Marta Bon je zadovoljna z ekipo, ki jo ima na voljo. Foto: EPA
Marta Bon je zadovoljna z ekipo, ki jo ima na voljo. Foto: EPA
Barbara Varlec
Barbara Varlec bo na desnem zunanjem položaju zamenjala Ano Gros, ki je odšla v Györi, Krimov nasprotnik v skupinskem delu. Foto: MMC RTV SLO
Sandra Zacsik
Sandra Zacsik bo zaradi poškodbe manjkala na prvih tekmah. Na njenem položaju se je Krim okrepil z Andreo Penezić. Foto: EPA

Dejstvo je, da izplačila niso redna. Poleg tega smo zmanjšali proračun, igralski kader, strokovni štab. Optimalni pogoji za vrhunske dosežke to niso. A vse to je nekako "normalno" za ta čas, za recesijo. Mi skušamo o tem čim manj razmišljati.

Krim bo še tretjo sezono zapored začel pod vodstvom 48-letne doktorice rokometa Marte Bon, ki svari, da čaka Ljubljančanke že v skupinskem delu, skozi katerega so se lani dobesedno sprehodile, težko delo. "Vsi pričakujejo in morda tudi same, da bomo tako pometli v skupini, kot smo v preteklih dveh letih, a takšno razmišljanje je že marsikoga pokopalo," svari Bonova.


Lani ste se v pripravljalnem obdobju ukvarjali tudi s finančnimi težavami, letos tovrstnih težav nimate, vsaj v takšnih razsežnostih ne. So bile zaradi tega priprave kaj boljše?
Presenetili ste me s tem vprašanjem ... Ocenjujem, da je ekipa opravila kakovostne priprave. Dejstvo je, da smo imele prilagojen program zaradi dveh reprezentančnih akcij. Sicer pa dobro čutimo, da smo v recesijskih časih. Dejstvo je, da izplačila niso redna. Poleg tega smo zmanjšali proračun, igralski kader, strokovni štab. Optimalni pogoji za vrhunske dosežke to niso. A vse to je nekako "normalno" za ta čas, za recesijo. Mi skušamo o tem čim manj razmišljati.

Kako ste zadovoljni s kadrovanjem pred sezono. Andrea Penezić in Barbara Varlec sta najpomembnejši okrepitvi. Ali imate, kar ste želeli? Je kakšna želja ostala neuresničena?
Z ekipo sem zadovoljna. Ekipa je sestavljena skladno s strategijo, ki jo imamo. Je pomlajena in slovenska. Vsako leto zmanjšujemo število tujk, na drugi strani pa imamo relativno veliko Slovenk, ki igrajo pomembne vloge. Skratka, ekipa je lepo sestavljena, jo spoštujem, delamo kakovostno in dobro.

Ali Ane Gros, ki je najbrž najbolj nadarjena slovenska igralka, ni bilo mogoče zadržati?
Ona oziroma njena družina se je odločila tako. Odločitev se mi ni zdela modra in morda se bo nekoč vrnila. Sama želim, da so v Krimu igralke, ki so tu rade. Poleg kvalitete je pomembna tudi lojalnost do kluba, ekipe, inštitucije, mesta, države in, če hočete, jezika. Mislim, da je več izgubila ona kot Krim.

Če pogledate po igralnih mestih, kje ste najmočnejši in kje najšibkejši? Kot zadnjo ste pripeljali 37-letno veteranko Olgo Čečkovo.
S Čečkovo smo dobili najboljšo kombinacijo cene in kakovosti. Moja želja je bila Nascimento, a Čečkova je optimalna rešitev za nas. Je prava podpora za Aljo Koren, za katero želim, da se dobro razvija. Najmočnejši smo kot skupina. Nekatere ekipe imajo kakovostnejše posameznice, a medsebojna povezanost je naša prednost. Boste letos uvedli kakšne novosti v sistem igre? Na čem bo ta slonela?
Generalno je ta usmeritev, ki jo imamo, dobra. Torej obramba, pisana na kožo naših igralk in vratark, potem pa hitri prehodi. Gre pa tudi za to, da nasprotnika premagaš mentalno in energijsko.

Poleg dvojne domače krone, ki je nekako samoumevna, v Ligi prvakov naskakujete polfinale, kar bo nedvomno zahtevna naloga. Lani ste imeli tudi malo smole, saj se je pred odločilnima tekmama poškodovala Andrea Lekić. Kako pa letos ocenjujete vaše možnosti, da vam vendarle uspe?
Polfinale je visoko postavljen cilj, a sem pristaš visoko postavljenih ciljev. To, da zmagujemo doma, je naša obveza. Je pa dejstvo, da imajo ekipe, s katerimi želimo tekmovati bolj optimalne pogoje, izkušenejše igralke in širši potencial. Na vsakem igralnem mestu razpolagajo z več enakovrednimi igralkami, medtem ko imamo mi težave, če se nam poškoduje kakšna izmed nosilk igre.

Najprej bo treba opraviti s skupinskim delom, kjer vas čakajo Podravka, Zvezda Zvenigorod in Györi. Kako bi to skupino primerjali z lansko, ko ste v konkurenci Metza, Aalborga in Hypa osvojili prvo mesto z izkupičkom petih zmag in le enim porazom?
Realno je drugo mesto. Jaz pravim, bojmo se skupine, saj je izredno nevarna. O Györiju je odveč izgubljati besede. Poleg Madžark smo dobili še najbolj nevarnega kvalifikanta, Zvezdo, ki je ruska reprezentanca v malem. Podravka je ekipa, ki je po padcu v vzponu, zanjo igrajo hrvaške reprezentantke. Vsi pričakujejo in morda tudi same, da bomo tako pometli v skupini, kot v preteklih dveh letih, a takšno razmišljanje je že marsikoga pokopalo.

Kako bo igranje v Stožicah vplivalo na vas?
Kdo bo igral v Stožicah, če ne Krim, ki že vrsto let dokazuje, da sodi med najboljše ekipe na svetu? Mislim, da mora biti naša naloga, da naredimo vse, da igramo tako, da nas bo vredno gledati, spodbujati in sponzorirati.

Katere ekipe štejete v najožji krog favoritov za sam vrh?
V svetovnem ženskem rokometu so se z recesijo zgodile spremembe. Nekaj ekip je v finančnem in kadrovskem smislu postalo strašno močnih. V to skupino štejem Vilceo, Györi, Budućnost, Viborg, Larvik, Leipzig. Druga moštva, vključno s Krimom, bodo poskušala presenetiti predvsem z bolj povezano igro in moštvenim duhom.

Dejstvo je, da izplačila niso redna. Poleg tega smo zmanjšali proračun, igralski kader, strokovni štab. Optimalni pogoji za vrhunske dosežke to niso. A vse to je nekako "normalno" za ta čas, za recesijo. Mi skušamo o tem čim manj razmišljati.