Hrvaški reprezentančni vratar Mirko Alilović je že branil za Celje, zdaj pa stoji med vratnicami Veszprema. Foto: Reuters
Hrvaški reprezentančni vratar Mirko Alilović je že branil za Celje, zdaj pa stoji med vratnicami Veszprema. Foto: Reuters
Laszlo Nagy
Laszlo Nagy je dolgo navduševal v dresu Barcelone. Foto: EPA
Dejan Perić
Dejan Perić je pred leti s Celjem osvojil Ligo prvakov. Foto: MMC RTV SLO

Veszprem je serijski zmagovalec madžarskega prvenstva (20) in pokala (21). Njegove moči se zaveda tudi trener Celja Vladan Matić: "Veszprem ima s strani madžarske rokometne zveze vse privilegije in lahko tekme domačega prvenstva prestavlja, kakor želi. Tako so že pred začetkom Lige prvakov odigrali tekme, ki bi morale šele slediti in se tako v tem času lahko posvečajo le pripravi na tekme Lige prvakov. To seveda pomeni, da ekipa kljub številnim spremembam, ki so se tam zgodile pred sezono, ne bo neuigrana, temveč je popolnoma pripravljena na vse. Njena želja pa je zaključni turnir četverice, zaradi česar so v ekipo vložili nenormalno visoka sredstva, ki jih madžarski trg sicer glede na razmere nikakor ne more prenesti. Na igrišču delujejo zastrašujoče, saj lahko v zelo kratkem času odločijo tekmo in naredijo visoko razliko."

Matić: "Osnova je državno prvenstvo"
Kljub razlikam v proračunu pa Matić ne izobeša bele zastave. "Na tekmo v Veszpremu smo se začeli pripravljati šele v četrtek. Domače prvenstvo mora biti za nas pomembnejše, seveda pa smo nasprotnika analizirali. S kombinacijo madžarskih, španskih in balkanskih igralcev so naredili zanimivo kombinacijo, ki jo povezuje trener, ki je v madžarski prostor vnesel nekatere nove prijeme. Ne glede na to, da so izraziti favoriti, mi tja ne gremo z belo zastavo, temveč se bomo poizkušali predstaviti v najboljši luči, zavedamo pa se, da bo izredno težko. Ne želim pa reči, da nemogoče, saj je žoga okrogla in kaj veš, kaj se lahko zgodi."

V kadru kar nekaj težav
V celjski ekipi je sicer nekaj težav, trener tako razlaga: "Res je, da imamo kar nekaj težav. Od poškodbe Perića, sedaj znova nesrečnega Potočnika, zbolel je Žabič, potem pa imamo še situacijo z Mačkovškom. A vseeno kot ekipa delujemo odlično in se borimo. Posebne filozofije tu ni, vsak mora dodati še po 20 odstotkov, da zakrpamo vse luknje, ki jih imamo in fantje se tega zavedajo in se trudijo po najboljših močeh."

Iz Barcelone prišel Laszlo Nagy
V Veszpremu trenutno nastopajo trije igralci, ki so v preteklosti že nosili celjske barve - to so Mirsad Terzić, Renato Sulić in Mirko Alilović. Največji zvezdnik je prišel v Veszprem pred to sezono, to je Laszlo Nagy, ki je po plačilu visoke odškodnine prišel iz Barcelone.

Perić ne bo igral
Celjski vratar Dejan Perić je že igral za Veszprem: "V soboto nas vsekakor čaka težka preizkušnja, saj imamo že sami kar nekaj težav s poškodbami in boleznijo, čakajo pa nas še izjemni nasprotniki. Meni je zelo težko, saj ne bom mogel pomagati soigralcem, a ne glede na to sem prepričan, da bom lahko pomagal na drug način. Če bomo svoje interese postavili za interese kluba in ekipe, če bomo naredili vse, kar igralec za ekipo mora, potem bomo vse te težave lažje prebrodili. Vsakdo od nas mora pomagati po najboljših močeh, saj bomo le tako lahko dosegali rezultate, ki si jih ta klub zasluži, in za vsakega posameznika, ki je del tega kluba, mora biti to privilegij, saj to ni dano vsakomur."

Čaka jih glasno vzdušje
Perić dobro pozna tudi dvorano in vzdušje v Veszpremu: "Odpravljamo se v Veszprem, kjer sem preživel pet let in kjer stoji praktično celjski enaka dvorana. Ta bo polna in glasna, kar je lahko motivacija za našo ekipo, seveda pa tudi prednost za domačina. Atmosfera bo podobna celjski v najboljših časih in moramo si prizadevati, da to vrnemo tudi v našo dvorano. V Veszpremu vlada velik pritisk na igralce, saj si ne smejo privoščiti spodrsljajev, kajti njihov cilj je uvrstitev na zaključni turnir, vse drugo bo neuspeh. Ne glede na vse zvezde, ki jih imajo, je zame najboljša ekipa tista, v kateri nastopam, torej Celje. Imamo pravico, da se nadejamo zmage, saj se vsaka tekma začenja z rezultatom 0:0 in zakaj bi ob vseh odrekanjih, ki jih kot športniki imamo, ne šli na vsako tekmo na zmago, torej tudi na to na Madžarsko in verjamem, da bomo uspešni."
Liga prvakov, 1. krog:
Skupina A:
FLENSBURG - MONTPELLIER 37:37 (19:18)
ČEHOVSKI MEDVEDI - PARTIZAN 38:31 (21:16)
Sobota:
ADEMAR LEON - HAMBURG
Skupina B:
SÄVEHOF
- CONSTANTA 35:31 (19:17)
Sobota ob 17.00:
VESZPREM - CELJE PIVOVARNA LAŠKO
Nedelja:
ATLETICO MADRID - KIEL
Skupina C, sobota ob 20.00:
GORENJE VELENJE - ST. PETERSBURG
Nedelja:
VIVE KIELCE - BJERRINGBRO-SILKEBORG
CHAMBERY - METALURG
Skupina D:
KADETTEN SCHAFFHAUSEN - BARCELONA 23:33 (12:17)
Sobota:
CROATIA OSIG. ZAGREB - PICK SZEGED
Nedelja:
FÜCHSE BERLIN - DINAMO MINSK