20. aprila je bil Marjan Dolinšek imenovan za državnega sekretarja, pristojnega za šport v kabinetu predsednika vlade. Dolinšek pravi, da njegovo imenovanje dokazuje, da je za vlado šport zelo pomemben. Foto: TV Slovenija
20. aprila je bil Marjan Dolinšek imenovan za državnega sekretarja, pristojnega za šport v kabinetu predsednika vlade. Dolinšek pravi, da njegovo imenovanje dokazuje, da je za vlado šport zelo pomemben. Foto: TV Slovenija

Prva poteza Direktorata za šport je bila, da je skupaj z Olimpijskim komitejem Slovenije vladi podal 11 predlogov za neposredno pomoč športu. V primerjavi z nekaterimi sosednjimi državami, ki težave športa postavljajo ob bok drugim ukrepom, je to prvi resni znanilec premika na tem področju. Zelo pomemben del obstoja te dejavnosti je na primer letni program športa, tega je marca razpisala še prejšnja vlada, a denarja uporabniki še niso dobili. Z državnim sekretarjem se je pogovarjal Anže Bašelj.

Državni sekretar pravi, da je za vlado šport zelo pomemben

Čeprav potekajo pogovori na ravni pristojnega ministrstva in OKS-ja, pa so konkretne informacije za tiste, ki šport izvajajo na terenu, zelo skope. Športne delavce je strah, da je država ob vseh ukrepih pozabila nanje. Je strah upravičen?
Menim, da ni tako, kajti najprej moramo nekaj vedeti. Vlada je imenovala državnega sekretarja za šport, kar pomeni, da jo skrbi tudi za ta del, za področje športa. Glede samih informacij pa menim, da tiste informacije, ki so konkretne in dokončne, so posredovane in tudi dosežejo uporabnika.

Marca je prejšnja vlada objavila razpis za letni program športa. Bo ta obveljal v obstoječi obliki, kdaj bodo na voljo sredstva iz tega programa? O tem je prezgodaj govoriti, zdaj smo v drugačnih razmerah, podrejeno je dejanjem, ki se zdaj odvijajo, pandemiji koronavirusa, o tem razpisu se še nismo odločili, kaj in kako.

V prvem svežnju so bili športni delavci zajeti v socialne ukrepe, drugi del zgodbe pa so finančni ukrepi zaradi izpada prihodkov. Kakšni bodo koraki na tem področju?
Ravno v petek smo pripravili predlog, ki ga bo danes obravnavala vlada. Odpiramo, spuščamo stvari na področju registriranih športnikov, s tem bi lahko začelo trenirati približno 60.000 udeležencev, kar pomeni tako v zaprtih prostorih kot tudi na prostem. Z omejitvami, da pri kolektivnih športih ne sme biti stika, kar pomeni, lahko se kondicijsko trenira itn.

Kaj to pomeni za nogomet? Edini ekipni šport, ki čaka na nadaljevanje? Kdaj bodo pri NZS-ju in klubih izvedeli, kako naprej?
Za zdaj, kot sem rekel, lahko se kondicijsko trenira, brez stika. Kar pomeni, da sama tekma ali trening dveh moštev, da bi prišlo do stika, za zdaj še ni sproščena.

Kaj to pomeni za zdaj, kdaj bodo znani prvi datumi? Športniki bodo potrebovali vsaj tri tedne za pripravo. Konec maja ali začetek junija pričakuje začetek NZS, v večini držav so datumi bolj konkretni, nekje že trenirajo. Pri nas tega ni?
Težko opredelimo in definiramo datume, kajti Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je tisti, ki je tudi odgovoren. Ko predlaga vladi, lahko vlada potem tudi rahlja in sprejema sproščajoče ukrepe.

Kdo mora v tem konkretnem primeru izdelati protokole dela, kaj se zgodi ob prvi okužbi? Veliko je neznank na tem področju.
Mislim, da je to stvar stroke. Prepričan sem, da so ti protokoli v nekem delu že izdelani, pripravljeni na NIJZ-ju.

