Sodišče je nekdanjega nogometnega reprezentanta Gorana Šukala (na sliki skrajno desno) oprostilo obtožb o sodelovanju v hudodelski združbi, ki je prirejala nezakonite športne stave. Foto: Rene Gomolj
Sodišče je nekdanjega nogometnega reprezentanta Gorana Šukala (na sliki skrajno desno) oprostilo obtožb o sodelovanju v hudodelski združbi, ki je prirejala nezakonite športne stave. Foto: Rene Gomolj
Šukalo oproščen vseh obtožb
Sodišče je odločilo: Šukalo ni kriv

Za drugega preostalega obtoženega Zvonka Hajška je sodišče odločilo, da je kriv, in mu izreklo enotno kazen dveh let zapora. 31-letnega Šukala, ki trenutno igra za nemškega drugoligaša Duisburg, danes ni bilo na izrek sodbe, tožilka Bojana Podgorelec, ki je zanj zahtevala leto in osem mesecev zapora, pa je že napovedala, da se bo na odločitev sodišča pritožila.
Matoz: Tožilstvu uspelo uničiti igralca
O tem, ali se bo pritožila tudi na izrek nekoliko nižje kazni za Hajška, za katerega je sama zahtevala tri mesece več, se bo še odločila. Ker je Hajšek večji del kazni odsedel v priporu, mu je sodnica za preostanek naložila 150 ur družbeno koristnega dela, 5.000 evrov denarne kazni in vračilo 28.000 evrov protipravno pridobljene koristi.

Pritožbo je napovedal tudi Hajškov zagovornik Viktor Osim, medtem ko sta bila Šukalova odvetnika Franci Matoz in Franc Rojko bolj zadovoljna. "Tožilstvu sicer ni uspelo z obtožbo, uspelo pa je uničiti mladega in perspektivnega igralca z neutemeljenimi obtožbami. Niti enega dokaza ni bilo zoper njega, a je kljub temu utrpel škodo," je ob tem kljub oprostilni sodbi opozoril Matoz.

Stavil izključno zase
"Čeprav je sodba oprostilna, ima močan grenak priokus, saj je postopek zelo negativno vplival na njegovo kariero, in če bi dejansko že pri preizkusu obtožnice bilo narejeno tisto, kar bi bilo treba narediti, do tega postopka sploh ne bi smelo priti," je dejal Rojko in pojasnil, da je nogometaš danes že na treningu svojega kluba v Nemčiji, pa tudi sicer udeležba na razglasitvi sodbe za obtoženega ni obvezna.
Sodnica Andreja Lukeš je v obrazložitvi razsodbe povedala, da je Šukalo ves čas trdil, da je stavil izključno zase, sodišče pa ni našlo niti enega dokaza, da bi sodeloval tudi pri organizaciji nezakonitih športnih stav. Ob tem so njegove trditve potrjevale tudi vabljene priče, prav tako pa nogometaša med sojenjem ni obremenil nihče izmed soobtoženih.

Trojica že prej priznala krivdo
Preostali trije soobtoženi Kosta Turner, Vasja Turner in Ivan Vinko so že sredi sodnega procesa priznali krivdo in se pogodili s tožilstvom. Prvi je bil obsojen na tri leta zapora, drugi na leto in pol, tretji pa na dve leti in devet mesecev zapora.
V obtožnici so bile navedbe, da naj bi peterica od novembra 2008 do aprila 2011 skupaj s sodelavci iz tujine organizirala nezakonite športne stave za posamezne športne prireditve, predvsem nogometne tekme. V tem času naj bi skupina sprejela za kar 43 milijonov evrov stav in pri tem samo s provizijami zaslužila okoli milijon evrov.
Stavil veliko, a ne v nezakonitih stavnicah
Afera o nezakoniti stavnici Kosta je izbruhnila konec aprila pred dvema letoma, ko je mariborska policija ovadila omenjenih pet Slovencev, sojenje pa se je začelo 1. marca lani.

Šukalo je ves čas zanikal sodelovanje v nezakonitih stavnicah, je pa med sojenjem priznal, da je stavil na športne dogodke na zakonitih stavnicah, sprva za majhne vsote in le redko. Pozneje je spoznal Kosto in Vasjo Turnerja in se s tem začel resneje ukvarjati, a ni imel preveč sreče, zato se je njegov dolg začel kopičiti. V upanju, da mu bo uspelo pokriti dolg, je stavil vse več denarja, zato se je znašel v nerešljivem krogu in postajal vse bolj odvisen od igranja stav.
Šestega obtoženega, nekdanjega srbskega nogometaša Sašo Simića, so iz postopka izločili, saj je slovenskim organom pregona še vedno nedosegljiv, tožilka pa je dejala, da je njegov postopek še vedno v fazi preiskave, saj jim ga še vedno ni uspelo zaslišati.

M. R.

Šukalo oproščen vseh obtožb
Sodišče je odločilo: Šukalo ni kriv