Kakor koli interpretiramo prvenstvo v Srbiji, je Slovenija šesta reprezentanca Evrope. To je velik uspeh, če upoštevamo, da ima Evropska rokometna zveza 52 članic. Slovenija je za seboj pustila takšne velesile, kot so Francija, Nemčija, Poljska, Švedska ... Foto: Reuters
Kakor koli interpretiramo prvenstvo v Srbiji, je Slovenija šesta reprezentanca Evrope. To je velik uspeh, če upoštevamo, da ima Evropska rokometna zveza 52 članic. Slovenija je za seboj pustila takšne velesile, kot so Francija, Nemčija, Poljska, Švedska ... Foto: Reuters
Jure Dolenec
Z Juretom Dolencem, Matejem Gabrom in Borutom Mačkovškom, če naštejemo le najmlajše, je Slovenija dobila nosilce igre za naslednjih deset let. Foto: Reuters
Boris Denič
Zdi se, da je pot, ki jo je začrtal selektor Boris Denič, prava. Foto: EPA
Po koncu evropskega prvenstva v rokometu

Resda se bodo kritiki obregnili ob izkupiček dveh zmag in petih porazov, toda v športu šteje le izid in tega je slovenska reprezentanca po dolgih sušnih letih dosegla. Od leta 2004, ko je Slovenija na domačem evropskem prvenstvu osvojila srebrno medaljo, je slovenski reprezentančni rokomet izgubljal stik z evropskim in svetovnim vrhom. Na vsakem naslednjem velikem turnirju so se ponavljale podobne zgode. Visokoletečim napovedim pred prvenstvom so sledila razočaranja na njem.

Nova kakovost: zmagovanje pod pritiskom
Tudi tokrat se ni začelo najbolje. Zmaga Norvežanov na uvodni tekmi v Vršcu je močno ogrozila izpolnitev osnovnega cilja - uvrstitev v drugi del. Po pričakovanem porazu s Hrvati je sledila tekma na vse ali nič s favorizirano Islandijo. Varovanci Borisa Deniča so prvič pokazali neko kokovost, ki je reprezentance na prejšnjih prvenstvih niso imele, zmagali so namreč odločilno tekmo in se uvrstili v drugi del.

"Poljub sreče" se ni zgodil naključno
Tam se je zgodba ponovila pri obračunu z Madžarsko, ko so Slovenci znova vzdržali pritisk "ključnega srečanja". Poraza s Francijo in Španijo sta bila pričakovana, vendar so se na obeh tekmah - sploh pri obračunu s Francozi - slovenski fantje enakovredno postavili zoper favorizirane nasprotnike. Spomnimo, pred dvema letoma v Avstriji so Slovenci z na papirju precej močnejšo reprezentanco v drugem delu izgubili vsa tri srečanja. Najprej odločilnega s Češko, nato pa sta jih Francija in Španija nadigrali. Tokrat je sledil še "poljub sreče" za tretje mesto v skupini, ki pa ni prišel naključno. "Nekdo" je slovenske rokometaše za njihovo željo, voljo, trud in nazadnje igro nagradil. Povsem upravičeno.

Čisto vse se ni izšlo po slovenskih željah
Edina tekma, ki je pustila grenak priokusa, je tretja odločilna tekma v Srbiji. Tista, ki je odločala o petem mestu in o uvrstitvi v olimpijske kvalifikacije. Makedonija je srečanje tesno dobila (28:27), potem ko so Slovenci v zadnjih sekundah zapravili "zicer", ki bi prinesel podaljšek. Olimpijske igre tako za zdaj ostajajo le želja. A kljub temu ta poraz ne sme bistveno zmanjšati visoke ocene slovenskega nastopa na prvenstvu.

Slovenci spet vštric z evropskim vrhom
"Slovenijo smo vrnili na rokometni zemljevid," je v eni izmed izjav dejal Dragan Gajič, eden ključnih mož Deničeve zasedbe in drugi strelec prvenstva. Res se zdi, da je Slovenija po letih "drugoligaštva" znova ujela priključek z evropskim (svetovnim) vrhom. Deniču je ne samo uspelo pomladiti reprezentanco, ampak je že v prvem poskusu z njo dosegel tudi odmeven rezultat na velikem tekmovanju, najmočnejšem, kar jih v rokometu obstaja. In to z moderno igro - hitro in atraktivno - za katero Denič pravi, da je bila "najlepša na prvenstvu". Kar je tudi zanj velik dosežek, saj je bil prvič v vlogi selektorja na kakšnem prvenstvu. Slovenija mora biti zato po dolgem času znova ponosna na svojo rokometno reprezentanco.

Iz Beograda

Po koncu evropskega prvenstva v rokometu