Ključna moža srbske reprezentance sta znanca s slovenskih igrišč, Momir Ilić in Darko Stanić. Prvi je igral za Gorenje, drugi pa za Cimos. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Ključna moža srbske reprezentance sta znanca s slovenskih igrišč, Momir Ilić in Darko Stanić. Prvi je igral za Gorenje, drugi pa za Cimos. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Slavko Goluža
Hrvaški preostane le boj za tretje mesto. Na zlato medaljo, ki ji še edina manjka v zbirki, bo morala še počakati. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Navijači
Vzdušje je bilo tako razgreto, da je zagorela tudi bakla. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel
Hrvaška
Hrvaško je spodbujalo okoli 200 navijačev, ki so bili močno varovani. Foto: MMC RTV SLO/Aleš Vozel

Vuković je bržkone malo pretiraval, a njegova izjava govori o tem, kako izčrpavajoč, fizično in psihično, je bil obračun s Hrvati, zares finale pred finalom. "Tekmo smo odprli preplašeno, a smo se ob odmoru zbrali, nato pa čakali, kdaj bodo Hrvatje padli. Odigrali so dobro tekmo, a pred 20.000 našimi navijači jim ni bilo lahko. Močno smo se iztrošili, tako da nam bo v nedeljo težko," je dodal Vuković.

Srbski navijač poškodoval "svojega" Šešuma
Dodatne skrbi mu je povzročil srbski navijač, saj mu je poškodoval Žarka Šešuma. Po besedah hrvaškega selektorja Slavka Goluže je "idiot" ob polčasu s steklenico vode ciljal njega in Ivana Balića, a ju je zgrešil, zadel pa Šešuma, tako da mu je poškodoval roženico. Šešum je bil prepeljan v bolnišnico, kjer bo ostal na opazovanju. Poleg Šešuma imata težav s poškodbamo Bojan Beljanski in Nikola Manojlović, vendar naj bi zaigrala.

Goluža: Razbranili smo Stanića
Goluža je sicer o tekmi povedal: "V prvem polčasu smo dobro stali na igrišču in imeli pri prednosti dveh zadetkov priložnost, da povedemo s plus tri. Na žalost smo zastreljali ta napad. Med odmorom smo se dogovorili, da prvih deset minut drugega dela odigramo maksimalno skoncentrirano. Toda storili smo tisto, česar sem se najbolj bal, razbranili smo Stanića. Sodniki so domačim dovolili dolge, dveminutne napade, medtem ko smo mi nekajkrat prehitro zaključili. Žal mi je, ker nismo dali vsega od sebe, ker nismo igrišča zapustili 'krvavih kolen'." Golužo peklensko vzdušje v Areni ni pretirano impresioniralo: "Igrali smo že pred bolj glasno publiko."

Stanić: Zgodovinske tekme nismo smeli izgubiti
Eden od največjih srbskih junakov je bil vratar Darko Stanić: "Po slabi obrambi v prvem polčasu sem si med odmorom dejal, da te zgodovinske tekme ne smemo izgubiti. Očitno so tako menili tudi drugi, saj je na začetku drugega polčasa na igrišče stopila popolnoma druga ekipa. Potem je bila potrebna le iskrica, da smo na krilih publike poleteli. Ne vem, kako bi se ji zahvalil. Gledano v celoti, smo se bolje znašli od Hrvatov."

Ilić: Zmagal je rokomet
Kapetan srbske reprezentance in najboljši strelec Momir Ilić je poudaril, da je zmagal rokomet: "To je bil praznik rokometa. Začeli smo malo nervozno, saj smo želeli Hrvate hitro zlomiti, vendar to ni mogoče, saj je treba gristi vseh 60 minut. Želel sem v polfinalu Hrvate, ker igramo podoben rokomet, ob francoski obrambi bi bilo težje."

V nedeljo Srbija tudi za Slovenijo
Srbija se je torej v izjemnem vzdušju dvorane Arena, ki so ga kvarila le neprimerna skandiranja na račun nasprotnikov in žvižgi ob hrvaški himni, prebila v finale, kjer bo v nedeljo proti Danski igrala tudi za Slovenijo. Ob njenem naslovu bi namreč tudi varovanci Borisa Deniča, ki so osvojili končno šesto mesto, med 6. in 8. aprilom igrali olimpijske kvalifikacije proti Španiji, Islandiji in Braziliji. V London se bosta uvrstili prvouvrščeni moštvi s tega turnirja, ki bo v Španiji.

Iz Beograda