Marko Vujin (desno) se je skupaj s soigralci veselil zmage nad Hrvati in uvrstitve v finale. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Marko Vujin (desno) se je skupaj s soigralci veselil zmage nad Hrvati in uvrstitve v finale. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Marko Vujin
Marko Vujin bo tudi v finalu eden najmočnejših srbskih adutov. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Momir Ilić
Najboljši strelec Srbije je njen kapetan Momir Ilić, ki je dosegel 32 golov. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel

Sobotno dopoldne je bilo namenjeno druženju novinarjev in reprezentanc, ki bodo v nedeljo odigrale še zadnji dve tekmi na prvenstvu. Španija in Hrvaška bosta odločili o bronasti medalji, medtem ko se bosta za zlato udarili Danska in Srbija.

Tekma s Poljsko Srbom dala zaleta
Marko Vujin, s 27 goli drugi strelec Srbije na dozdajšnjih sedmih tekmah, je navdušen nad vsem, kar se dogaja reprezentanci v zadnjih 14 dneh: "Pred dvema mesecema smo mislili, da nič ne moremo narediti. A po uvodni tekmi s Poljsko smo videli, da lahko pridemo daleč. Zdaj nas čaka le še finale. Igrati moramo tako, kot smo do zdaj, pa bo dovolj, da zmagamo. Mislim, da bo jutri bolj sproščeno, kot je bilo proti Hrvatom. Znova pričakujem veliko podporo s tribun. Pravi privilegij je igrati pred takšnimi navijači. Zato bi si še posebej želel, da zmagamo in da vsi skupaj uživamo. Vsi smo srečni."

V preteklosti nismo vedeli, po kaj smo prišli
Vujin je spregovoril tudi o "preporodu" srbskega rokometa na tem prvenstvu: "V preteklosti smo imeli težave s selektorji, ki so se menjavali vsako leto. Poleg tega je vsak poklical novih 10 do 15 igralcev. Poglejte na primer Dance, ki so skupaj že štiri, pet let, ali pa Hrvate, ki skupaj igrajo še več let. Na prejšnjih prvenstvih nismo niti vedeli, po kaj smo prišli, še pripravili se nismo dobro. Zdaj je vse drugače. Odnosi med nami so razčiščeni in delujemo kot ekipa."

V nedeljo v igri Đoković, vaterpolisti in rokometaši
Nedelja je lahko velik dan za srbski šport, saj tenisač Novak Đoković ob 9.30 igra finale Odprtega prvenstva Avstralije, srbski vaterpolisti v Eindhovnu (15.30) in rokometaši v Beogradu (17.00) pa finale evropskega prvenstva. "Tega, kar se dogaja v Srbiji s športom, nikjer na svetu ni. V petek smo si po zajtrku ogledali celoten polfinalni dvoboj Novaka, nato smo pred začetkom tekme s Hrvatom izvedeli, da so se vaterpolisti uvrstili v finale. Vse to nam je dalo še dodatnih moči. Petek je bil velik dan, a upam, da bo nedelja še večji."

V prvem delu 24:22 za Srbe
Srbija bo finale igrala brez Žarka Šešuma, ki je na polfinalni tekmi proti Hrvatom dobil plastenko vode v oko. Finale si bo tako ogledal iz bolnišnice, njegov vid pa na srečo ni ogrožen. Srbi in Danci so se pomerili že v prvem delu prvenstva, ko se je tekma končala z zmago domačih - 24:22 (Ilić 8; L. Christiansen in Hansen po 4). Srbija kot samostojna država na velikih tekmovanjih še nima medalje. Skupaj s Črnogorci je kot ZR Jugoslavija leta 1996 osvojila bron na evropskem prvenstvu, v letih 1999 in 2001 pa še dve bronasti medalji na svetovnem. Zmaga Srbije v finalu bi veliko prinesla tudi Sloveniji, saj bi to pomenilo, da bi aprila igrala kvalifikacije za olimpijske igre proti Španiji, Islandiji in Braziliji.

EVROPSKO PRVENSTVO V BEOGRADU, zaključni boji
ZA 3. MESTO, nedelja ob 14.30:
ŠPANIJA - HRVAŠKA

FINALE, nedelja ob 17.00 (prenos na TVS 2 in na MMC-ju):
SRBIJA - DANSKA

Iz Beograda