: 1. mesto v Melbournu
EP 2004: 1. mesto v Ljubljani
SP 2002: 2. mesto v Debrecenu
EP 2000: 3. mesto v Bremnu
EP 1994: 1. mesto v Pragi

Aljaž Pegan je tudi 21-krat zmagal na tekmah za svetovni pokal. Na olimpijskih igrah zaradi pravil Mednarodne gimnastične zveze, ki ne dopuščajo nastopa le tekmovalcem, ki nastopajo na posameznih orodjih, še ni sodeloval.

FINALI PO ORODJIH, moški
Bradlja:              
 1. M. PETKOVŠEK   SLO   9,700
 2. Š. LI       KIT   9,675
 3. Y. CUCHERAT    FRA   9,662
Drog:                
1. A. PEGAN SLO 9,662
2. Y. CUCHERAT FRA 9,650
3. V. GONČAROV UKR 9,637 Preskok: 1. M. DRAGULESCU ROM 9,693 2. L. BLANIK POL 9,587 3. A. JIVAN ROM 9,575 FINALI PO ORODJIH, ženske Gred: 1. N. LIUKIN ZDA 9,612 2. C. MEMMEL ZDA 9,512 3. C. PONOR ROM 9,500
 
Parter:               
 1. A. SACRAMONE   ZDA   9,612
 2. A. LIUKIN     ZDA   9,425
 3. S. HARMES     NIZ   9,212