V Sloveniji že dolgo časa poteka diskusija o sponzorstvu/pokroviteljstvu slovenskega vrhunskega športa. So lahko ti težki časi neka nova priložnost za drugačen pristop, za pristop, ki bi bil za podjetja še bolj privlačen?
Ja, zelo dobra priložnost, čeprav so bila taka razmišljanja tudi že prej, še preden se nismo zavedali, kaj nas čaka ... Zelo dobra priložnost tako na strani gospodarstva, podjetništva kot na strani športa. Tukaj bom omenil samo en delček, tukaj obstajajo velike možnosti in priložnosti raznih olajšav, davčnih in podobnih, kako bi zagotovili še večja oziroma dodatna sredstva financiranja na področju športa, na drugi strani pa gospodarstvu olajšave oziroma bonitete pri svojem poslovanju na finančnem delu.

Prejšnji teden ste skupaj z OKS-jem pripravili 11 predlogov, ki ste jih posredovali vladi. Kdaj bomo dobili prve odgovore na 11 predlogov, kateri so najbolj realni za hitro uresničevanje?
Kaj bo sprejeto na vladi, počakajmo ... In tudi, ko bo sprejeto, bodo informacije sledile, kaj je bilo sprejeto in v kakem delu.

Kako realen je predlog, da naj bi država prevzela plačilo vadnin za otroke med 6. in 16. letom? Vsi se zavedamo, kako pomemben je šport pri odraščanju, ob tem pa nihče ne ve, kako bo tako dolga odsotnost vplivala na otroke. Tu mislim na osip udeležbe pri športu mladih.
Res je, vredno je resnega in tehtnega razmisleka o tem predlogu. Vendar počakajmo, zdaj smo v drugačnih razmerah. Ko bo vse to skupaj mimo, verjamem, da bomo tudi resno v to smer ne samo razmišljali, v nekem delu tudi kaj postorili.

Veliko sva povedala, lahko za konec predstavimo še kakšne konkretne številke? Koliko denarja bo namenjenega za slovenski šport? OKS je izračunal, da je izpad prihodkov 25,5 milijona evrov!
Dokler ni celotna zgodba te ljube pandemije koronavirusa zaključena, je težko govoriti o kakršnih koli ocenah, številkah, kaj šele konkretno realni škodi. Ko bo mimo, se bomo lahko pogovarjali na podlagi dejstev in ugotovitev realne številke.

Za konec, sva še kaj pozabila, je še kaj, kar bi bilo nujno izpostaviti in sporočiti športni Sloveniji?
Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil vsem športnikom, vsem športnim aktivistom, delavcem za posluh od 10. oziroma 12., 13. marca, ko se je zgodba začela, za strpnost in prosim vse še za strpnost naprej. Upajmo, da bo kmalu tega konec.

Torej, po vašem mnenju, šport v Sloveniji, če malce karikiram, ne bo umrl?
Nikakor, prepričan sem, da bo šport živel in da ga bomo še nadgradili. Moje mnenje je, da moramo narediti vse v državi, da bomo živeli ne samo športno, ampak za šport, in da bo to v nekem delu način življenja vsakega državljana in državljanke Republike Slovenije.

Slovenski športniki želijo sodelovati v dialogu za pripravo ukrepov

Po besedah Dejana Stefanovića, predsednika Sindikata športnikov Slovenije in Sindikata profesionalnih igralcev nogometa Slovenije, slovenski športniki želijo aktivno sodelovati v dialogu za pripravo ukrepov, ki lahko neposredno ogrozijo njihovo zdravje. Vsebina pisma, namenjenega novemu direktorju Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milanu Kreku, se nanaša na pogoje in usmeritve za skupinske treninge športnikov v času pandemije covida-19, saj so predvsem v nogometu soočeni z dejstvom, da bo za uvrstitev v evropska tekmovanja pod okriljem Evropske nogometne zveze Uefa potrebno zaključiti letošnjo tekmovalno sezono državnega prvenstva.