Leta 2005 je izbruhnila afera, katere glavni akter je bil nemški sodnik Robert Hoyzer, ki je razkrila, da na prirejanje izidov niso imuna niti tako urejena šprotna okolja kot je Nemčija. Foto: EPA
Leta 2005 je izbruhnila afera, katere glavni akter je bil nemški sodnik Robert Hoyzer, ki je razkrila, da na prirejanje izidov niso imuna niti tako urejena šprotna okolja kot je Nemčija. Foto: EPA
Proces mariborska ilegalna stavnica
V Sloveniji je najbolj odmeval primer mariborske ilegalne športne stavnice s prvoobtoženim Kosto Turnerjem, pri čemer je bil med obtoženci tudi dolgoletni slovenski nogomenti reprezentant Goran Šukalo, ki pa je bil aprila letos oproščen sodelovanju v hudodelski združbi, ki je prirejala nezakonite športne stave. Foto: Rene Gomolj

Pravna podlaga pregona tovrstnih dejanj se je razmnožila in postala določnejša. Dobili smo specializirane organizacije v boju proti dopingu. Odmevni primeri v široki paleti panog so pokazali, da nihče ni nedotakljiv. V diskurz športnega vsakdana so vnesli zavest o potrebi po očiščenju športa dopinških prekrškov. Povsem drugače pa velja za drugi obraz korupcije v športu.

Prvi prirejali že stari Grki

Medtem, ko je javni diskurz o dopingu že dalj časa širok, je bilo do nedavnega prirejanje izidov z izjemo občasnih izbruhov ogorčenja ob objavi izsledkov večjih preiskav bolj v senci športne panorame širše javnosti. Še zdaleč ne gre za mlado obliko korupcije, prvi zabeležen primer prirejanja športnih izidov sega še v antično Grčijo, v dobi modernih komunikacij pa postaja vse bolj pereč problem.

Globalizacija je razširila domet regionalnega športnega dogajanja, skladno s tem pa se povečuje tudi dobičkonosnost športa kot gospodarske panoge, ki naj bi tudi v trenutni situaciji rastla skoraj 4-odstotno letno. Bogata torta pa se deli zelo neenakomerno, kar odpira možnosti posameznikom, ki si na nedovoljene načine želijo bodisi prisvojiti kak zajetnejši kos, bodisi zlorabiti kroženje ogromnih vsot denarja.

Nogomet najbolj na udaru
Izsledki akcij Interpola in Europola v zadnjih letih kažejo, da lovke kriminalnih združb prodirajo celo v največje dogodke. Nekdanji vodja varnosti pri svetovni nogometni zvezi Chris Eaton je tako oktobra v časopisnem prispevku zapisal, da je prirejanje izidov večji problem kot doping. Pristojni in odgovorni se s hitrostjo birokratskih mlinov vendarle počasi odzivajo. N

Najprej so se zganile organizacije v najdobičkonosnejši in hkrati najbolj finančno neuravnoteženi panogi – nogometu. Poleg poudarjenega izobraževanja so pri največjih – Uefi in Fifi – začeli vzpostavljati nove mehanizme kontrole in kaznovanja v okvirih svojega delovanja. Europolova "Operacija veto" je Evropski parlament spodbodla v sprejetje resolucije, v kateri je pozval Evropsko komisijo, naj preuči potrebne zakonodajne spremembe.

Iscc kot Wada za prirejanje športnih izidov
Zganil se je tudi Unesco, ki je tej temi maja posvetil posebno pozornost na konferenci ministrov za šport. Minuli torek pa je sklenil strateško partnerstvo z mednarodnim centrom za športno varnost Iscc, ki utegne prevzeti vodilno regulatorno vlogo, na podoben način, kot jo ima pri boju proti dopingu svetovna protidopinška agencija.

Eno od pomembnih orodij v boju proti prirejanju izidov je gotovo tudi večje ozaveščanje tako strokovne kot splošne javnosti. Zato bomo skušali s serijo prispevkov v naslednjih tednih tudi na valovih Radia Slovenija osvetliti sivino, na katero se počasi le osredotoča žaromet tistih, ki imajo nalogo obraniti čistost športa.

Prisluhnite Športni zgodbi Vala 202