Tudi Uroš Šerbec z nestrpnostjo čaka na prvo tekmo, ki bo že veliko razkrila o dometu slovenske reprezentance. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Tudi Uroš Šerbec z nestrpnostjo čaka na prvo tekmo, ki bo že veliko razkrila o dometu slovenske reprezentance. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Slovenija
Od 18.10 naprej bo šlo zares. Slovenija si prizadeva za zmago za drugi del. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel

43-letni Krčan ima zato veliko izkušenj z največjih tekmovanj. Zdaj je trener prvoligaša iz Krškega, v Vršcu pa bo strokovni komentator Televizije Slovenije. Po zadnjem treningu Slovenije je za MMC ocenil slovenske možnosti na prvi tekmi z Norvežani.

Napetost se razblini ob prvem sodniškem žvižgu
"Zadnji dan pred tekmo napetost narašča, adrenalin se dviguje. Prva tekma je vedno velika neznanka, saj tudi sam ne veš, v kakšni formi si. Treniral si en mesec, ampak nimaš celotne slike. Seveda vedno upaš na najboljše, a zadaj ostaja nedorečeno. Ob prvem sodniškem žvižgu in kontaktih se nato napetost razblini," je o "bremenih" prve tekme povedal Šerbec.

Kakšen ima sicer občutek o slovenski reprezentanci? "Kot navijač in opazovalec imam osebno dober občutek. A to še nič ne pomeni. V vsakem primeru pa sem prepričan, da bodo fantje odigrali maksimalno zavzeto in borbeno. Če bo to dovolj za Norvežane, bomo videli na tekmi."

Obramba 3-2-1 je lahko presenečenje
Norveški selektor Robert Hedin in krožni napadalec Bjarte Myrhol napovedujeta tesno tekmo do konca. Kaj pa Šerbec? "Sam upam, da bo prej večja razlika v našo korist. Dejstvo je, da je Norveška reprezentanca močna in kompaktna, vendar ni toliko tehnično in taktično dobra kot, denimo, Islandija ali Danska. Naši fantje so zagotovo našli kakšne šibke točke. Pričakujem globoko obrambo 3-2-1, ki pa je po drugi strani zelo zahtevna in delikatna, saj je najtežja od vseh za uigravati in odigrati. Če namreč en člen odpove, se sesuje. Res je, da je Skandinavci niso vajeni, tako da zna biti presenečenje, seveda če jo bodo naši odigrali tako, kot je treba," je pojasnil Šerbec.

Nimamo izrazitega strelca od daleč
Norveška je fizično močna reprezentanca. Se jim Slovenija lahko postavi po robu? "Fantje so fizično pripravljeni. Tu ne bi smelo biti problema. Dejstvo pa je, da bomo veliko "kurili" energijo na postavljeno obrambo 6-0, saj nimamo izrazitega strelca od daleč. Zato bo treba prihajati bližje, kar pa zahteva več odkrivanja, hitrosti in gibanja ter posledično veliko energije. Pomembno bo, da izkoriščamo "zicerje", sicer se nam slabo piše."

'Štimung' v prid Sloveniji
Bo podpora s tribun voda na slovenski mlin? "Pričakujemo veliko slovenskih navijačev, tudi dvorana je primerna, ni prevelika, tako da mislim, da bo 'štimung'nam v prid. Podpora s tribun bi bila dobra tudi za debitante, saj bi se lažje sprostili. Če veš, da te gledajo domači ljudje, daš od sebe še več energije in mislim, da bo to samo pozitivno."

Iz Vršca